Joseph Daul, la lansarea candidaţilor PDL: PSD e de doi ani la guvernare, şomajul creşte, iar România nu e încă în Schengen

Preşedintele PPE, Joseph Daul a declarat, dumunică, la lansarea candidaţilor PDL la europarlamentare, că PSD "este de doi ani de zile la guvernare în România şi, de doi ani, impozitele cresc, şomajul este în creştere, iar timpul trece şi România încă nu este în Schengen".

350 afișări
Imaginea articolului Joseph Daul, la lansarea candidaţilor PDL: PSD e de doi ani la guvernare, şomajul creşte, iar România nu e încă în Schengen

Joseph Daul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El a ţinut să aprecieze eurodeputaţii PDL din Parlamentul European, spunând că aceştia reprezintă o delegaţie importantă şi activă în cadrul PPE. "Sunt deputaţi respectaţi şi activi. Ţin să subliniez astăzi, în faţa dumneavoastră, acest lucru. Aş dori în mod deosebit să îl menţionez pe vicepreşedintele meu, Marian Jean Marinescu, un profesionist dedicat şi foarte eficient în cadrul grupului PPE", a afirmat Joseph Daul, mulţumindu-i acestuia pentru "remarcabila sa activitate".

Daul a arătat că românii, alături de cetăţenii întregii Uniuni, îşi vor alege, pe 25 mai, deputaţii care să îi reprezinte în Parlamentul European şi de asemenea, candidatul pentru preşedinţia Comisiei Europene. "În ceea ce ne priveşte pe noi, în PPE, avem şansa de a-l avea candidat pe Jean Claude Juncker. Un mare european, cu o experienţă încununată de multe succese. Aici însă nu este vorba despre un singur om. În joc este viitorul Europei. Va trebui să facem o alegere. Să alegem ce fel de Europă ne dorim", a mai afirmat Joseph Daul.

El a precizat că există, "pe de o parte, o Europă a extremelor şi a demagogiei, o Europă a închiderii în sine şi o Europă a eşecului, şi, pe de altă parte, există o Europă a socialiştilor, cea care a condus numeroase state europene într-o fundătură prin explozia cheltuielilor publice, datorii dezastruoase şi tot mai multe impozite".

"Dar există şi Europa pentru care luptăm noi, cei din PPE. O Europă care străluceşte. O Europă a valorilor, a locurilor de muncă, a unei economii dinamice, a unei creşteri solide şi durabile. O Europă mai armonioasă, o Europă care îşi protejează cetăţenii. Există voci care susţin stoparea creşterii şi influenţei grupului PPE în Parlamentul European deoarece «aceştia ar agrava criza». Dar mă întreb, oare PPE a agravat criza în România, în Grecia, în Irlanda, în Spania, în Portugalia? Nu cumva socialiştii sunt, de fapt, cei vinovaţi?", a mai spus Joseph Daul.

El a vorbit şi despre PSD, care "este de doi ani de zile la guvernare în România şi, de doi ani, impozitele cresc, şomajul este şi el în creştere, iar timpul trece şi România încă nu este membră a spaţiului Schengen".

"De când PPE este la guvernare în anumite ţări, criza a fost depăşită. În Grecia, pentru prima dată după 10 ani, Guvernul condus de Antonio Samaras are un buget echilibrat. În Portugalia, pentru prima dată după mult timp, şomajul a scăzut. În Spania, investitorii străini încep să revină, creşterea economică a fost relansată, şomajul scade. În Irlanda numărul şomerilor a scăzut sub pragul de 400.000. Iată diferenţa!", a comentat preşedintele PPE situaţia din Europa.

Joseph Daul a arătat că îl preocupă situaţia economică din România dar nu numai. "De doi ani asistăm la o degradare a statului de drept în beneficiul unei minorităţi care încearcă să fie mai presus de lege. PDL a muncit pentru ca România să se alăture Uniunii Europene. În nici doi ani de zile, socialiştii români au lucrat în direcţia opusă. Europa nu poate tolera o astfel de situaţie. Europa există pentru a-şi proteja cetăţenii, pentru a le garanta libertăţile fundamentale. În momentul în care aceste valori şi drepturi sunt ameninţate, trebuie să acţionăm cu fermitate. Trebuie să reacţionăm prompt. Aşa cum a făcut PPE în vara anului 2012, când statul de drept a fost ameninţat", a spus aceasta.

Daul a arătat că Europa este o comuniune de valori şi de dreptate, iar România are un loc special în Europa. "Ea se află în prima linie. Este primul bastion al democraţiei în Est, la frontiera cu Ucraina. Misiunea României este aşadar cu atât mai importantă. Dumneavoastră, în PDL, cunoaşteţi foarte bine acest lucru. Ştiu că pot conta pe dumneavoastră", a adăugat el.

Joseph Daul a ţinut să îl salute pe Vlad Filat, spunând că ştie cât de "importantă este activitatea pe care o desfăşoară acesta pentru ca Moldova să realizeze progrese, pentru ca Moldova să avanseze în parcursul său european".

"România şi Moldova sunt despărţite de un curs de apă, dar sunt legate într-un destin comun, acela de a fi membre cu drepturi depline în Uniunea Europeană. Sunt legate într-un destin marcat de contribuţia importantă a Uniunii în menţinerea păcii. Criza din Ucraina ne reaminteşte şi ea acest lucru. Republica Moldova trece prin momente dificile. Le urmărim cu mare atenţie şi vă suntem aproape", a spus acesta.

Joseph Daul a mai spus că "ne trebuie mai multă Europă". "Ne trebuie mai multă Europă pentru o mai bună guvernanţă economică, pentru o mai bună supraveghere a sistemului bancar şi pentru garantarea economiilor cetăţenilor. Ne trebuie mai multă Europă pentru armonizarea fiscală şi socială şi pentru evitarea dumpingului social. Ne trebuie mai multă Europă pentru o comunitate europeană a cercetării şi inovării, pentru a ne putea spori creşterea economică. Ne trebuie mai multă Europă pentru o comunitate energetică europeană, pentru a ne asigura propria independenţă energetică", a spus acesta.

Joseph Daul a mai menţinonat că sloganul în această campanie trebuie să fie "Europa nu este o problemă, Europa este soluţia".

"Acesta trebuie să fie sloganul nostru pe întreaga durată a campaniei electorale. Iar PDL este un actor important în cadrul acestei campanii europene. Din acest motiv, lansez un apel către toate partidele politice. Nu trebuie să ne confundăm adversarii. Adversarii noştri sunt socialiştii şi populiştii. Trebuie să dăm dovadă de coerenţă şi să nu uităm sub nicio formă că noi suntem mai puternici. În acest fel vom reuşi să coagulăm toate forţele în jurul proiectului nostru. În acest fel vom reuşi să facem cunoscute propriile noastre valori. În acest fel, PPE va rămâne forţa care va face Europa să meargă înainte, la fel ca până acum", a spus Joseph Daul, în finalul discursului său.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici