Iohannis şi Lula da Silva, angajament reciproc pentru revitalizarea relaţiilor dintre România şi Brazilia

Preşedintele Iohannis, aflat în Brazilia, şi omologul său Lula da Silva au adoptat Declaraţia Comună privind dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

582 afișări
Imaginea articolului Iohannis şi Lula da Silva, angajament reciproc pentru revitalizarea relaţiilor dintre România şi Brazilia

Sursa foto: Twitter/Lula

„Mesajul central al vizitei mele este angajamentul României pentru aprofundarea şi dinamizarea relaţiilor cu ţara dumneavoastră, în folosul naţiunilor noastre. Împreună cu Preşedintele Lula da Silva am adoptat Declaraţia Comună privind dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Acest document confirmă angajamentul reciproc pentru revitalizarea relaţiilor noastre în anii următori şi oferă, totodată, ghidajul şi imboldul politic necesare extinderii contactelor între cele două ţări, la toate nivelurile şi în toate domeniile de interes reciproc”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Brazilia.

Iohannis şi Lula da Silva au discutat, totodată, modalităţi de aprofundare a cooperării existente, dar şi de extindere către noi domenii, precum cercetarea în domeniul agriculturii, digitalizare, schimbări climatice, educaţie şi cultură, în beneficiul ambelor state.

„Am agreat că este necesară continuarea eforturilor comune pentru încurajarea oamenilor de afaceri din ţările noastre să identifice şi să demareze proiecte comune, precum şi pentru stimularea investiţiilor reciproce. Am reiterat, totodată, angajamentul de a continua cooperarea foarte bună dintre ţările noastre pe subiecte de interes comun la nivel multilateral. În cadrul convorbirilor cu domnul Preşedinte am abordat, evident, şi evoluţiile regionale şi globale complexe. I-am prezentat domnului Preşedinte viziunea noastră cu privire la situaţia de securitate de la graniţa României şi la războiul de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Mesajul României, ca stat vecin şi cu cea mai lungă frontieră dintre statele Uniunii Europene şi ale NATO cu Ucraina, este clar, puternic şi trebuie înţeles de partenerii noştri: oricât ar încerca Moscova să îşi justifice acţiunile, Rusia este un stat agresor, care a încălcat prin forţă suveranitatea teritorială a Ucrainei şi a încercat să îi anuleze independenţa, încălcând inclusiv Carta ONU. Ucraina este victima agresiunii ruse. Toate efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt consecinţa directă a acţiunii sale, contrară dreptului internaţional. Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea şi pentru a câştiga acest război de eliberare a ţării”, a spus şeful statului.

Potrivit acestuia, România va continua neabătută să sprijine Ucraina, iar orice sprijin pentru securitatea Ucrainei este, de fapt, sprijin pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi.

„I-am prezentat, de asemenea, domnului Preşedinte şi consecinţele războiului în multiple planuri, de la situaţia refugiaţilor, până la criza energetică sau cea alimentară. Pe fondul crizei alimentare globale generate de război, România şi Brazilia, producători agricoli şi furnizori de alimente, au devenit contribuitori importanţi la securitatea alimentară. Doresc să asigur Brazilia de sprijinul ţării noastre şi al meu personal pentru avansarea agendei Uniunea Europeană – Brazilia, prin proiecte care să aducă beneficii cetăţenilor brazilieni şi europeni. Susţinem, astfel, finalizarea cât mai curând posibil a acordului comercial dintre Uniunea Europeană şi MERCOSUR. L-am asigurat pe domnul Preşedinte că susţin personal eforturile pentru ca anul acesta să avem un Summit istoric Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene, cu rezultate importante. Ne vom implica în succesul acestui eveniment, pentru a plasa relaţiile biregionale pe o traiectorie mai promiţătoare şi durabilă. Am discutat, de asemenea, despre procesul de aderare a ţărilor noastre la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, în urma invitaţiei primite de România şi Brazilia, la 25 ianuarie 2022, de începere a negocierilor pentru aderare. Îi adresez mulţumiri Preşedintelui Lula da Silva, pe care l-am invitat să realizeze o vizită în România, pentru discuţiile avute şi îmi exprim convingerea că relaţiile dintre ţările noastre vor deveni tot mai puternice”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici