Guvernul a adoptat prin Hotărâre înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică

Executivul a adoptat în şedinţa de joi, printr-o Hotărâre de Guvern, înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică S.A. ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică şi Pedagogică” prin transformare.

186 afișări
Imaginea articolului Guvernul a adoptat prin Hotărâre înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică

Guvernul a adoptat prin Hotărâre înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică

Hotărârea adoptată joi de Guvern vizează punerea în acord cu deciziile CCR a înfiinţării Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică SA, au spus MEDIAFAX surse guvernamentale.

Judecătorii CCR au decis, pe 19 aprilie, că Legea pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului pentru înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică este neconstituţională, motivând că nu poate fi făcută de Legislativ sau Guvern, ci de administraţia publică centrală.

„În argumentarea soluţiei de admitere pronunţate, Curtea a reţinut că, potrivit jurisprudenţei sale, prin caracterul lor normativ, legile şi ordonanţele Guvernului au aplicabilitate generală şi îşi extind efectele asupra unui număr nedeterminat de subiecte vizate de ipoteza normelor [Decizia nr.68 din 27 februarie 2017, par.111]. În acest context, Curtea a constatat că înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică - S.A. ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică şi Pedagogică” dă expresie unei operaţiuni juridice cu caracter individual, drept pentru care nu putea forma obiectul unui act de reglementare primară [lege/ ordonanţă de urgenţă]”, a transmis Curtea Constituţională, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Prin urmare, CCR susţine că reorganizarea unei regii autonome precum Editura Didactică şi Pedagogică poate fi reglementată doar printr-un act normativ emis de administraţia publică centrală, nu de Guvern sau Parlament.

"În consecinţă, Curtea a reţinut că înfiinţarea/ reorganizarea activităţii unei regii autonome, precum cea din cauza de faţă, se dispune printr-un act de reglementare secundară, care se subsumează competenţei autorităţii administraţiei publice centrale. În aceste condiţii, ordonanţa de urgenţă nu putea fi aprobată prin lege. Prin urmare, Curtea a constatat că legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.76/2017 încalcă art.1 alin.(4), art.16 alin.(1) şi (2), art.61 alin.(1) şi art.115 alin.(7) din Constituţie. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului", potrivit sursei citate.

Pe 27 martie, PNL a atacat la Curtea Constituţională, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 76/2017 prin care Editura Didactică şi Pedagogică devine societate pe acţiuni şi care instituie monopol pe producţia de manuale şcolare din România.

La jumătatea lunii octombrie a anului trecut, Cabinetul Tudose a decis să reorganizeze Regia Autonomă Editura Didactică şi Pedagogică în societate pe acţiuni, cu capital integral de stat, care va avea ca obiect de activitate editarea de manuale şcolare.

Transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în societate pe acţiuni s-a făcut prin intermediul unei ordonanţe de Guvern. Pe lângă editarea de manuale, editura va elabora şi materiale grafice necesare procesului de învăţământ.

”Societatea Editura Didactică şi Pedagogică SA va realiza manualele şcolare la solicitarea directă a Ministerului Educaţiei Naţionale, pe bază de contract. Complementar, Societatea Editura Didactică şi Pedagogică poate desfăşura şi alte activităţi conexe pentru realizarea obiectului său de activitate”, transmitea Guvernul, într-un comunicat de presă.

Societatea urma să fie condusă de adunarea generală a acţionarilor, constituită din reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale, şi de către un consiliu de administraţie format din cinci membri. Reprezentanţii statului în adunarea generală a acţionarilor şi membrii Consiliului de administraţie ai Societăţii urmau să fie numiţi şi eliberaţi din funcţie prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale. Conducerea executivă a Societăţii ar fi fost asigurată de un director general. Patrimoniul regiei autonome va fi preluat de către societatea pe acţiuni, iar personalul va avea acelaşi drepturi salariale ca până acum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici