Ion Cristoiu: Klaus Iohannis nu a renunţat un minut la a rade PSD. Sigur vor fi alegeri anticipate

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că PSD a căzut într-o capcană intrând la guvernare deoarece preşedintele Iohannis poate declanşa alegeri anticipate cerându-i premierului Ciucă să demisioneze, dar nu înainte ca partidul lui Marcel Ciolacu să se erodeze şi să ajungă la 10-15%.

29855 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Klaus Iohannis nu a renunţat un minut la a rade PSD. Sigur vor fi alegeri anticipate

Ion Cristoiu: Klaus Iohannis nu a renunţat un minut la a rade PSD. Sigur vor fi alegeri anticipate

Ion Cristoiu spune că răzgândirea lui Marcel Ciolacu în a mai susţine taxa de solidaritate este încă un argument că actuala coaliţie nu va rezista.

“Dacă vreţi părerea mea, Marcel Ciolacu nu a crezut un moment în taxa de solidaritate. El de abia aştepta să i să spună nu pentru că această taxă a trezit imediat reacţia aşa-ziselor multinaţionale şi dl Marcel Ciolacu cred că în viaţa lui, şi de aici, şi de dincolo, nu va fi niciodată împotriva multinaţionalelor, a Bruxelles-ului. Misiunea lui în fruntea PSD a fost să bruxelizeze PSD. Cum să aibă el curajul să facă ce face Orban, alţi lideri europeni. La el dacă vine şi o firmă de bătut cuie, imediat îl sperie. De ce e important acest moment? Pentru că face parte parte din argumentele că această coaliţie nu va rezista. A fost o acţiune electorală, pentru electoratul PSD. A fost foarte bună mutarea pentru că ne-a lăsat impresia că ăla de la Cotroceni nu vrea, dar de fapt el nu vrea.”, a explicat publicistul vineri seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu  spune că, deşi guvernează cu PNL şi UDMR, imaginea publică este că, de fapt, PNL este în opoziţie şi PSD la putere, erodându-se pe zi ce trece, iar unul dintre motive este fripturismul.

“Este clar că această coaliţie nu merge, este clar că dl Iohannis poate să declanşeze anticipate în orice moment. Iohannis îi spune lui Ciucă să demisioneze. Indiferent că vrea sau nu PNL, a demisionat şi, în acel moment, dacă PNL vrea anticipate, sunt anticipate, pentru că următorul premier pe care îl pune e de comedie. Şi probabil că va acţiona astfel în momentul în care PSD va ajunge, şi sigur va ajunge la 10-15%. Dacă aţi observat, la ora actuală, PNL face un joc de partid de Opoziţie, prin Cîţu. Adică a intrat în plan secund, cei de la PSD au căzut în capcana înfulecării şi a vedetismului. În prim plan este PSD, fie prin Marcel Ciolacu, fie prin Marcel Ciolacu şi alţii, imaginea publică este că PSD-ul conduce, dar de fapt nu conduce. Cei din PNL au intrat în sfârşit în Opoziţie şi pe zi ce trece PSD se erodează din mai multe motive. Unul este că nimic de stânga nu a intrat în programul de guvernare, deşi Ciolacu a încercat să lase impresia că el se preocupă. Doi. Au căzut în capcana fripturii. În momentul în care le-a dat ministere este foarte greu să le spună acum plecăm. Şi trei, începe PSD să încaseze erodarea la guvernare, nu Ciucă”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că la toate acestea se adaugă tactica preşedintelui Iohannis care nu a renunţat la îngroparea PSD, partid pe care îl va duce la 10-15% şi apoi va declanşa alegeri anticipate.

“Dacă vor fi anticipate, şi sigur vor fi, probabil după ce trece pandemia şi PSD are 15% , iar PNL o să crească pentru că, practic, nu guvernează. Dacă vor fi anticipate prezenţa la vot va fi mare, iar partidul care câştigă va avea o legitimitate uriaşă.(...) După părerea mea, Klaus Iohannis nu a renunţat un minut la a rade PSD. Nimic din ce face el în ultima vreme, de când s-a învestit guvernul, nu arată că se apropie cât de cât de PSD. În chestiunea desfiinţării SIIJ, a raportului cu Bruxelles-ul, el... aţi văzut vreo declaraţie că apreciază PSD? Nu. O spun în sensul de viclenie. El tace. Probabil, el în sinea lui spune voi ăştia care mă înjuraţi acum, o să vedeţi ce fac PSD. Coboară PSD la 10-15% şi declanşează anticipate. Nu am nicio îndoială, dacă vreţi pariez”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu adaugă că PSD va deconta electoral la eventualele anticipate deoarece a luat ministere cu greutate, dar şi cu probleme, iar teme precum vaccinarea sau introducerea certificatului verde vor fi catastrofale pentru social-democraţi.

“O concluzie este că această temă a vaccinării, a certificatului verde este catastrofală pentru PSD care este la putere, în prima linie, şi care va deconta la eventuale alegeri anticipate. La putere sunt şi ceilalţi, dar imaginea este că ei conduc. Au luat şi ministere cu probleme- Finanţe, Sănătate- nu au reuşit să scape de Raed Arafat. Aici Alexandru Rafila trebuia să demisioneze sau PSD să se retragă de la guvernare. Pentru că împărţirea prerogativelor cu Raed Arafat şi guvernarea îi costă. Din punct de vedere al imaginii publice, Rafila răspunde, dar pârghiile sunt în altă parte. Şi atunci sigur îi costă.”, a mai spus publicistul.

Topul săptămânii

În Topul Săptămânii realizat de publicistul Ion Cristoiu, primul loc este ocupat de noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, iar ultimul de Gabriela Firea, ministrul Familiei şi Tineretului.

Locul 5 - Gabriela Firea, ministrul familiei şi Tineretului
“Are un minister care nu are nici sediu, nici angajaţi. Eu un minister pe care eu, dacă aş fi mai tânăr, chiar l-aş fi luat. Este uluitor. Gândiţi-vă acum ce poţi să faci. Poţi să fii mama naţiunii, gândiţi-vă câţi copii sunt de Crăciun care nu au părinţi sau sunt plecaţi în străinătate. La noi s-a înţeles că ministru e ăla care vrea să fie familie tradiţională. Nu. Gabriela Firea nu pune piciorul în prag. Deja a trecut atâta timp şi nu are sediu şi angajaţi.”

Locul 4 - Călin Popescu Tăriceanu, fost preşedinte al Senatului
„A fost achitat în mod spectaculos în urma cererii procurorilor, însă o achitare în primă instanţă în care nici eu, nici Tăriceanu nu avem încredere. La noi e o şmecherie. La prima instanţă e corect, şi la a doua... că a doua e definitivă, rare au fost situaţiile în care s-a confirmat decizia primei instanţe.

Locul 3- Eric Zemmour, candidat la Preşedinţia Franţei
„E jurnalist. Rolul lui, de aceea merită locul 3, este în felul următor. Fiind candidat la prezidenţiale, aduce anumite teme şi idei ale lui, până acum interzise, trebuie discutate, nu poţi să-l blochezi, trebuie să-l chemi la o dezbatere, că este candidat la Ptreşedinţie. Altfel, dacă era jurnalist nu puteai să le expui.”

Locul 2 – Marcel Ciolacu, preşedintele PSD
„Am zis prima dată că s-a dus să ia lumină de la Cotroceni şi am adăugat că nu ştiu dacă e conştient că a intrat într-o capcană şi nu ne-a spus până acum ce garanţii are că Iohannis nu va declanşa anticipate, nu le va trage clapa. A fost conştient de aceste riscuri pentru că, pe moment, a fost un mare succes. Le-a dat fripturi pesediştilor. Vă imaginaţi, să vii după un an şi ceva la guvernare. Să ştiţi că electoratul PSD nu este aşa de încântat. Pesediştii autentici cu care am stat de vorbă nu vor uita niciodată scrâşnetele lui Iohannis când ieşea şi spunea că PSD a făcut dezastru.”

Locul 1 – Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei
„Va fi mai rău decât Marcel Ciolacu deoarece conduce o coaliţie unică, în care va fi hărmălaie. Pe linie de partid este foarte greu pentru că pe probleme de politică externă, verzii nu vor ceda. La noi e mai uşor, vorbeşti cu nea Ciolacu, mai aranjăm. La ei nu există să te duci la Cotroceni şi a doua zi să vii schimbat”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici