Guvernul a adoptat, astăzi, OUG pentru reducerea numărului de ministere

Executivul a adoptat, în şedinţa de miercuri, ordonanţa de urgenţă care vizează reducerea numărului de ministere la 16, a anunţat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, la finalul reuniunii Guvernului.

1561 afișări
Imaginea articolului Guvernul a adoptat, astăzi, OUG pentru reducerea numărului de ministere

Guvernul a adoptat, astăzi, OUG pentru reducerea numărului de ministere

„Al doilea act normativ adoptat astăzi în şedinţa de Guvern este OUG privind unele măsuri la nivelul administraţiei publice centrale. Pe scurt, vorbim despre restructurarea Guvernului, reducerea nr de ministere, la 16 în actualul Guvern, care a implicat modificarea mai multor acte normative”, a declarat Ionel Dancă, la finalul primei şedinţe oficiale a noului Executiv.

Prin urmare, ministerele la care vor fi modificări sunt: Finanţe, Economie, Transporturi, Educaţie şi portofoliul Muncii.

La nivelul Ministerului Finanţelor este preluat în subordine Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc de la Secretariatul General al Guvernului. Finanţele vor prelua şi Oficiul Naţional pentru Combaterea şi Prevenirea Spălării Banilor. De asemenea, Compania Naţională Loteria Română trece în subordonarea Ministerului de Finanţe, în urma modificărilor prevăzute în OUG, potrivit şefului Cancelariei premierului.

La nivelul Secretariatului General al Guvernului (SGG) vor fi înfiinţate mai multe departamente, printre care şi cel pentru relaţia cu Republica Moldova. Departamentul a fost înfiinţat şi după ce PMP solicita PNL înfiinţarea Ministerului pentru Relaţia cu Republica Moldova.

Cât despre Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, acesta va conţine: Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Turismul, Mediul de Afaceri şi Energia.

Va fi o comasare şi la Ministerul Transporturilor unde vor fi comasate Comunicaţiile şi Tehnologia Informaţională, potrivit lui Ionel Dancă. În acest caz, situaţia Agenţiei pentru Agenda Digitală, care se afla la Ministerul Comunicaţiilor, prin reorganizare, devine Autoritate pentru Dgitalizarea României, la nivelul Sceretaritului General al Guvernului (SGG).

La nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării va fi reorganizat prin preluarea activităţii şi structurilor specializate de la Ministerul Cercetării şi Inovării, preluate la Ministerul Educaţiei şi coordonate de un secretar de stat.

La nivelul Ministerului Muncii este înfiinţată Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, care va prelua atribuţiile care reveneau anterior altor două instituţii şi anume Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, respectiv Autoritatea Naţională pentru Protecţia drepturilor Copilului şi Adopţie.

Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi va fi condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat.

La SGG este înfiinţat departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Autoritatea pentru Digitalizare României, departamentul pentru relaţia cu Parlamentul şi departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova. Tot la SGG sunt transferate în subordinea companiilor de transport al Energiei, respectiv Transelectrica şi Transgaz, conform actului normativ adoptată de Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici