Guvernul ar putea propune pierderea de drept a mandatului de parlamentar în caz de incompatibilitate

Guvernul ar putea promova o modificare legislativă conform căreia mandatul de parlamentar să fie considerat pierdut de drept în cazul unei hotărâri a instanţei definitive şi irevocabile de constatare a incompatibilităţii unui parlamentar, a declarat premierul Victor Ponta.

570 afișări
Imaginea articolului Guvernul ar putea propune pierderea de drept a mandatului de parlamentar în caz de incompatibilitate

Guvernul ar putea propune pierderea de drept a mandatului de parlamentar în caz de incompatibilitate (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

El a lansat această idee în contextul în care a explicat, la postul B1 TV, că Guvernul nu se poate implica în cazul parlamentarilor Sergiu Andon şi Florin Pâslaru şi că el personal, ca prim-ministru, poate apela doar la "persuasiune".

Premierul a adăugat însă că este convins că Parlamentul va lua în acest caz decizia potrivită.

Comisia juridică a Camerei a respins, miercuri, solicitarea formulată de PDL pentru rediscutarea la nivelul comisiei a cazurilor deputaţilor Sergiu Andon şi Florin Pâslaru în cazul cărora ANI a solicitat încetarea mandatelor.

Solicitarea de introducere a acestui punct pe ordinea de zi a comisiei a fost formulată de deputatul PDL Dan-Radu Zătreanu şi a fost respinsă cu 10 voturi "împotrivă" şi 8 abţineri.

Unul dintre argumentele invocate de deputatul UNPR Eugen Nicolicea a fost că nu există suficiente clarificări din partea reprezentanţilor ANI în ceea ce priveşte sancţiunile invocate pentru starea de conflict de interese. Anterior, preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda, a anunţat că a solicitat prezenţa oficialilor ANI la şedinţa de miercuri, însă a primit răspunsul că nu ar fi oportună prezenţa la dezbaterile comisiei.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că a scris Parlamentului, precum şi celor doi parlamentari care au decizii definitive de incompatibilitate, el manifestându-şi convingerea că lucrurile se vor rezolva şi arătând că Guvernul nu are puterea de a demite parlamentari.

Ponta a precizat că draftul Raportului CE pe MCV conţine răspunsurile Guvernului la cele 11 puncte, inclusiv la cel legat de parlamentarii care au decizii definitive de incompatibilitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici