Incidente la conferinţa lui Remus Cernea: Întâlnirea cu presa, perturbată de un fost membru al Verzilor, dar şi de pensionari

Conferinţa de presă susţinută vineri de către Remus Cernea a fost perturbată de un fost membru al Partidului Verde, care a intrat în sediu şi a luat de pe pereţi toate afişele cu însemnele formaţiunii, dar şi de pensionari de la un cămin de bătrâni, care au vrut să stea de vorbă cu deputatul.

1663 afișări
Imaginea articolului Incidente la conferinţa lui Remus Cernea: Întâlnirea cu presa, perturbată de un fost membru al Verzilor, dar şi de pensionari

Remus Cernea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

La câteva minute după ce un fost membru al Partidului Verzilor a intrat în sediul din Constanţa unde avea loc conferinţa de presă şi a luat de pe pereţi toate afişele cu însemnele formaţiunii politice, mai mulţi pensionari de la căminul de bătrâni din Constanţa, însoţiţi de un preot, au vrut să îi ceară parlamentarului mai multe explicaţii referitoare la proiectul de lege despre finanţarea cultelor şi să încerce să-l determine să renunţe la acest demers.

Deputatul Remus Cernea a organizat, vineri, o conferinţă de presă pentru a-şi prezenta proiectele în faţa presei locale. În timp ce explica proiectul legat de finanţarea cultelor, care a stârnit multe dezbateri în ultima săptămână, în sediul cabinetului său parlamentar, acolo unde se desfăşura conferinţa de presă, a intrat un bărbat care, fără nici o explicaţie, a început să desprindă afişele cu Partidul Verde aflate pe uşa de la intrare, dar şi alte însemne ale partidului aflate pe pereţii camerei respective şi chiar şi un steag tricolor, spunând că bunurile aparţin Partidului Verde pe care Remus Cernea nu l-ar mai reprezenta.

"Ne luăm aceste lucruri ale Partidului Verde pe care nu-l mai reprezentaţi, ne retragem sprijinul", a spus bărbatul respectiv, care a precizat că se numeşte Sorin Belu şi este preşedinte al Partidului Verde, filiala Constanţa.

"Nu este membru al Partidului Verde şi evident că face un abuz prin felul în care se manifestă. Îl las să-şi facă spectacolul şi apoi revenim la conferinţa de presă. Domnul Belu e interesat de spectacol şi de publicitate", a precizat Remus Cernea.

Sorin Belu i-a replicat faptul că nu a primit niciun document prin care este anunţat că a fost exclus din partid şi că se consideră încă membru al Partidului Verzilor.

"Acesta este nivelul de prestanţă al unora dintre cei care pretind că pot face politică. Din fericire, Partidul Verde nu-l mai are ca membru pe acest om. Ce să-i fac, să-i rup picioarele ? Nu sunt genul. Luaţi tot ce doriţi", a mai spus deputatul Cernea.

După ce Sorin Belu a luat toate lucrurile pe care le credea de cuviinţă, a părăsit sala de conferinţe.

Remus Cernea a spus apoi că nu intenţionează să facă plângere împotriva lui Sorin Belu.

"Există o decizie a Biroului Politic Executiv Central al Partidului Verde de săptămâna trecută în care a fost exclus. Ce a făcut domnia sa mi s-a părut moralmente atât de jos încât am considert că este sub demnitatea mea să intru într-o polemică sau să încerc să-l opresc. Nu fac plângere", a explicat Remus Cernea.

Deputatul de Constanţa a reluat apoi conferinţa, dar după câteva minute a fost întrerupt din nou de mai mulţi pensionari şi de un preot care au spus că sunt de la căminul de bătrâni. Remus Cernea s-a scuzat că nu îi poate primi în sala respectivă, una mult prea mică chiar şi pentru jurnaliştii prezenţi, dar i-a rugat să aştepte afară că va discuta cu ei după conferinţă, ceea ce s-a şi întâmplat.

Remus Cernea a fost întrebat şi desprea reacţia preşedintelui PSD Constanţa, Radu Mazăre, la adresa sa, care l-a numit "tâmpit" şi l-a ameninţat că îi va rupe picioarele dacă mai vine în Constanţa şi nu retrage proiectul legat de finanţarea cultelor, spunând că nu se lasă intimidat şi că nu renunţă la demersul său.

"Nu cred că în dialogul politic trebuie recurs în atacul la persoană. Sunt obişnuit să fiu atacat pentru ideile mele, nu mă las intimidat, iar atunci când sunt atacat la persoană, insultat şi jignit, întorc şi celălalt obraz. Sper ca domnul Mazăre să ţină cont de abordarea Bisericii care pune accent pe pace, iubire, înţelegere pe dialog şi să nu rişte prin astfel de declaraţii la adresa mea excomunicarea din Biserica Ortodoxă", a spus Cernea.

El consideră că după ce reprezentanţii PSD Constanţa vor cunoaşte proiectul său de lege îl vor susţine.

"Aceste reacţii au fost în necunoştinţă de cauză. Eu nu am fost întrebat din partea PSD sau USL Constanţa ce propun cu adevărat. Cred că va veni ziua în care PSD Constanţa va vota o rezoluţie prin care va fi susţinut proiectul meu de lege pentru că atunci când el va fi cunoscut sunt convins că cei mai mulţi dintre membrii PSD îl vor vota şi îl vor susţine", a explicat Cernea.

La finalul conferinţei, i-a invitat pe pensionari şi pe preotul de la căminul de bătrâni să stea de vorbă. Preotul Gheorghe Chircalan i-a spus că a auzit de acea propunere legislativă prin care statul nu va mai ajuta bisericile.

"Am auzit de propunerea legislativă şi am înţeles că propuneţi ca statul să nu mai ajute bisericile şi să le ajute cetăţenii în limita posibilităţilor lor", i-a transmis preotul de la căminul de bătrâni.

Remus Cernea i-a explicat că nu acesta este punctul său de vedere: "Nu este corect ce vi s-a transmis. Să vă explic. Fiecare cetăţean direcţionează o parte din impozitul pe venit către cultul căruia îi aparţine. Acest principiu este folosit în România pentru finanţarea ONG-urilor, celebrul 2 la sută pentru ONG-uri. Un anumit procentaj, care poate fi de 2 la sută, de 3 la sută, de 4, de 5 la sută, asta rămâne să stabilim, poate fi redirecţionat de fiecare cetăţean către cultul de care acesta aparţine. Un astfel de mecanism va aduce venituri stabile cultelor şi le-ar întări autonomia".

Preotul a precizat că, dacă statul nu va mai ajuta Biserica, atunci nu va avea cine să o sprijine.

"Dacă lipsiţi Biserica de ajutorul statului, e ca şi cum i-ai lua unui bătrân toiagul şi nu mai are în ce să se sprijine. Cum să ajute cetăţenii o biserică de la sat unde oamenii sunt săraci ?", a spus preotul Gheorghe Chircalan.

Pensionarii de la căminul de bătrâni i-au cerut lui Remus Cernea să renunţe la acest proiect, dar parlamentarul i-a asigurat că se va consulta pentru acest demers cu reprezentanţii cultelor, ai partidelor politice, ONG-urilor, cu diverse personalităţi ale ţării şi că legea va ieşi într-o formă care se va bucura de susţinere publică.

Un grup de parlamentari în frunte cu Remus Cernea pregăteşte o iniţiativă legislativă care să vizeze o altă formă de finanţare a cultelor decât cea de la bugetul de stat, respectiv cea a modelului german. Cernea vede o redirecţionare a unui procent din impozitul pe venit al cetăţenilor, la liberă alegere, către cultele religioase, ca în cazul organizaţiilor nonguvernamentale.

Liderul PSD Constanţa, Radu Mazăre, a declarat că dezaprobă iniţiativa deputatului USL Remus Cernea, pe care l-a făcut "tâmpit", privind eliminarea finanţării cultelor şi îi solicită retragerea acestui proiect, în caz contrar ameninţându-l că "îi va rupe picioarele" acestuia când va mai veni în Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici