Întrevederea Iohannis-Juncker are loc joi, la Bruxelles

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să se întâlnească joi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cadrul vizitei pe care şeful statului urmează să o facă la Bruxelles.

367 afișări
Imaginea articolului Întrevederea Iohannis-Juncker are loc joi, la Bruxelles

Klaus Iohannis (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Întrevederea figurează pe agenda activităţilor pentru săptămâna viitoare ale membrilor CE, unde, la ziua de joi, se menţionează că preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, îl primeşte pe preşedintele României, Klaus Iohannis.

În cursul vizitei la Bruxelles, Iohannis urmează să aibă şi întâlniri cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Preşedintele Iohannis a declarat, în deschiderea întâlnirii de joi cu premierul Victor Ponta, la care au participat şi miniştrii Mircea Duşă, Darius Vâlcov şi Eugen Teodorovici, că a dorit să aibă o discuţie pentru pregătirea deplasării pe care o va face săptămâna viitoare la Bruxelles. Potrivit înregistrării video transmise de Administraţia Prezidenţială, şeful statului a menţionat că la Bruxelles se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, cu preşedintele Consiliului European şi cu secretarul general NATO, precizând că problemele care se discută acolo ţin de buget, dar şi de absorbţia fondurilor europene. Potrivit comunicatului de presă al Administraţiei Prezidenţiale, temele principalele de discuţie au fost situaţia execuţiei bugetare pentru anul 2014 la nivelul MApN, fondurile alocate pentru Apărare în 2015 şi perspectivele pentru următorii doi ani, precum şi stadiul demersurilor întreprinse de Guvern pe lângă partenerii externi în vederea majorării deficitului bugetar astfel încât să se facă o eventuală alocare suplimentară de 0,3% din PIB în anul 2015 pentru finanţarea cheltuielilor militare. Alte teme abordate în cadrul întâlnirii au fost stadiul atragerii de fonduri europene, precum şi modalităţile de îmbunătăţire a absorbţiei acestor fonduri”, a menţionat sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritas Schinas, a declarat recent, pentru Gândul, că preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, vor discuta săptămâna viitoare, la Bruxelles, despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).Întrevedere

Contactat de Gândul, Margaritas Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că Executivul UE nu va avea un comentariu pe acest subiect, până săptămâna viitoare, când preşedintele României, Klaus Iohannis se va întâlni cu noul preşedinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker, cei doi lideri urmând să discute şi despre MCV.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, că unul din obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), iar România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită.

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că declară cu responsabilitate, în faţa membrilor CSM, faptul că ”a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită şi să se constate că acele condiţionalităţi, sub rezerva îndeplinirii cărora am devenit stat membru, au fost îndeplinite”.

”Cred că unul din obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)”, a anunţat Iohannis, precizând că, pentru îndeplinirea acestui obiectiv, ”toate instituţiile din Justiţie dar şi Parlamentul şi puterea Executivă trebuie să îşi dea concursul pentru ca atunci când actualul CSM şi actualul Parlament îşi termină mandatele, să poată bifa această reuşită”.

Potrivit şefului statului, ”2015 este al optulea an în care România se află sub instrumentul instituit de Comisia Europeană, numit Mecanismul de Cooperare şi Verificare”.

”De-a lungul timpului, acesta nu a fost o sperietoare, ci un instrument util, rezultat din parteneriatul cu Uniunea Europeană. MCV-ul a generat un exemplu de bune practici la multe din elementele cheie pe justiţie şi sunt convins că experienţa României va fi fructificată în viitor de alte state care vor adera la Uniunea Europeană. Au fost opt ani în care sistemul judiciar din România a înregistrat progrese majore în consolidarea statului de drept, sub această «umbrelă« instituţională. În ultimii ani însă, rapoartele MCV au constatat progrese importante realizate de aproape toate instituţiile din justiţie şi, de aceea, cred că este timpul pentru o schimbare”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis va face la Bruxelles prima vizită externă de la preluarea mandatului de preşedinte al României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici