Iohannis, despre decizia CNA de a suspenda emisia Realitatea TV pentru 10 minute: Fundamentată pe criterii politice/ Radu Herjeu, membru CNA: Preşedintele pare să ignore cu bună ştiinţă încălcarea legii

Preşedintele Klaus Iohannis critică decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului de a oprit temporar emisia Realitatea Tv, spunând că aceasta este fundamentată pe criterii politice, iar instituţia nu trebuie folosită ca un instrument de reducere la tăcere a presei.

3245 afișări
Imaginea articolului Iohannis, despre decizia CNA de a suspenda emisia Realitatea TV pentru 10 minute: Fundamentată pe criterii politice/ Radu Herjeu, membru CNA: Preşedintele pare să ignore cu bună ştiinţă încălcarea legii

Iohannis, despre decizia CNA de a suspenda emisia Realitatea TV pentru 10 minute: Fundamentată pe criterii politice

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că decizia adoptată ieri de către Consiliul Naţional al Audiovizualului de a suspenda temporar emisia unui post de televiziune este fundamentată pe criterii de ordin politic. O astfel de sancţiune extremă este foarte periculoasă întrucât poate crea precedente şi deschide calea abuzului de putere asupra mass-media. Într-un stat de drept, în care libertatea de exprimare este garantată de lege şi Constituţie, cenzura este inacceptabilă, cu atât mai mult cu cât decizia aparţine unei instituţii publice autonome, a cărei menire este protejarea interesului public. Deturnarea politică de la această misiune fundamentală constituie un act de sabotare tocmai a interesului public de a se garanta pluralitatea opiniilor şi abordărilor. Jurnaliştii nu trebuie pedepsiţi de către cei care deţin puterea pentru că au curajul să spună adevărul", se arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

"Preşedintele Klaus Iohannis atrage atenţia că CNA nu trebuie folosit ca un instrument de reducere la tăcere a reprezentanţilor mass-media care critică puterea. Asigurarea libertăţii de expresie a tuturor opiniilor face diferenţa între o democraţie şi o autocraţie. O ţară este cu adevărat democratică dacă are şi capacitatea de a proteja independenţa presei, iar jurnaliştii trebuie să fie conştienţi de misiunea lor fundamentală şi să fie solidari în a-şi apăra dreptul de a se exprima liber", mai precizează sursa citată.

Radu Herjeu, membru CNA: Preşedintele Iohannis pare să ignore cu bună ştiinţă încălcarea legii

"Prin poziţia adoptată, preşedintele Iohannis pare să ignore cu bună ştiinţă încălcarea legii, preferând un discurs politicianist electoral", este de părere Radu Herjeu, membru CNA, privind comentariile preşedintelui despre decizia Consiliului de a sancţiona Realitatea TV cu suspendarea emisiei.

"Ca membru CNA care nu a votat suspendarea emisiei Realităţii TV, mi se pare inadmisibilă şi deplasată aserţiunea preşedintelui Iohannis, transmisă poporului prin purtătoarea de cuvânt, că decizia Consiliului de sancţionare în baza legii a încălcării acesteia în mod repetat şi grav de o televiziune din România «este fundamentată pe criterii de ordin politic»", declară Radu Herjeu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), într-un comunicat remis, miercuri, MEDIAFAX în nume personal.

Realitatea TV trebuie să-şi oprească emisia obişnuită pentru 10 minute, joi, între orele 19.00 şi 19.10, potrivit unei decizii luate marţi de CNA, care a sancţionat postul TV pentru modul în care a relatat evenimentele din timpul mitingului diasporei din 10 august 2018.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a adoptat sancţiunea cu şase voturi pentru din nouă, a declarat pentru MEDIAFAX Radu Herjeu, unul dintre membrii CNA care nu au susţinut decizia luată.

Decizia a fost luată în baza paragrafului 2 din articolul 3 al Legii Audiovizualului nr 504/2002: "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici