Video INTERVIU- Chiliman: Nu mi-am pus în cap să candidez la Primăria generală. Plus: Ce îi răspunde Elenei Udrea şi care este părerea acestuia despre eutanasierea câinilor fără stăpân

Liderul PNL Bucureşti Andrei Chiliman declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că îşi doreşte încă un mandat de primar al Sectorului 1, pentru a-şi putea continua proiectele şi că nu şi-a pus în gând să candideze la Primăria Capitalei, deşi consideră că ar fi un bun primar general, fiind inginer.

1199 afișări

Rep.: În disputa mediatică pe care o aveţi cu Elena Udrea v-aţi ales cu nişte acuzaţii de misoginism şi că aţi fi puşculiţa PNL, care dă banii partidului în campanie. Cum răspundeţi?

A.Chiliman: Aş vrea să dovedească doamna Udrea lucrurile astea. În primul rând, nu sunt deloc misogin, nici în familie, nici faţă de prietenii mei, nici măcar în viaţa publică nu am fost niciodată. Faptul că eu sunt într-o bătălie politică, de data asta, care a ajuns publică, cu Elena Udrea, şi că Elena Udrea nu are argumente care să susţină punctele dânsei de vedere, că nu am auzit niciun argument de ordin administrativ, de ordinul folosirii mai eficiente a banului public, de ordinul apropierii deciziei de cetăţean, o administraţie mai prietenoasă faţă de cetăţean în tot ce propune doamna Udrea. Faptul că suntem într-o bătălie politică nu însemană că eu sunt misogin, faptul că eu sunt bărbat şi ea nu e bărbat, e femeie. Dar cred că, dacă ar avea argumente, ar putea să susţină această luptă politică. În lipsă de argumente a venit cu această scuză că eu aş fi misogin. Eu o apreciez foarte mult ca femeie pe doamna Udrea.

Rep: Protocolul USL pe Bucureşti a fost semnat printre ultimele şi oarecum departe de ochii presei. Puteţi să ne spuneţi ce conţine?

A.Chiliman: Hai să vă spun eu cum a fost, că e foarte interesant. Toate protocoalele la nivel judeţean, deci şi la nivelul municipiului Bucureşti, sunt nişte copii ale protocolului general la nivelul ţării. Deci nu se pune problema că e un lucru care se face secretos. Ne-am întâlnit liderii celor trei partide din USL pe Bucureşti să vedem dacă suntem de acord cu propunerea pe care am redactat-o şi care era acolo. După ce le-au citit, au spus că sunt de acord şi atunci am zis «Hai să-l şi semnăm!» atunci, ca să nu ne mai întânim altădată. Faptul că s-a semnat în felul ăsta nu înseamnă «departe de ochii presei». A fost o întâmplare, că noi, de fapt, ne întâlniserăm doar ca să-l discutăm, să vedem dacă suntem de acord cu prevederile lui. În momentul în care l-am avut pe ăla naţional şi pe al nostru şi le-am comparat şi au văzut exact şi ceilalţi colegi, am zis «Hai să-l semnăm!» şi atuncea l-am semnat. Nu e vorba de o chestie făcută departe de ochii presei sau ai lumii, dimpotrivă, era un lucru care trebuia făcut. Dar să ştiţi un lucru: au mai fost câteva protocoale, şi nu unul, care au fost semnate după al nostru. Deci nu a fost o problemă de întârziere.

Rep: Până la urmă aţi agreat ca PSD şi PNL să susţină un candidat unic la Bucureşti, la sectoare?

A.Chiliman: Nicio clipă nu am avut un alt punct de vedere. E normal ca USL să aibă un singur candidat pentru Bucureşti.

Rep: Aţi vorbit cu cei de la PSD Bucureşti să faceţi sondaje să vedeţi care e acel candidat, cum prevede protocolul?

A.Chiliman: E prematur să discutăm astăzi de candidatul USL. Sondajele îşi urmează cursul, ele au un anumit program, nu avem încă rezultatele lor, dar cred că nu e momentul să discutăm de un candidat al USL pentru Bucureşti. În momentul în care vom avea şi rezultatele sondajului şi alte elemente vom putea să decidem cine este acel candidat şi să-l propunem conducerii partidului. Evident, de partea lor şi ceilalţi pot să vină cu un candidat sau doi şi atunci vom vedea şi din sondaje care e cel mai bun.

Rep.: Se vorbeşte despre o eventuală susţinere pe care USL ar acorda-o actualului primar general Sorin Oprescu pentru încă un mandat. În ce măsură aţi fi dispus să îl susţineţi pe Oprescu?

A.Chiliman: Vreau să vă spun că eu am avut o relaţie foarte bună cu primarul general Oprescu şi pot să spun că şi în privinţa organizării referendumului, a întrebărilor pentru referendum, domnul Oprescu are o poziţie foarte apropiată de poziţia noastră. Este un om cu care am colaborat bine. Dar e prematur să discutăm acum cine va fi candidatul USL pentru Primăria municpiului Bucureşti.

Rep.: Excludeţi o candidatură a dumneavoastră la Primăria Generală, fie susţinut de USL, fie independent?

A.Chiliman: Eu am spus de mai multă vreme, de foarte multă vreme, că vreau să-mi continui mandatul de primar de sector, că am un program pe care l-am început în 2004, pe care l-am consolidat şi structurat în 2008, program pentru care e nevoie de mai mult de un singur mandat, la primăria Sectorului 1. Nu exclud însă un lucru: fiind inginer, cred că aş fi un foarte bun primar general al municipiului Bucureşti, dar nu mi-am pus niciodată în cap ideea să candidez pentru Primăria municipiului Bucureşti. Eu ce-mi doresc este să pot să-mi continui munca începută la nivelul Sectorului 1 încă un mandat din 2012 încolo.

Rep.: În ce relaţie sunteţi cu omologul dumneavoastră de la PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, în condiţiile în care dumneavoastră sunteţi într-o dispută mediatică cu doamna Elena Udrea, iar dânsul are proiecte comune cu doamna ministru?

A.Chiliman: Până acum am avut o relaţie normală în cadrul USL.

Rep.: Vă convine această relaţie a primarului Vanghelie cu doamna ministru?

A.Chiliman: Eu cred că există şi anumite proiecte ale Ministerului Dezvoltării şi Sectorului 5 care, probabil, merg cu o finanţare care vine şi de la Ministerul Dezvoltării. Nu cred că bătălia politică între USL şi PD, respectiv între noi şi Elena Udrea trebuie să fie văzută în felul ăsta.

Rep.: În ce relaţii sunteţi în acest moment cu preşedintele Crin Antonescu?

A.Chiliman: E o întrebare pe care nu o înţeleg. Probabil că întrebarea are la bază nişte tâmpenii care au apărut prin presă. Eu am în momentul de faţă adversarii mei politici în afara PNL. Eu mă bat cu adversarii reali politici pe care îi am, respectiv cei din PD, în momentul de faţă la nivelul Bucureştiului. Probabil că mai sunt şi alte formaţiuni mai mici pe lângă PD. Dar bătălia mea este azi cu cei din afara partidului.

Rep.: Au existat nişte schimbări recente în conducerea partidului - domnul Stroe nu mai e e secretar general, a venit domnul Rareş Mănescu...

A.Chiliman: Rareş Mănescu e trezorier - era o funcţie neocupată, cea de trezorier. Radu Stroe e un om pe care l-am ajutat în campania lui de intrare în Parlament şi l-am sprijinit ca să intre în Parlament ca deputat al unui colegiu din Sectroul 1. Dar Radu Stroe nu fost niciodată - cum am auzit şi am văzut pe acolo - omul lui Chiliman. Radu Stroe e Radu Stroe, e un om de sine stătător, e un deputat de sine stătător, a avut o funcţie, nu o mai are acum, o are altcineva. Nu cred că e o chestiune care să aibă vreo relevanţă prin faptul că Radu Stroe a fost sprijinit de mine în campania respectivă. Dacă nu era Radu Stroe şi era alt candidat propus de PNL pentru colegiul respectiv, îl susţineam la fel de mult cum l-am susţinut şi pe Radu Stroe. De altminteri, vreau să spun că şi Crin Antonescu este senator de Sectorul 1 şi l-am susţinut şi pe el în campania respectivă la fel de mult cum l-am susţinut şi pe Radu Stroe.

CITEŞTE ÎN CONTINUARE...

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici