Video INTERVIU: Mitrea: Aş candida la şefia PSD dacă altcineva nu va voi să se bată cu hrebenciucii

Senatorul PSD Miron Mitrea afirmă, într-un interviu acordat, vineri, MEDIAFAX, că ar putea candida la şefia PSD "dacă altcineva nu va voi să se bată cu hrebenciucii", dar îl consideră şi pe Cristian Diaconescu o opţiune interesantă, apreciind că Mircea Geoană nu va mai obţine un nou mandat.

22 afișări

El apreciază că toţi membrii marcanţi ai PSD au partea lor de vină pentru pierderea prezidenţialelor, însă responsabilitatea este a candidatului şi a celor care i-au condus campania.

De asemenea, Mitrea respinge acuzaţiile potrivit cărora ar fi "omul lui Traian Băsescu" şi spune că nu a mai discutat cu acesta de la începutul anului, când a negociat intrarea PSD la guvernare. Miron Mitrea susţine că nu este certat nici cu Viorel Hrebenciuc, nici cu Marian Vanghelie.

În ceea ce priveşte declanşarea scandalului Cătălin Voicu, Mitrea afirmă că aceasta a fost un semnal dat de către cei care au câştigat alegerile unei grupări pe care nu a definit-o, spunând doar că este transpartinică.

Prezentăm integral interviul acordat de Miron Mitrea Agenţiei MEDIAFAX:

Reporter: PSD a pierdut alegerile prezidenţiale. Cine este vinovat?

Miron Mitrea: Dacă ne uităm pe ansamblul lucrurilor care s-au petrecut în ultima vreme, suntem toţi cu partea noastră de vină. Acum problema este cine îşi asumă responsabilitatea: candidatul şi cei care au condus campania electorală, în mod evident.

Rep.: Este nevoie de o analiză, într-un Congres?

M.M.: Obligatoriu.

Rep.: Când ar trebui să aibă loc?

M.M.: Propunea Ion Iliescu în martie. Mi se pare un moment potrivit.

Rep.: Spuneaţi acum câtva timp, într-o conversaţie privată, că sunteţi cu colţii în beregata lui Mircea Geoană. Cum staţi acum?

M.M.: I-am scos de a doua zi.

Rep.: Şi acum nu mai sunteţi cu colţii în beregata lui?

M.M.: A fost o conversaţie privată, care n-am avut eu grijă, fiind neatent, să fie publică. Eram nervos, mi-am cerut scuze de atunci, nu e genul în care eu vreau să fac politică.

Rep: În ce condiţii v-aţi împăca cu Viorel Hrebenciuc?

M.M.: Dar eu nu sunt certat cu Viorel Hrebenciuc. Eu consider că Viorel Hrebenciuc este vinovat de modul în care ultimele decizii ale partidului au dus la pierderea alegerilor şi la trecerea partidului în opoziţie pentru câţiva ani de zile.

Rep.: Numiţi, vă rog, "hrebenciucii" din PSD.

M.M.: N-am să fac asta.

Rep.: Vanghelie este un "hrebenciuc"?

M.M.: Este.

Rep.: Şi mai cine?

M.M.: Ajunge.

Rep.: V-aţi împăca cu Marian Vanghelie sau nici cu dânsul nu sunteţi certat?

M.M: Până la o intervenţie destul de neinspirată a lui, acum câteva zile, în care mă ameninţa pe posturile de televiziune de parcă făceam parte dintr-un film greşit, cu mafie, pentru că numai acolo auzeai "Mă ocup eu de tine!", restul nu sunt supărat pe el. Atât poate, atât face.

Rep.: Domnul Vanghelie spune că are o casetă cu dumneavoastră ....

M.M.: În care vorbeam cu Sorin Oprescu. N-am vorbit cu Sorin Oprescu deloc în campania electorală locală de anul trecut. Niciodată nu m-am întâlnit cu el.

Rep.: V-a ameninţat domnul Vanghelie cu ceva, vreodată?

M.M.: Pe mine, direct, nu.

Rep.: Pe apropiaţii dumneavoastră?

M.M.: S-a mai întâmplat.

Rep.: Spuneţi-mi, vă rog, înregistrările reprezintă o practică în PSD?

M.M.: Nu ştiam de acest lucru până acum câteva zile.

Rep.: Dar ştiaţi că în PSD se practică înregistrarea, unii cu alţii?

M.M.: Nu, nu ştiam. I-am auzit de câteva ori, şi pe Marian (Vanghelie, n.r.) şi pe alţii, încă vreo doi, spunând: "Am înregistrări cu X sau Y". Am crezut tot timpul că sunt blufuri. Dar nu este o practică în partid.

Rep.: Consideraţi că arestarea senatorului PSD Cătălin Voicu a fost un semnal?

M.M.: Cred că da. Nu ştiu dedesubturile, în afară de ceea ce am citit în presă, dar cred că a fost un semnal.

Rep.: Un semnal dat de către cine pentru cine?

M.M.: Un semnal dat de cei care câştigaseră alegerile pentru o grupare pe care nu pot să o definesc.

Rep.: Încercaţi măcar să o creionaţi.

M.M.: Mi-e greu, pentru că eu nu ştiu ce este în spate. Fiind însă această reţinere, mă rog, ducere la DNA, că n-a fost nici măcar reţinere sau arestare, în momentul imediat ulterior alegerilor, am interpretat că ar fi un semnal.

Rep.: Dar vă referiţi la o grupare din PSD?

M.M.: Nu cred că numai din PSD.

Rep.: Este o grupare transpartinică?

M.M.: Aşa bănuiesc, după cum văd că evoluează lucrurile.

Rep.: Are o finalitate?

M.M.: Nu ştiu, nu ştiu. E o chestie destul de ciudată, pentru că am văzut că se făcea ieri într-o revistă legătura între un constructor şi Cătălin Voicu. Nu ştiam ca domnul Voicu să aibă o legătură cu construcţiile. M-a surprins şi sunt sceptic asupra acestei acţiuni.

Rep.: Aţi fost acuzat că sunteţi omul lui Traian Băsescu, de către colegii dumneavoastră din PSD. Sunteţi?

M.M.: De către Hrebenciuc şi Vanghelie, nu de către colegii mei din PSD. Să fim foarte.... Nu, nu sunt omul nimănui. Sunt omul meu şi al partidului.

Rep.: În ce relaţii sunteţi acum cu Traian Băsescu?

M.M.: Normale. Nu m-am întâlnit şi nu am vorbit cu el de la începutul anului.

Rep.: Adică, mai exact, de când aţi negociat intrarea PSD la guvernare, alături de PDL?

M.M.: E adevărat.

Rep.: Vă bate gândul să mai negociaţi aşa ceva acum?

M.M.: Acum PSD este partid de opoziţie şi nu poate fi dus la guvernare în perioada următoare.

Rep.: Deci este tranşat. PSD rămâne în opoziţie.

M.M.: Este o decizie pe care nu putem să o luăm decât în această direcţie. Nu există altă opţiune pentru PSD astăzi.

Rep.: Dar sunt colegi de-ai dumneavoastră care s-ar gândi să meargă, individual. Domnul Băsescu a evocat numele lui Marian Sârbu.

M.M.: Domnul Băsescu a evocat numele lui Marian Sârbu într-o discuţie oficială în care erau şefii partidului de faţă - actualii şefi ai partidului de faţă - deci nu putem vorbi de o acţiune personală a lui Marian Sârbu. El a fost nominalizat de faţă cu toată lumea. Vreau să spun că, după părerea mea, Marian Sârbu este cel mai bun specialist în probleme de Muncă pe care îl are România astăzi.

Rep.: Vă rog să daţi câteva nume, la care v-aţi gândit dumneavoastră, pentru preşedinţia PSD.

M.M.: Nu am să vă dau. Nu cred că problema de astăzi este o problemă de nume, ci este o problemă de reconstrucţie care înseamnă mult mai mult decât nume. Sigur că şi numele sunt importante.

Rep.: Vorbeaţi de un Congres. Vă gândiţi să candidaţi la Congres pentru preşedinţia PSD?

M.M.: Dacă altcineva nu va voi să se bată cu hrebenciucii din partid sau vor fi terorizaţi de modul în care lucrează ei, am să intru eu şi am să mă bat. Sigur.

Rep.: Înţeleg că domnul Năstase s-a anunţat.

M.M.: Nu cunosc acest amănunt.

Rep.: V-aţi împăcat cu domnul Năstase?

M.M.: Demult. Nici nu am fost foarte certaţi. Am avut puncte de vedere diferite şi demult ne-am stins diferendul dintre noi. Sau, mă rog, ne-am reapropiat, ca să spun aşa.

Rep.: Cristian Diaconescu este o variantă pentru preşedinţia PSD?

M.M.: Este şi el o variantă. Şi chiar o variantă, din punctul meu de vedere, interesantă.

Rep.: Există posibilitatea ca, la viitorul Congres, Mircea Geoană să rămână preşedintele PSD?

M.M.: Nu.

Rep.: I-aţi cerut domnului Sorin Oprescu să revină în PSD?

M.M.: Nu i-am cerut să revină, am purtat discuţii privind relaţia politică, ulterioară unei reconstrucţii a PSD. Mie personal mi-a spus că nu intenţionează să se întoarcă în PSD, dar intenţionează să colaboreze cu noi, cu o parte dintre cei care suntem în PSD. După aceea l-am văzut într-o emisiune în care a intervenit spunând că, în anumite condiţii, chiar s-ar putea întoarce în PSD. Pentru mine ar fi o mare bucurie.

Rep.: Detaliaţi, vă rog, despre oportunitatea constituirii unui partid nou la stânga PSD.

M.M.: Nu mi se pare oportun.

Rep.: Se rupe PSD, la Congres?

M.M.: Sper să nu.

Rep.: Dar există posibilitatea asta?

M.M.: Întotdeauna există posibilitatea asta. Sigur că aş vrea să spun "Nu" cu gura plină, dar nu pot să fac aceast lucru. Am trecut prin acest lucru în 1997 şi ştiu că tensiunile care se acumulează în această perioadă pot duce şi la o asemenea soluţie, dacă nu există o soluţie inteligentă de rezolvare a problemelor.

(Interviu realizat de Liviu Dădăcuş, liviu.dadacus@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici