Video Interviul integral. Gândurile lui Cristoiu. Dan Barna: Ideea că am susţine orice guvern, în orice condiţii, nu e pe masă. Chiar dacă este PNL

Dan Barna, candidatul USR-PLUS la prezidenţiale a declarat duminică, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că una dintre variantele posibile după adoptarea moţiunii de cenzură este instalarea unui guvern minoritar PNL.

5178 afișări

Trebuie să ne ridicăm ochii de la şireturi şi să ne uităm un pic la orizont. Orizontul este că această guvernare face rău României în momentul de faţă

Dan Barna: Nu-i chiar pentru dărâmarea guvernului, în cele din urmă, de fapt asta e diferenţa mare, în cele din urmă parlamentul are rolul să legifereze şi să acţioneze, inclusiv printr-o moţiune de cenzură, pentru beneficiul cetăţenilor, nu pentru beneficiul nostru.

Ion Cristoiu: Corect.

Dan Barna: Asta le spun şi colegilor mei din USR, asta le spun şi partenerilor din opoziţie în momentul de faţă, care au devenit mai mulţi prin... aşa... mesajul e exact acelaşi nu guvernul pentru noi înşine, trebuie să ne ridicăm ochii de la şireturi şi să ne uităm un pic la orizont. Orizontul este că această guvernare face rău României în momentul de faţă. Această guvernare trebuie să plece. Şi ăsta este demersul, oricine este alături în acest demers e binevenit.

Ion Cristoiu: Păi aveţi încredere? Încă o dată, ei au fost la guvernare cu ăştia, da?

Dan Barna: Tocmai de asta sunt precaut că o să treacă moţiunea.

Ion Cristoiu: Păi nu şi dacă trece aveţi încredere în ei că după asta nu vor şantaja?

Dan Barna: Dar nu e vorba de încredere, e o chestiune foarte principială, stabilim un acord prin care susţinem parlamentar un guvern din care pot să facă parte care respectă nişte priorităţi pe care noi le considerăm beneficiu pentru România.

Ion Cristoiu: Şi dacă o să facă parte şi ALDE şi Pro România din acest guvern?

Dan Barna: Este o decizie care va fi luată de premierul care va fi numit. Pentru noi sunt nişte obiective foarte clare, iar dacă există în această... Noi vedem în această guvernare o guvernare de tranziţie pentru alegeri anticipate, să fiu foarte clar. Tocmai din această perspectivă privesc şi susţinerea. Deci susţinem un astfel de guvern dacă îşi asumă obiectivele care pentru noi contează. Dacă la sfârşitul acestei perioade până alegeri anticipate sau nu, ca să fie foarte limpede, dacă la sfârşitul acestei perioade România revine la primari în două tururi, reparăm ce la întâmplat cu OUG 114, reparăm legile justiţiei sunt nişte paşi înainte la care ştim că am contribuit şi e în regulă. După care avem alegeri şi ne asumăm, venim la guvernare foarte clar, sunt convins că următoarea guvernare va fi în jurul alianţei USR-Plus pentru că ăsta este mesajul pe care l-am primit deja de la o jumătate de ţară.

Ion Cristoiu: Pot să formulez o ştire, pentru că e o ştire şi dumneavoastră veţi fi sau nu veţi fi de acord cu acest text, domnul Dan Barna susţine că ar fi de acord să sprijine parlamentar şi un guvern din care face parte ALDE şi Pro România, cu condiţia să respecte aceste condiţii? Sau am greşit? E foarte important.

Dan Barna: Ceea ce am spus este... consecvenţa noastră de doi ani este susţinem orice guvern non-PSD care îşi asumă aceste condiţii.

Ion Cristoiu: Fără să vă gândiţi la persoane.

Dan Barna: Fără să mă gândesc în mod particular la persoane, evident că dacă ne trezim cu un premier... rămâne o discuţie la care n-am răspuns acum, o discuţie cu ce face dacă preşedintele Iohannis o să mai dea o şansă PSD-ului într-un fel sau altul, adică unei noi alianţe din care să facă parte şi PSD-ul atunci susţinerea noastră parlamentară nu o să existe, am să fiu foarte clar, eu sunt de principiu şi am spus-o constant PSD-ul nu mai merită nicio şansă în momentul de faţă în România şi-au epuizat orice credibilitate.

Ion Cristoiu: Dar o variantă PNL-ALDE-Pro România cu respectarea acestor condiţii sunteţi de acord sau nu?

Dan Barna: Aici mai este un element, ca să fiu foarte clar, sunt condiţiile de integritate ale USR, pentru că da, nu poate să existe o susţinere parlamentară fără aceste partide dar oamenii nominalizaţi de aceste partide trebuie să fie oameni cu integritate ireproşabilă, fără probleme penale, elementele pe care le cerem şi de la proprii noştri membri.

Monica Mihai: Şi nu ar fi electoratul dumneavoastră dezamăgit dacă aţi susţine un astfel de partid, adică ar fi contrar cumva a ceea ce aţi spus acum câteva luni.

Dan Barna: Un partid politic are obiectivul să-şi atingă nişte obiective pe care şi le asumă faţă de electorat, atingerea acestor obiective... într-adevăr noi considerăm că nu se poate guverna, de aceea nici nu intrăm acum la guvernare, nu se poate guverna în sensul de a face reformele de care România are nevoie alături de cei care au fost alături de Liviu Dragnea. De aceea, dacă există o perioadă intermediară, pot fi atinse unele dintre obiectivele pe care le susţinem.

Monica Mihai: Adică este un cuvânt important, intermediar. Asta ar fi una din condiţii să nu fie...

Ion Cristoiu: Domnul Dan Barna eu ştiu că dumneavoastră... unul din lucrurile pe care vi le reproşez, puţine este faptul că uneori faceţi afirmaţii extraordinare dar după asta reveniţi... Eu vă întreb încă o dată ştirea, e foarte important, evenimentul numărul unu este moţiunea de cenzură, în cazul în care cade guvernul şi se formează un guvern...

Dan Barna: Non-PSD.

Ion Cristoiu: Non-PSD şi din el fac parte şi oameni ai Pro România şi ALDE dumneavoastră sunteţi de acord cu condiţia ca oamenii respectivi să respecte criteriul de integritate, nu vă interesează că sunt de la ALDE, Pro România.

Dan Barna: Şi condiţiile noastre despre care am vorbit, fără penali, primari în două tururi.

Ion Cristoiu: Deci e o ştire, sunteţi de acord, e bătut în cuie.

Dan Barna: E o variantă evidentă.

Ion Cristoiu: Păi da, dar n-aţi spus-o până acum, de aia am zis că e o ştire. N-aţi spus-o atât de clar.

Dan Barna: Am spus de fiecare dată la un guvern non-PSD nu rămân foarte multe opţiuni colaterale.

Ion Cristoiu: Da, dar nu aţi răspuns niciodată atât de clar. Sunteţi de acord? Că vă ştiu pe de rost.

Dan Barna: Susţinere parlamentară ca să fie...

Ion Cristoiu: Da, susţinere parlamentară, păi staţi că e fundamentală. Susţinerea parlamentară înseamnă creditarea de către USR a acestui guvern, chiar dacă el este integral sau perfect din punct de vedere moral. Din care face parte, vă atrag atenţia, Pro România şi ALDE. Eu n-aş vota, dar dumneavoastră... n-aş susţine dar e treaba dumneavoastră, sunteţi om politic şi răspundeţi în faţa propriului electorat.

Dan Barna: USR a fost consecvent şi responsabil în toate deciziile pe care le-a luat de aceea, repet, noi considerăm că alegerile anticipate sunt soluţia corectă, miza, şi o să facem tot ce depinde de noi să ajungem acolo, este un proces de negociere, este varianta, dacă cădem de acord, că aici e important să completăm, dacă cădem de acord pe alegeri anticipate nu mai intrăm în secvenţa asta, guvernul Dăncilă rămâne să administreze, organizează alegerile, lucrurile sunt clare.

Monica Mihai: Guvernul Dăncilă fără doamna Dăncilă în frunte?

Dan Barna: Moţiunea de cenzură nu trimite guvernul acasă, ştiţi foarte bine, moţiunea de cenzură inabilitează guvernul să mai emită ordonanţe şi rămâne doar să administreze treburile curente şi de aceea şi în discuţiile care vor avea loc la Cotroceni, sunt convins după ce trece moţiunea, noi vom susţine exact punctul acesta de vedere. Să cădem de acord cu celelalte partide să mergem spre anticipate. Şi atunci propunem formal doi premieri îi respingem şi atunci nu mai avem nici problema nici pentru preşedintele Iohannis pe cine numeşte nici pentru PNL, avem pur şi simplu...

Ion Cristoiu: Asta e altă ştire, dacă se semnează pactul cu alegerile anticipate atunci sunteţi de acord să rămână interimar doamna Dăncilă.

Dan Barna: Aşa funcţionează, în momentul în care se investeşte un nou guvern...

Ion Cristoiu: Deci, am făcut o ştire. Noi o să o dăm.

Dan Barna: Asta e logica anticipatelor, rămâne guvernul ăsta, se resping doi premieri în parlament, după care se dizolvă parlamentul şi avem anticipate.

Monica Mihai: Dădeaţi o declaraţie în urmă cu câteva săptămâni că speraţi ca primul dumneavoastră gest în calitate de preşedinte să tocmai asta. Rămâne să vedem dacă o să aveţi ocazia, tocmai de aceea sunteţi aici, domnule Barna, ce vă recomandă pentru funcţia de preşedinte? Aţi dat mai multe interviuri, lumea ştie destul de multe lucruri despre dumneavoastră ce vă recomandă pentru această funcţie?

Destinul şi contextul m-a adus pe mine în această poziţie. Eu sunt un om care până acum trei ani nu avea nicio legătură cu clasa politică

Dan Barna: În momentul de faţă, societatea din România a atins un nivel de maturitate care permite ca la 30 de ani de la Revoluţie, pentru prima dată, componenta activă a societăţii, cei care au dus creşterea aceasta economică, cei care au beneficiat de studii, de oportunităţi după Revoluţie, au decis să se implice şi politic. Această componentă activă şi din ce în ce mai responsabilă şi asumată a societăţii, decizând să se implice şi politic a început să capete o voce consistentă. De abia la 30 de ani s-a născut un partid care a dovedit că oamenii obişnuiţi care n-au legătură de loc cu vechea clasă politică, care nu sunt aripi tinere ale vechilor partide pe care le-am avut în cei 30 de ani, care au făcut şcoală şi educaţie în mare măsură după Revoluţie, s-au implicat, au convins cetăţenii că pot să facă un partid, au intrat în parlament, vorbesc de USR, au arătat că pot să se lupte de la egal cu vechea clasă politică, cu un dinozaur de tip PSD, au ajuns să fie egali la europarlamentare, am văzut rezultatele acei 23% , cu PSD şi în momentul de faţă avem oportunitatea noi ca ţară să schimbăm semnificativ modul în care funcţionăm de 30 de ani. E nevoie de o schimbare şi asta am găsit-o mergând, de o lună şi jumătate sunt prin ţară, în ultima săptămână am fost în SUA dar anterior am fost în toate judeţele României. Oamenii spun constant exact acest lucru: e nevoie de o schimbare, ne vedem nepoţii de Paşti şi de Crăciun, au plecat copiii din ţară, jumătate din tinerii de liceu pleacă. Există o componentă activă a societăţii care vrea să schimbe lucrurile în România. Destinul şi contextul m-a adus pe mine în această poziţie. Eu sunt un om care până acum trei ani nu avea nicio legătură cu clasa politică. Nu ştia nici măcar un politician, la propriu. În momentul în care am făcut acest pas şi am acceptat întâi provocarea să lucrez în guvernarea tehnocrată la Ministerul Fundurilor Europene şi timp de şase luni am adus 7,2 miliarde de euro în România muncind zi şi noapte, la sfârşitul acelei perioade pe care eu am considerat-o atunci ca un mers în armată, lucrez un pic pentru stat, mi-am dat seama că dacă nu ne implicăm mai mulţi oameni cu energie şi experienţă, n-avem cum să ne aşteptăm la vreo schimbare. Şi eu sunt unul dintre acei oameni noi care au intrat în politică şi care îşi asumă să contribuie cu toată energia pe care o are el şi toată experienţa şi toată practica pe care a făcut-o în 20 de ani de lucrat în proiecte să contribuie la lucrul ăsta. Colegii m-au ales să candidez la preşedinţia României şi eu cred că România în momentul de faţă are nevoie de un preşedinte care să genereze încredere în România şi să dea mesajul acesta de prezenţă. România are nevoie de un preşedinte full time, un preşedinte care să nu fie prezent doar la crizele extraordinare ale societăţii.

Monica Mihai: Aşa îl vedeţi dumneavoastră pe preşedintele Iohannis?

Dan Barna: Vorbesc de cum sunt eu, cum o să fiu eu şi eu îmi doresc să fiu şi o să fiu acel preşedinte care poate să pună temele societăţii în dezbatere exact prin forţa pe care o are pentru că apare mereu discuţia domnule, preşedintele de fapt nu are nicio forţă, instituţia preşedintelui e golită. Nu-i adevărat. Instituţia preşedintelui, e nevoie de o reformă şi putem discuta despre asta, reformă constituţională semnificativă, total de acord, sper şi sunt încrezător ca după alegeri să avem o majoritate ca să putem face aceste reforme, dar dincolo de asta este nevoie şi în actualul context de un preşedinte care având... cea mai legitimă personalitate a României, e votat de toţi cetăţenii or având această forţă el poate să pună în dezbatere exact temele de care le pasă cetăţenilor. Noi trei ani şi jumătate am discutat numai despre cum scapă Liviu Dragnea de puşcărie, or lucrul ăsta a frustrat enorm, oamenii în piaţă, în parcuri, în universităţi îmi spun asta de trei ani de zile noi nu am discutat despre autostrăzi, reforma în educaţie, sănătate ce-i preocupă pe oameni, numai despre justiţie. Lucrul ăsta nu e în regulă. Şi eu am să fiu genul de preşedinte foarte activ, foarte prezent care să dea acea încredere pentru că, şi cu asta închei răspunsul, oamenii cu care am discutat, mulţi dintre ei, n-au plecat din România din cauza salariului minim, cam o treime să zic au plecat din cauza asta, majoritatea mi-au spus că au plecat pentru că nu mai au încredere că România e un loc în care să poţi să-ţi creşti copiii. Şi ceea ce vreau să fac şi la ceea ce vreau să contribui este să retransformăm România într-o ţară în care tinerii să vrea să trăiască şi în care să-ţi doreşti să-ţi creşti copiii.

Monica Mihai: Care este procentul pe care îl vedeţi obţinut în primul tur al alegerilor? Spuneaţi dumneavoastră la un moment dat că aproximaţi destul de bine în general înainte de alegeri.

Dan Barna: Nu fac încă pariuri, în momentul în care le fac le şi câştig, încă aştept să văd cum va evolua campania, sunt prezent foarte mult în comunitate, în rândul oamenilor, merg în toate judeţele, o să mai fac încă o tură prin ţară. Va fi un procent însă suficient pentru a ajunge în turul doi şi apoi pentru a câştiga poziţia de preşedinte al României.

Ion Cristoiu: E foarte interesant, să ştiţi că am urmărit foarte atent ceea ce aţi spus şi înainte de a veni, chiar sunt doctor în asta, am un folder întreg cu Dan Barna. Întrebări, dumneavoastră aveţi ca teză şi dumneavoastră şi domnul Cioloş şi USR-ul aveţi ca teză schimbarea, foarte interesant, şi ar fi a doua oară când se pune problema schimbării şi în 96, şi aş vrea să spuneţi dacă spuneţi de schimbare de ce nu e sloganul dumneavoastră? Adică nu am întâlnit în sloganul dumneavoastră şi la niciun alt partid, culmea, cuvântul schimbare. De ce?

Dan Barna: Da. Sloganul e mai mult decât cuvântul schimbare, sloganul meu e fericiţi în România. Şi spun asta pentru că eu consider că timp de 30 de ani ne-am obişnuit să cerem puţin sau aproape nimic, să ne mulţumim cu un fel de normal. Numai că pas cu pas am ajuns în impas.

Ion Cristoiu: Am înţeles.

Dan Barna: Şi fericiţi în România înseamnă de fapt că noi trebuie să cerem mult de la politicieni, trebuie să îndrăznim să credem că putem aici în România să ne împlinim fericirea, exact cum spun şi americanii acum în constituţie, cu dreptul omului să-şi caute fericirea. Astăzi tinerii şi nu doar tinerii îşi caută fericirea pe alte meleaguri pentru că nu mai cred că se poate aici. Or eu cred că putem aici şi de asta e mai mult decât schimbarea. Schimbarea este un instrument, un mijloc nu e un scop în sine, scopul este ca oamenii să fie fericiţi şi împăcaţi aici cu familiile lor, de asta spun eu e mai mult decât...

Ion Cristoiu: Pentru realizarea acestui scop cât de mare poate fi schimbarea? Adică cum o vedeţi dumneavoastră schimbarea?

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici