Iliescu: Şi eu l-aş fi lăsat în viaţă pe Ceauşescu să vadă ce a rămas după el

Ion Iliescu a declarat, joi, la Realitatea FM, că Mihail Gorbaciov a avut "o reacţie umană firească" prin declaraţiile referitoare la uciderea cuplului Ceauşescu, menţionând că şi el l-ar fi lăsat în viaţă pe Nicolae Ceauşescu, să vadă ce a rămas după el, dar acesta şi-a plătit faptele.

48 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Şi eu l-aş fi lăsat în viaţă pe Ceauşescu să vadă ce a rămas după el

Iliescu: Şi eu l-aş fi lăsat în viaţă pe Ceauşescu să vadă ce a rămas după el (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Probabil că i-a pus cineva o întrebare şi a fost o reacţie umană firească", a comentat Ion Iliescu, întrebat despre opinia exprimată de fostul lider sovietic că "este de neînchipuit" cum au fost împuşcaţi, ca "nişte animale sălbatice", soţii Ceauşescu.

"Şi eu spus că ar fi fost preferabil să fi avut un proces firesc, normal, în condiţii normale. Şi eu, personal, l-aş fi lăsat în viaţă ca să vadă ce a rămas după el", a spus fostul preşedinte.

Ion Iliescu a adăugat însă că trebuie înţeleasă situaţia concretă, subliind că atunci mureau oamenii.

"Şi acesta a fost elementul, factorul care ne-a determinat să luăm această decizie, a unui proces organizat în condiţii excepţionale, ca să curmăm vărsările de sânge generate de acea diversiune, lansată în seara de 22, care vroia să împiedice structurarea unei noi forme de putere provizorie, care ne-a costat vieţi umane", a continuat el.

Potrivit lui Ion Iliescu, decizia luată s-a dovedit corectă, pentru că "imediat după proces au încetat aceste acţiuni militare".

"Dar el a generat aşa ceva, Ceauşescu, când a luat decizia să deschidă foc, la Timişoara, la Bucureşti şi asta a creat situaţia pe care noi am cunoscut-o (...) Noi nu am avut şansa unei tranziţii paşnice şi asta datorită lui Ceuaşescu, aşa că într-un fel el a plătit faptele proprii", a mai spus el.

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gobaciov a declarat, miercuri, referindu-se la împuşcarea cuplului Ceauşescu, că acest lucru este "de neînchipuit", menţionând însă că Nicolae Ceauşescu a creat această situaţie "în care oamenii să înceapă să împuşte ca la vânătoare", ceea ce e inacceptabil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici