Geoană vrea Consiliu Consultativ pentru redresare economică, după modelul lui Obama

Candidatul PSD la Preşedinţie, Mircea Geoană, a propus, joi, la o dezbatere, înfiinţarea unui Consiliu Consultativ de redresare economică, aşa cum a făcut preşedintele american Obama, care să reunească profesionişti de top şi care să funcţioneze pe lângă viitorul şef de stat sau pe lângă premier.

25 afișări
Imaginea articolului Geoană vrea Consiliu Consultativ pentru redresare economică, după modelul lui Obama

Geoană vrea Consiliu Consultativ pentru redresare economică, după modelul lui Obama (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Preşedintele Obama a instituit un Economic Recovery Advisory Board, un Consiliu consultativ de redresare economică, în care a invitat un număr de profesionişti de top din America, inclusiv un reprezentant al presei, şi care este de fapt grupul cu care se sfătuieşte liderul celei mai mari democraţii din Occident", a spus Geoană.

El i-a invitat pe membrii board-ului Alianţei Profesioniştilor pentru Progres, la dezbaterea cărora a fost invitat, să se gândească la un astfel de Consiliu consultativ care ar urma să funcţioneze pe lângă viitorul preşedinte sau viitorul premier.

"Îndrăznesc să vă invit să ne gâdim împreună la un astfel de Consiliu consultativ lângă preşedintele României sau/şi premierul viitor, pentru a ne gândi la redresarea economică împreună", a spus Geoană.

Liderul PSD a adus în discuţie şi variantele prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, privind relansarea economică în 2010, optând în mod categoric pentru reducerea severă a risipei din zona cheltuielilor publice şi poziţionându-se împotriva creşterii de taxe şi impozite sau a ajustării bruşte a cursului de schimb.

Geoană a mai spus că, în opinia sa, viitoarea structură de Guvern va trebui să conţină un Comisariat naţional pentru lupta împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale, cu accente pe integrarea socială a romilor şi cu competenţe în zona problemelor demografice.

Liderul PSD a vorbit şi despre reformarea CSAT, el opinând că această instituţie va trebui regândită în sensul introducerii în zona sa de competenţe a conceptului de bună guvernare, care subsumează conceptele de securitate energetică şi securitate alimentară.

Geoană a apreciat că şi rolul Consiliului economic şi Social (CES) - care este acum o instituţie paralizată, golită de conţinut, care nu îşi îndeplineşte sarcinile europene - va trebui regândit.

Liderul PSD a mai spus că Legea transparenţei este un simulacru, iar Legea aprobării tacite este golită de conţinut, având mai multe excepţii decât reguli şi a pledat pentru intrarea lucrurilor în normalitate în această zonă.

"În logica post-criză trebuie să spunem că orice act al statului român - orice PUZ, PUD, orice aprobare a unei administraţii locale sau naţionale care are termen 30 de zile - dacă depăşeşte acest termen, acea autorizaţie este considerată aprobată de drept", a adăugat Geoană, exemplificând astfel concepţia sa despre eficientizarea statului român.

Liderul PSD, Mircea Geoană, candidat al PSD la alegerile prezidenţiale, a participat, joi, la o dezbatere organizată de Alianţa Profesioniştilor pentru Progres, intitulată "După criză - Încotro?", desfăşurată la Academia Română.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici