Iniţiativa APD privind uninominalul, adoptată tacit la Senat

O iniţiativă legislativă privind introducerea votului uninominal pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului propusă de Asociaţia Pro Democraţia şi însuşită de parlamentari din toate partidele parlamentare a fost adoptată tacit de Senat, după ce termenul de dezbatere a expirat marţi.

1 afișare
Imaginea articolului Iniţiativa APD privind uninominalul, adoptată tacit la Senat

Iniţiativa APD privind uninominalul, adoptată tacit la Senat

Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a anunţat că această iniţiativă a trecut de Senat prin adoptare tacită, "depăşind termenul necesar".

Potrivit lui Văcăroiu, proiectul de act normativ "va pleca la Comisia specială comună pentru Codul electoral şi, de acolo, binenţeles, la Camera Deputaţilor".

Proiectul de lege, înregistrat la Senat în data de 29 august, a primit, în data de 22 octombrie, raport favorabil, cu amendamente, din partea Comisiei comune pentru elaborarea propunerii legislative privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului.

Prin adoptare tacită, însă, iniţiativa legislativă trece de Camera Superioară a Parlamentului în forma iniţiatorului.

Acest proiect a fost fost înscris pe ordinea de zi a Senatului de nouă ori, prima oară în data de 30 octombrie, de fiecare dată fiind trecut spre finalul listei de acte normative supuse dezbaterii plenului, astfel încât senatorii nu au putut să-l ia în discuţie.

Printre cei care semnează proiectul de act normativ se numără preşedintele Comisiei speciale comune pentru Codul electoral, Mihai Voicu, Dan Motreanu (PNL), Valentin Iliescu (PD), Florin Iordache, Victor Ponta (PSD), Sergiu Andon (PC), Verginia Vedinaş (PRM), Marton Arpad (UDMR), dar şi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament.

Potrivit iniţiativei legislative, deputaţii şi senatorii ar urma să fie aleşi "în colegii uninominale, prin scrutin uninominal, potrivit principiului reprezentării proporţionale".

Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor ar urma să fie de un deputat la 72.000 de locuitori (286 mandate de deputaţi), iar pentru alegerea Senatului un senator la 170.000 de locuitori (120 de mandate de senatori).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici