Guvernul Orban promite că relansează economia cu bani pe care nu îi are

  • Summitul UE de la Bruxelles s-a mai prelungit cu o zi, pentru că statele nu ajung la un acord legat de planul de relansare economică
  • Guvernul Orban nu a mai aşteptat terminarea negocierilor şi a prezentat planul de relansare economică bazat pe fonduri europene
  • Măsurile de relansare ale Cabinetului liberal prevăd investiţii pe 10 ani, realizate cu bani europeni
  • ​Planurile s-ar putea însă încurca, dacă liderii UE nu ajung la un acord şi România primeşte fonduri insuficiente de la Bruxelles
4769 afișări

Se duc negocieri dure la Summitul UE, dar la Palatul Victoria este linişte. Guvernul Orban a venit încă de la începutul lunii cu un plan de relansare economică. Fără bani în buzunar, însă. 

33 de miliarde de euro ar trebui să primim din planul UE de redresare economică. Alte 40 de miliarde de euro ar trebui să îi primim tot de la Uniunea Europeană, din bugetul multianual. Prin urmare, România ar primi pentru următorii 7 ani un buget fără precedent, de peste 70 de miliarde de euro. Doar 30 de miliarde le dăm de la noi ca să scoatem ţara din criză şi să o modernizăm în următorii 10 ani.

Planul a fost lansat cu fast, în cadrul unui eveniment unde a participat şi preşedintele Klaus Iohannis. Acesta a comunicat însă de la Bruxelles că aşteptările nu mai sunt atât de optimiste. Asta ar putea însemna chiar şi un buget mai mic pentru România.

„Avem nevoie de fonduri substanţiale pentru revigorarea economică. Sunt moderat optimist”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis. Întreaga Uniune Europeană este zilele acestea în expectativă. Recent, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, declara: „Intrăm în a treia zi de negocieri. Încă nu pot spune dacă va exista sau nu o soluţie”. 

Şi atunci, de unde optimismul exagerat al guvernanţilor? Sociologul Alfred Bulai are o posibilă explicaţie. 

„În România, politica asta de a stabili bani pe care nu-i ai şi de a stabili cum îi cheltuieşti este curentă. (Guvernul n.red.)E obligat să facă acest lucru, pentru că are alegeri. Economia nu poate să se relanseze că vrea cineva. E clar că perioada de criză va dura mai mult şi atunci normal că mesajul, nu doar al românilor, este de relansare, de totul e frumos şi nemaipomenit”, este de părere acesta. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici