Iohannis şi Blinken au discutat despre efectele războiului din Ucraina şi apărarea pe Flancul Estic

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, iar cei doi au discutat despre efectele economice, sociale şi umanitare ale continuării războiului Rusiei în Ucraina, precum şi despre întărirea Flancului Estic.

159 afișări
Imaginea articolului Iohannis şi Blinken au discutat despre efectele războiului din Ucraina şi apărarea pe Flancul Estic

Sursa foto: Administraţia Prezidenţială

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit marţi la Palatul Cotroceni, pe secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, aflat în vizită în România, în contextul participării la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor membre NATO şi al aniversării, anul acesta, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii.

Preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul de stat Antony Blinken au apreciat dinamica pozitivă actuală a relaţiilor bilaterale şi au reiterat angajamentul pentru dezvoltarea şi aprofundarea, în continuare, a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, pe toate dimensiunile sale.

Cei doi înalţi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la contextul regional complex, marcat de exacerbarea efectelor economice, sociale şi umanitare ale continuării agresiunii Rusiei în Ucraina şi, respectiv, la măsurile luate pentru implementarea deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, adoptate în timpul Summitului Alianţei de la Madrid.

Preşedintele României a exprimat aprecierea pentru rolul asumat de Preşedintele SUA, Joseph R. Biden, şi de Administraţia de la Washington pentru asigurarea unităţii în cadrul comunităţii transatlantice şi realizarea unei coordonări strânse între liderii transatlantici şi globali în vederea gestionării situaţiei de securitate din vecinătatea ţării noastre, cu impact asupra securităţii euroatlantice.

În context, preşedintele Klaus Iohannis a adresat mulţumiri pentru suplimentarea recentă a prezenţei militare americane în România, în scopul consolidării posturii de descurajare pe Flancul Estic al Alianţei şi ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre şi a întregii regiuni.

Preşedintele României a evocat caracterul istoric al deciziilor luate de aliaţi la Summitul de la Madrid şi a apreciat necesitatea implementării imediate şi cuprinzătoare, reuniunea ministerială de la Bucureşti fiind un pas important în pregătirea unor decizii suplimentare cu privire la consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe întreg Flancul Estic, inclusiv la Marea Neagră, la viitorul Summit de la Vilnius.

În cadrul discuţiilor au mai fost abordate subiecte privind continuarea sprijinului aliaţilor pentru Ucraina, context în care secretarul de stat Antony Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru demersurile consistente şi multidimensionale ale României, atât prin acordarea de asistenţă directă, sprijin pentru refugiaţi, respectiv pentru tranzitul de cereale, dar şi prin coordonarea eforturilor internaţionale în sprijinul ţării vecine.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea continuării sprijinului partenerilor pentru Republica Moldova, ocazie cu care a evocat impactul substanţial al conflictului din Ucraina şi a prezentat măsurile de sprijin adoptate de România în domeniile critice, cu accent pe sectorul energetic.

De asemenea, a fost abordat subiectul crizei energetice actuale, context în care a fost evaluat stadiul proiectelor bilaterale strategice în sectorul energetic, în special a celor din domeniul nuclear civil, care vor permite României să fie un furnizor de securitate energetică în regiune.

În cadrul discuţiilor, Klaus Iohannis şi Antony Blinken au reiterat interesul comun de a lucra împreună pentru înregistrarea de progrese concrete în ceea ce priveşte accederea României în programul Visa Waiver.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici