Iohannis a subliniat, la consultări, obligaţia consolidării credibilităţii strategice a României

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, în cadrul consultărilor cu reprezentanţii partidelor, obligaţia consolidării credibilităţii strategice a României, atât la nivel intern, cât mai ales la nivel extern, date fiind noile provocări şi riscuri de securitate de la nivel regional şi internaţional.

606 afișări
Imaginea articolului Iohannis a subliniat, la consultări, obligaţia consolidării credibilităţii strategice a României

Iohannis a subliniat, la consultări, obligaţia consolidării credibilităţii strategice a României (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

Preşedinţia a transmis, luni seară, un comunicat de presă, după consultările şefului statului cu liderii partidelor şi formaţiunilor politice parlamentare cu privire la Strategia Naţională de Apărare a Ţării, document ce a fost elaborat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, în cadrul discuţiilor, preşedintele Iohannis a expus viziunea care a stat la baza elaborării Strategiei, precum şi principalele elemente de noutate pe care aceasta le aduce.

În comunicat se arată că preşedinte Klaus Iohannis "a subliniat că Strategia Naţională de Apărare se adresează cetăţenilor, societăţii în ansamblul său şi instituţiilor statului şi că este nevoie să readucem rigoarea, claritatea şi corectitudinea în tot ce ţine de cadrul normativ care priveşte securitatea naţională".

"Noutatea Strategiei este dată de contextul evoluţiilor din regiune, dimensiunea de prevenire, conceptul de securitate naţională extinsă, efortul comun al instituţiilor responsabile şi definirea intereselor şi obiectivelor naţionale de securitate într-o manieră care ţine cont de aşteptările cetăţenilor şi societăţii", menţionează sursa citată.

Totodată, în cadrul consultărilor cu reprezentanţii partidelor politice, preşedinte Klaus Iohannis "a subliniat obligaţia consolidării credibilităţii strategice a României, atât la nivel intern, cât mai ales la nivel extern, date fiind noile provocări şi riscuri de securitate de la nivel regional şi internaţional".

"Procesul de construcţie a unei Românii puternice în Europa şi în lume trebuie să pornească de la întărirea proceselor democratice şi a celor din domeniul securităţii naţionale din ţara noastră. Continuitatea în respectarea angajamentelor strategice asumate în cadrul NATO şi UE, precum şi predictibilitatea în acţiuni, în mod deosebit în ceea ce priveşte domeniile securităţii naţionale şi apărării, sunt, de asemenea, necesare", se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

În conformitate cu prevederile din Constituţia României şi Legea 473 din 2004 privind planificarea apărării, preşedintele României, în cel mult şase luni de la depunerea jurământului, prezintă Parlamentului, spre dezbatere şi adoptare, Strategia Naţională de Apărare a Ţării, document fundamental de planificare a apărării la nivel naţional. Procesul de consultări pentru elaborarea noii Strategii Naţionale de Apărare a demarat încă din luna februarie a acestui an şi a inclus discuţii şi dezbateri cu reprezentanţi ai Parlamentului României, ai societăţii civile şi mediului universitar, precizează Administraţia Prezidenţială în comunicat.

Programul consultărilor preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare a fost modificat luni, Administraţia Prezidenţială comunicând că partidele la putere au fost convocate separat de cele ale opoziţiei.

Astfel, de la ora 18.00 au avut loc consultări cu PSD, UNPR, PC, din partea partidelor din coaliţia de guvernare fiind prezenţi premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, preşedintele UNPR, dar şi ministrul Apărării, Mircea Duşă, şi cel al Agriculturii, Daniel Constantin, preşedintele PC.

Preşedintele a avut apoi, de la ora 18.30, consultări cu PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale. La Palatul Cotroceni au fost prezenţi copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, Marian Petrache (PNL), Kelemen Hunor şi Marko Bela (UDMR), Ovidiu Ganţ şi Varujan Pambuccian (grupul parlamentar al minorităţilor naţionale).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici