Guvernul: Membrii Comisiei speciale de la Cotroceni vor fi numiţi de CSM

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, după şedinţa de Guvern, că a fost modificată Legea răspunderii ministeriale astfel încât comisia de la Preşedenţie care cercetează faptele miniştrilor să fie formată din judecători numiţi de CSM.

1 afișare
Imaginea articolului Guvernul: Membrii Comisiei speciale de la Cotroceni vor fi numiţi de CSM

Guvernul: Membrii Comisiei speciale de la Cotroceni vor fi numiţi de CSM

"În momentul de faţă, membrii comisiei sunt numiţi de ministrul Justiţiei şi ministrul Internelor într-o proporţie care nu este stabilită şi, sigur, care face ca această comisie să se afle în conflict de interese când eventual unul dintre cei doi miniştri face obiectul unei solicitări pentru a putea începe urmărirea penală, solicitarea adresată de procuratură câtre preşedinte. Dorim să eliminăm aceste situaţii care sunt anormale, de conflict de interese, şi de aceea propunderile de modificare urmează să fie făcute din rândul judecătorilor de CSM", a spus Tăriceanu.

Întrebat de ziarişti ce va răspunde eventualelor acuzaţii care i se vor aduce referitoare la intenţia de protejare a miniştrilor anchetaţi prin modificarea Legii răspunderii ministeriale, Tăriceanu a precizat că noua formă a actului normativ are scopul doar de a elimina incompatibilitatea.

"Dacă aş face o modificare care să fie în avantajul miniştrilor ar fi să dau din umeri şi să evit răspunsul. Modificarea face ca miniştrii să nu fie judecaţi de persoane numite de ei, pentru că ăsta este conflictul de interese. Din contră, comisia va deveni mai responsabilă, mai independentă. (...) Membrii vor fi numiţi de CSM şi vor fi judecători, nu cum este astăzi, din minister, care se poate spune că au vreun interes că au fost numiţi de ministru şi sunt dependenţi de cel care i-a numit", a spus Tăriceanu. Astfel, consideră premierul, comisia "este scoasă de sub incidenţa factorului politic".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici