Guvernul elimină angajamentul de loialitate la DLAF şi Corpul de Control

Procesul de restructurare a DLAF şi a Departamentului de Control al Guvernului a fost reglementat prin ordonanţă de urgenţă care elimină însă prevederile privind obligaţia angajamentului de loialitate şi angajarea pe baza încrederii premierului, considerate ca fiind neconstituţionale de către CC.

74 afișări
Imaginea articolului Guvernul elimină angajamentul de loialitate la DLAF şi Corpul de Control

Guvernul elimină angajamentul de loialitate la DLAF şi Corpul de Control (Imagine: Mediafax Foto)

Ordonanţa stabileşte însă că personalul încadrat în structurile din aparatul de lucru al Guvernului, existent la data publicării deciziei Curții Constituționale, își păstrează toate drepturile și obligațiile rezultate din raporturile de muncă.

La sfârşitul lunii iulie, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul anunţa că această reglementare a fost operată printr-un proiect de lege transmis Parlamentului.

El a arătat atunci că speră ca proiectul să fie aprobat în şedinţa extraordinară a Camerei Deputaţilor din luna iulie, arătând că noile prevederi trebuie adoptate într-un interval maxim de 45 zile, pentru a se evita un vid legislativ.

Legea nu a fost însă publicată până în prezent în Monitorul Oficial, astfel că Executivul a introdus modificările prin ordonanţă de urgenţă.

Actul normativ stabileşte că personalul Corpului de control al primului-ministru cu atribuții de control trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute de lege, să prezinte dovada de studii corespunzătoare, specializări, să nu aibă antecedente penale, să aibă certificat de sănătate din care să rezulte că este apt din punctul de vedere al exercitării acestui tip de activitate, precum și recomandare de la ultimul loc de muncă, fiind totodată obligat să aibă un comportament decent, moral și legal.

Corpul de control își desfășoară activitatea prin personal propriu și în colaborare cu alte entități specializate, dacă se impune.

Persoanele cu atribuții de control din cadrul Corpului de control al primului-ministru sunt persoanele desemnate de șeful acestuia să exercite controale, pentru a se asigura legalitatea, regularitatea, economicitatea și eficiența în utilizarea fondurilor publice și administrarea patrimoniului public, și intră sub incidența regimului incompatibilităților și conflictelor de interese stabilit prin lege pentru funcționarii publici.

Conform ordonanţei, numărul maxim de posturi al Corpului de control al primului-ministru, inclusiv demnitarul, se stabilește prin decizie a premierului, în funcție de necesități, cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobat pentru aparatul de lucru al Guvernului.

Personalul Corpului de control beneficiază în continuare de salarii de bază cu 50% mai mari decât cele prevăzute de lege pentru aparatul de lucru al Guvernului.

Numirea, modificarea, suspendarea, încetarea raporturilor de muncă, precum și sancționarea disciplinară a personalului Corpului de control se realizează prin act administrativ al ordonatorului principal de credite al Secretariatului General al Guvernului.

Actul normativ mai stabileşte că, pe parcursul desfășurării controalelor, Departamentul de Luptă Antifraudă solicită tuturor instituțiilor și autorităților publice implicate, precum și operatorilor economici, indiferent dacă sunt cu capital de stat sau privat, documentele și informațiile necesare întocmirii actului de control. Dacă din diverse motive acestea nu pot fi furnizate imediat, instituţiile şi operatorii au obligația să răspundă corespunzător și complet în cel mult 10 zile de la data solicitării.

Pentru aceasta, toate instituțiile și autoritățile publice implicate, precum și operatorii economici, indiferent dacă sunt cu capital de stat sau privat, care derulează ori beneficiază de fonduri comunitare vor desemna una sau mai multe persoane de contact. Acestea trebuie să beneficieze de pregătire specifică și dotare tehnică pentru îndeplinirea corespunzătoare și operativă a solicitărilor Departamentului, se arată în ordonanţă.

Drepturile salariale aferente lunii august 2009 pentru personalul reglementat prin ordonanța de urgență se acordă integral.

"Ordonanța de urgență produce efecte până la data adoptării unei noi reglementări privind organizarea și funcționarea aparatului de lucru al Guvernului, precum și a altor autorități ale administrației publice centrale", se arată în document.

Ordonanţa de urgenţă 3/2009 pentru modificarea şi completarea unor acte normative referitoare la organizarea şi funcţionarea unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, care prevede şi reorganizarea Departamentului guvernamental de Luptă Antifraudă (DLAF) şi a Departamentului de Control al Guvernului, a fost declarată ca fiind neconstituţională de către Curtea Constituţională (CC), în şedinţa din 9 iulie.

Curtea Constituţională arată în motivarea deciziei prin care a statuat că OU privind DLAF şi Corpul de Control al primului-ministru este neconstituţională că prin criteriul subiectiv al încrederii premierului sunt încalcate Codul Muncii, principiul egalităţii drepturilor şi dreptul la muncă.

Prin OUG 3/2009, Departamentul pentru Luptă Antifraudă a trecut din structura Cancelariei Primului Ministru în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, fiind direct subordonat primului ministru şi în coordonarea vicepremierului.

Ordonanţa a fost emisă în 11 februarie, fiind publicată în Monitorul Oficial tot în aceeaşi zi.

Ordonanţa din luna februarie a stabilit totodată reorganizarea Departamentului de Control al Guvernului în Corp de Control al premierului. Personalul era preluat pe baza numărului de posturi, a "bunului său renume" şi a încrederii premierului, cu obligaţia semnării unui angajament de loialitate, iar angajaţii care nu se încadrau în aceste prevederi erau concediaţi.

Personalul DLAF era de asemenea încadrat în exclusivitate pe baza încrederii premierului, cu avizul viceprim-ministrului şi în condiţiile semnării unui angajament de loialitate. Retragerea încrederii de către primul-ministru avea ca efect revocarea încadrării, precum şi eliberarea sau destituirea din funcţie ori desfacerea contractului de muncă.

La două săptămâni după aprobarea ordonanţei, deputatul PNL Alina Gorghiu declara, într-o conferinţă de presă, că a depus o sesizare către Avocatul Poporului în vederea contestării acestui act normativ la Curtea Constituţională.

Premierul Emil Boc a anunţat în ziua pronunţării soluţiei că prevederile Ordonanţei de Urgenţă privind reorganizarea Departamentului de Luptă Antifraudă şi a Departamentului de Control al Guvernului vor fi puse în acord cu textul deciziei Curţii Constituţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici