Video Guvernul va interzice cumulul pensiei cu salariul prin lege în procedură de urgenţă

Guvernul va promova un proiect de lege prin care va interzice cumulul pensiei cu salariul, act normativ care va fi dezbătut în Parlament în procedură de urgenţă, a anunţat premierul Emil Boc

591 afișări

"Guvernul are determinarea să meargă mai departe, pentru a putea să pună capăt acestui dezmăţ pe ban public. Ce vom face? Curtea a respins ordonanţa pe motiv de formă, spunând că Guvernul nu avea dreptul să emită ordonaţe de urgenţă în acest domeniu. Asta înseamnă că, practic, putem merge mai departe pe calea unui proiect de lege supus aprobării Parlamentului, lucru pe care îl vom şi face. Vom iniţia un proiect de lege prin care vom pune capăt dispreţului faţă de banul public, prin care vom interzice la stat cumulul pensiei cu salariul şi vom dezbate în procedură de urgenţă la Parlament. Guvernul va cere procedură de urgenţă la Parlament în vederea aprobării", a spus Boc.

El a precizat că proiectul de lege va fi aprobat într-o viitoare şedinţă de guvern şi va fi transmis Parlamentului pentru a fi dezbătut în procedură de urgenţă.

"Ţinta acestui act normativ nu o reprezintă profesorii pensionari, medicii pensionari, asistenţii maternali, asistenţii persoanelor cu dizabilităţi, actorii. Nu ei au fost şi nu ei vor fi ţinta unui asemenea proiect, ţinta noastră este de a curma dezmăţul şi cheltuiala abuzivă a banului public. Principiul, cred eu, este sănătos şi drept. Acolo unde nu avem posibilitatea să ocupe prin concurs poziţiile care sunt la dispoziţie, acolo vor fi ocupate în continuare de persoane pensionate care pot cumula, dar pe bază de convenţie civilă până când se ocupă prin concurs. După ce se ocupă prin concurs, evident, se merge mai departe în sistem normal", a spus Boc.

Curtea Constituţională a decis, joi, cu majoritate de voturi, că dispoziţiile OUG 230/2008 prin care a fost interzisă cumularea pensiei cu salariul de la stat este neconstituţională, admiţând astfel sesizarea Avocatului Poporului.

Curtea a admis excepţia invocată de Avocatul Poportului, stabilind că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 230/2008 este neconstituţională deoarece afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie, respectiv contravine articolului 115 alineatul 6 din legea fundamentală.

Citeşte şi:

OUG care interzice cumulul pensie-salariu este neconstituţională

Guvernul va respecta decizia CC

Avocatul Poporului a contestat la CC ordonanţa privind cumulul pensiei cu salariul

Băsescu: OUG privind cumulul salariului cu pensia a vizat abuzul pe seama banului public

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici