Iliescu şi Băsescu se bat prin scrisori deschise

Războiul declaraţiilor politice s-a mutat pe frontul presei internaţionale. Totul a început printr-un interviu acordat recent revistei "Politique Internationale" de către preşedintele Băsescu în care acesta susţine că premierul Tăriceanu a scos miniştrii PD din Guvern cu ajutorul lui Mircea Geoană, preşedintele PSD şi al lui Ion Iliescu şi că suspendarea sa a fost "mai mult decât un puci" parlamentar, pus la cale de cei care se temeau că vor fi luaţi în vizor de Justiţie, după reformele începute de fostul ministru de resort, Monica Macovei şi de el însuşi.

2 afișări
Imaginea articolului Iliescu şi Băsescu se bat prin scrisori deschise

Iliescu şi Băsescu se bat prin scrisori deschise

În replică, fostul preşedinte Ion Iliescu i-a trimis lui Băsescu o scrisoare deschisă prin care repinge acuzaţiile formulate la adresa sa de către Băsescu şi consideră că, prin acestea, actualul şef al statului dovedeşte "o mentalitate fanariotă, de pretendent la tronul României".


Iliescu spune că poziţia exprimată de şeful statului în interviu este "nedemnă pentru un şef de stat responsabil". Băsescu spusese despre Iliescu, în interviu, că este "anchetat pentru crimele comise în cadrul revoluţiei din 1989 şi al mineriadei din 1990".

"Imaginea despre România, pe care o proiectaţi prin intermediul unor astfel de apariţii în presa internaţională, este grav deformată de obsesiile şi de interesele dumneavoastră politice, care au o miză derizorie în raport cu interesul naţional. Dovediţi, şi prin acest interviu, că aveţi o mentalitate fanariotă, de «pretendent la tronul României», care-şi denigrează adversarii la «Marea Poartă», pentru a primi sau pentru a i se reconfirma «firmanul»", îi scrie Iliescu lui Băsescu.

El adaugă că România nu poate fi considerată "un soi de «grajduri ale lui Augias» în materie de corupţie", şi că nici Băsescu nu este "Hercule, chemat să le cureţe".

"Pentru asta ar trebui să fiţi un exemplu de moralitate şi de cinste, de onoare. Nu este cazul!", susţine Iliescu.

El susţine că "problemele" lui Băsescu "cu justiţia", cu "abuzurile", cu "afacerile dubioase, care privesc şi spălarea de bani, şi falsul şi uzul de fals, încălcările sistematice ale Constituţiei" nu vor fi uitate.

"Nu puteţi da la infinit lecţii altora, nu puteţi poza mereu în incoruptibil, în luptătorul cu sistemul ticăloşit, câtă vreme aţi contribuit şi contribuiţi din plin la ticăloşirea lui. Vă reamintesc, în acest context, că aţi fost suspendat din funcţia de şef al statului pentru reale, şi nu inventate, încălcări ale Constituţiei, şi nu, cum fals prezentaţi lucrurile în interviu, pentru că aţi condamnat comunismul, aţi «deschis» dosarele Securităţii şi aţi început lupta împotriva corupţiei. Nu vă puteţi ascunde în spatele avizului consultativ al Curţii Constituţionale, pe care fals îl prezentaţi drept un verdict de achitare. Curtea Constituţională nu v-a judecat şi nici nu v-a achitat, cum le spuneţi dumneavoastră cititorilor francezi, pentru a prezenta într-o lumină falsă acţiunea legitimă a celor 322 de parlamentari, pe care îi prezentaţi ca pe nişte odioşi pucişti", scrie fostul preşedinte.

Iliescu califică gestul lui Băsescu de a condamna comunismul ca fiind "ipocrit şi oportunist" şi consideră că scopul acestuia este de a atrage electoratul anticomunist şi revanşard în tabăra actualului şef al statului.

Fostul preşedinte îi reproşează actualului şef al statului că a transformat lupta împotriva corupţiei "în spectacol, în show de televiziune".

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu, prin vocea purtătorului său de cuvânt, consideră că scrisoarea deschisă care i-a fost adresată de fostul preşedinte Ion Iliescu "este plină de ură şi minciună" şi constituie "un exemplu tipic de propagandă de inspiraţie sovietică".

"Este o scrisoare plină de ură şi minciună, îndreptată împotriva unui preşedinte care vrea un altfel de stat decât cel pe care l-a imaginat domnul Ion Iliescu, împreună cu toţi cei care au confiscat Revoluţia din 1989 în favoarea lor".

"Preşedintele consideră poziţia publică a domnului Iliescu un exemplu tipic de propagandă de inspiraţie sovietică, nedemnă de un fost şef de stat. Prin reconcilierea naţională pe care şi-o atribuie, domnul Ion Iliescu înţelege probabil asmuţirea minerilor împotriva altor categorii sociale, tolerarea oligarhilor, a grupurilor de interese nelegitime şi a baronilor locali. Preşedintele Traian Băsescu îi asigură pe cetăţeni că nu va permite întoarcerea României europene la instituţiile şi practicile consacrate de regimul Iliescu", se arată în declaraţia lui Turcan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici