Greşeli de începător. Amendă de 2.000 de lei pentru deputatul USR, al doilea politician care face fotografii în cabina de vot şi postează pe Facebook

Un deputat USR din Bistriţa-Năsăud şi-a pozat buletinul de vot şi a postat fotografia pe Facebook. Sesizarea este analizată de Biroul Electoral Judeţean Bistriţa-Năsăud. Un caz similiar a fost în Giurgiu, unde fostul ministru Toma Petcu a fost sancţionat cu avertisment.

3164 afișări
Imaginea articolului Greşeli de începător. Amendă de 2.000 de lei pentru deputatul USR, al doilea politician care face fotografii în cabina de vot şi postează pe Facebook

Greşeli de începător. După un ministru PSD, şi un deputat USR şi-a pozat buletinul de vot şi a postat fotografia pe Facebook

Biroul Electoral Judeţean Bistriţa-Năsăud a primit o contestaţie din partea PSD împotriva deputatului USR Cristina Iurişniti, care a postat pe Facebook o fotografie cu buletinul de vot ştampilat şi un mesaj în care explica pentru ce a votat.

Ulterior, deputatul USR din Bistriţa-Năsăud, Cristina Iurişniţi, care şi-a pozat buletinul de vot şi a postat fotografia pe Facebook a fost amendat cu 2.000 de lei.

„Am analizat plângerea formulată împotriva postării făcute de doamna Cristina Iurişniţi şi am dispus înlăturarea de pe reţeaua de socializare a buletinului de vot postat de doamna Iurişniţi. Am sesizat Inspectoratul de Poliţie Bistriţa-Năsăud pentru a verifica dacă sunt îndeplinite condiţiile răspunderii contravenţionale”, a declarat preşedintele Biroului Electoral Judeţean, judecătorul Reghina Berari.

Între timp, Inspectoratul de Poliţie Bistriţa-Năsăud s-a autosesizat şi a început o serie de cercetări în acest caz, fotografierea buletinului de vot fiind strict interzisă de lege.

Poliţiştii au stabilit că deputatul USR nu a respectat legea electorală şi a continuat campania, dându-i o amendă de 2.000 de lei.

„În acest caz a fost aplicată o amendă pentru continuarea propagandei electorale. Este vorba de o amendă în valoare de 2.000 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Bistriţa Năsăud, Crina Sîrb.

În postarea publicată de deputatul de Bistriţa-Năsăud care însoţea fotografia din care reieşea clar opţiunea de vot, aceasta spunea că a votat pentru „o justiţie independentă, autostrăzi şi investiţii, depolitizare în şcoli şi spitale, meritocraţie, competenţă şi demnitate în România”.

„A fost depusă o contestaţie din partea organizaţiei judeţene a PSD cu privire la apariţia pe reţeaua de socializare Facebook a doamnei deputat Iurişniţi Cristina, care a pozat buletinul de vot cu menţiunea <votat> pentru (...). În plângere se cere retragerea fotografiei şi, în măsura în care este retrasă, aplicarea de sancţiuni contravenţionale. Analizăm contestaţia, există o dezbatere să vedem unde ne încadrăm şi în funcţie de aceea se aplică şi sancţiunea corespunzătoare. Urmează să stabilim dacă sesizăm Poliţia sau Autoritatea Electorală Permanentă. Am luat legătura cu preşedinta secţiei de votare care a confirmat şi ea că avea ştiinţă de postarea de pe Facebook”, a declarat locţiitorul preşedintelui Biroului Electoral Judeţean Bistriţa-Năsăud, Cristina Frenţiu.

Legislaţia spune că fotografierea buletinului de vot este strict interzisă, iar cei care filmează sau fotografiază prin orice mijloace buletinul de vot în timpul exercitării dreptului de vot riscă o amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 lei.

Un caz similar a fost şi la Giurgiu, unde fostul ministru al Energiei, Toma Petcu, a fost sancţionat cu avertisment după ce a pus pe Facebook o poză cu buletinul de vot.

Taguri:
deputat,
buletin,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici