Gorghiu, despre situaţia lui Chiuariu: La Iaşi va fi reglementată această problemă punctuală

Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat miercuri, răspunzând unei întrebări, că situaţia senatorului Tudor Chiuariu, care este membru autosuspendat al PNL, va fi ”reglementată” cu ocazia şedinţei conducerii partidului de vineri de la Iaşi.

162 afișări
Imaginea articolului Gorghiu, despre situaţia lui Chiuariu: La Iaşi va fi reglementată această problemă punctuală

Tudor Chiuariu (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Gorghiu a fost întrebată dacă parlamentarii condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie vor pierde calitatea de membru PNL, în condiţiile în care senatorul Tudor Chiuariu s-a autosuspendat din partid, iar această soluţie statutară priveşte doar cazul ocupării unor funcţii publice incompatibile.

”După cum a spus domnul Blaga, în acest moment avem o singură dificultate, anume aceea că acest Statut şi acest Partid Naţional Liberal formal nu este înregistrat în Registrul partidelor politice. E o problemă de zile, e o problemă de o săptămână ca să putem aplica acel articol (din Statut privind condamnaţii pentru fapte de corupţie, n.r.). Din punctul meu de vedere, la Iaşi va fi reglementată această problemă punctuală. Nu vreau, însă, să vin aici cu soluţia în faţa dumneavoastră pentru că mi se pare firesc şi de bun simţ ca discuţia să o facem în interiorul PNL prima dată”, a răspuns co-preşedintele PNL.

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat în urmă cu o săptămână, pentru MEDIAFAX, că singura soluţie statutară pe care ar fi putut să o aleagă senatorul Tudor Chiuariu este aceea de a demisiona din PNL, şi nu de a se autosuspenda, deoarece această soluţie se aplică în alte cazuri decât al lui Chiuariu.

Orban a fost întrebat cum vede soluţia aleasă de Tudor Chiuariu de a se autosuspenda din PNL şi nu de a-şi da demisia din partid.

”Instituţia autosuspendării conform Statutului marelui Partid Naţional Liberal există numai în situaţii în care un membru al PNL ocupă o funcţie care este incompatibilă fie cu calitatea de membru, fie cu funcţia pe care o deţine în partid, ceea ce nu este cazul domnului Chiuariu. Singura soluţie statutară pe care ar fi putut să o aleagă Tudor Chiuariu era demisia din partid”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL.

Senatorul PNL, Tudor Chiuariu, a decis să se autosuspende din Partidul Naţional Liberal până la clarificarea acuzaţiilor aduse împotriva sa în dosarul privind retrocedările ilegale, menţionând că face acest gest pentru a nu oferi prilejul unor atacuri la adresa PNL.

”Am luat decizia de a mă autosuspenda din Partidul Naţional Liberal, până la clarificarea situaţiei legate de acuzaţiile formulate săptămâna trecută. Fac acest gest pentru că nu vreau ca acuzaţii nefondate să fie prilej de atacuri politice împotriva PNL, partidul în care am intrat acum 18 ani şi de care se leagă întreaga mea activitate politică. Le mulţumesc colegilor pentru sprijinul moral. Rămân fidel ideilor şi valorilor liberale, pe care le-am promovat în toate funcţiile politice şi demnităţile publice pe care le-am deţinut”, a anunţat Chiuariu, pe 13 ianuarie.

Fostul ministru al Justiţiei a primit trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, potrivit deciziei definitive luate de ICCJ în dosarul "Poşta Română".

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că Tudor Chiuariu a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, după ce ar fi stabilit să primească 2,5 milioane euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici