Kelemen către maghiari: Trebuie să luptăm pentru drepturile noastre, pentru autonomie

Aproximativ 4.000 de persoane au participat, marţi seara, la Miercurea Ciuc, la manifestările organizate cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declarând cu această ocazie că maghiarii trebuie să lupte pentru drepturile lor, pentru autonomie.

86 afișări
Imaginea articolului Kelemen către maghiari: Trebuie să luptăm pentru drepturile noastre, pentru autonomie

Kelemen către maghiari: Trebuie să luptăm pentru drepturile noastre, pentru autonomie (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

La manifestările din Piaţa Cetăţii din Miercurea Ciuc au participat, marţi seara, alături de cei aproximativ 4.000 de maghiari din Harghita, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, vicepremierul Republicii Ungare, Semjen Zsolt, vicepreşedintele Parlamentului Europan (PE) Tokes Laszlo, precum şi parlamentari UDMR.

După intonarea imnului României şi al Ungariei, primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, a strigat "Dumnezeu să-i binecuvânteze pe maghiari", după care a rememorat evenimentele de la 1848-1849, precum şi dezideratele revoluţionarilor, rămase la fel de actuale şi în 2011.

"Vrem autoguvernare şi, de acum încolo, să îi votăm în consiliile locale, în Parlament şi în alte foruri reprezentative doar pe aceia dintre noi care luptă pentru obţinerea autonomiei. Secuiul nu a fost niciodată egoist, a luptat pentru toţi şi acum face la fel. Secuii sunt nobili. Trăiască Ungaria, trăiască maghiarii, trăiască Ţinutul Secuiesc", a spus Raduly Robert Kalman de pe scena amenajată în faţa Cetăţii Miko.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a spus, la rândul său, celor prezenţi că, dacă astăzi este firesc ca maghiarii din România să îşi amintească de Revoluţia paşoptistă în libertate, să arboreze drapelul Ungariei, să poarte în piept cocarda tricoloră roşu-alb-verde, iar oamenii să poarte cu mândrie straiele secuieşti de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, nu a fost întotdeauna aşa.

"În 1990, la Târgu Mureş, de la o singură inscripţie în limba maghiară, pe o farmacie, au pornit luptele din martie", a precizat Kelemen, îndemnându-i pe secui să nu permită să se mai întâmple aşa ceva.

"Trebuie să ne continuăm drumul împreună, ţinându-ne de mâini şi să ne luptăm pentru drepturile noastre, pentru autonomie, pentru crearea regiunilor de dezvoltare. Nu vrem nimic mai mult decât au vrut tinerii din 1848, să fim liberi şi să ne decidem singuri soarta. În 1918 ni s-a promis autonomia şi asta vrem şi sunt sigur că ne putem atinge ţelurile atâta timp cât ne alegem calea învingătorului", a spus liderul UDMR.

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a făcut apel la unitatea maghiarilor, afirmând că: "Putem să avem păreri diferite, dar când este vorba despre naţiune trebuie să fim uniţi".

Semjen a subliniat că acordarea cetăţeniei ungare maghiarilor din Ardeal este un pas în această direcţie care a făcut ca 15 martie 2011 să fie o zi deosebită faţă de celelate Zile ale Maghiarilor de Pretutindeni, comemorate şi sărbătorite anterior.

"Trebuie să asigurăm posibilitatea obţinerii cetăţeniei maghiare tuturor celor care au acest drept, dar într-un mod în care să nu îi facă pe maghiari să emigreze în Ungaria, doar atunci vom rămâne fideli celor 12 puncte formulate de tinerii revoluţionari din 1848, dacă ne gândim la toţi maghiarii, luptăm pentru ei şi nu-i lăsăm să piară", a spus Semjen Zsolt.

Vicepreşedintele PE Tokes Laszlo le-a mărturisit celor prezenţi în Piaţa Cetăţii că luni a intrat în posesia documentelor de cetăţean ungar, ceea ce, în opinia sa, reprezintă "continuitatea întreruptă de Trianon" şi vindecarea după traumele suferite de maghiari în 1920, când Transilvania a fost "ruptă din trupul patriei mamă".

"Al 12-lea punct al dezideratelor Revoluţiei din '48 era unirea Ungariei cu Transilvania şi când am aderat la UE ne-am formulat într-un fel acelaşi ţel. Acum, odată cu acordarea cetăţeniei maghiare, acest punct a devenit realitate, ungurii sunt uniţi în cadrul UE şi a început vindecarea rănilor de după Trianon. În ziua aceasta fără pereche ne-am vindecat sufletele", a afirmat Tokes Laszlo.

După depunerea de coroane la statuile revoluţonarilor Petofi Sandor şi Nicolae Bălcescu, mulţimea a intonat imnul secuilor şi apoi s-a îndreptat către statuia generalului Gal Sandor, din piaţa care îi poartă numele, defilând cu torţe pe traseul Piaţa Cetăţii - Piaţa Libertăţii - bulevardul Timişoarei - Piaţa Gál Sándor, unde au avut loc alte momente comemorative.

De la ora 20.00, la Teatrul Municipal "Csíki Játékszín", are loc un program de gală, cu participarea Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita, Corului de fete al Liceului "Kossuth Lajos" din Cegléd, Corului "Cantate" al profesorilor din Liceul de Artă "Nagy István", Fanfarei "Pro Musica" din Tuşnad şi Asociaţiei husarilor "Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület".

Ziua Maghiarilor a fost marcată de manifestări comemorative în toate localităţile judeţului Harghita.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici