Kelemen: Sistemul de vot propus de USL este o catastrofă politică pentru România, un tsunami politic

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că sistemul electoral propus de USL este "o catastrofă politică pentru România, un tsunami politic" şi reiterează că, dacă proiectul votat de Senat va trece de Camera Deputaţilor, Uniunea va sesiza Curtea Constituţională.

355 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Sistemul de vot propus de USL este o catastrofă politică pentru România, un tsunami politic

Kelemen Hunor (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Kelemen a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că UDMR nu va susţine un sistem "care va da un rezultat dezechilibrat, în condiţiile în care 20-25 la sută din electorat va rămâne fără reprezentare politică în Parlament".

"Sistemul de vot propus de USL este o catastrofă politică pentru România, un tsunami politic. 22 de ani a funcţionat un sistem care a asigurat o reprezentare proporţională, a funcţionat bine şi funcţionează bine, indiferent dacă vorbim de vot pe listă sau uninominalul introdus în 2007. Nu este de acceptat şi nu vom susţine un sistem care va da un rezultat dezechilibrat, în condiţiile în care 20-25 la sută din electorat va rămâne fără reprezentare politică în Parlament. Nu putem susţine un astfel de sistem şi, în Camera Deputaţilor, vom aduce toate argumentele posibile pentru a-i convinge pe colegii noştri să nu voteze un astfel de sistem şi să nu începem o perioadă catastrofală. Dacă nu vom reuşi şi proiectul va trece de Camera Deputaţilor, varianta votată de Senat, vom sesiza Curtea Constituţională", a spus liderul UDMR.

El a precizat că Uniunea nu are nicio reţinere în a sesiza Curtea Constituţională, "fiindcă sistemul propus de USL nu e corect şi nu foloseşte societăţii româneşti, foloseşte unui singur partid".

"Nu este de acceptat aşa ceva, ca un partid cu 40-45 la sută să poată ajunge la 70 la sută reprezentare în Parlament, iar unul cu 25 la sută voturi la urne ar putea rămâne în afara Parlamentului", a explicat Kelemen Hunor.

El a remarcat faptul că, în urmă cu câteva luni, USL susţinea propunerea UDMR, "un vot mixt, listă naţională şi colegii uninominale, jumătate - jumătate, care ar fi asigurat o reprezentare proporţională".

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţinea, joi, că, în cazul în care şi Camera Deputaţilor va adopta Legea privind votul uninominal într-un singur tur, care a trecut de Senat, Uniunea o va ataca la Curtea Constituţională.

Senatorii au adoptat, în 8 mai, legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.

Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi "pentru", 17 "abţineri" şi nouă voturi "împotrivă". PDL anunţase că se abţine la vot, iar UDMR a fost împotrivă.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi a Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali îi are ca iniţiatori pe copreşedinţii USL, Crin Antonescu (PNL) şi Victor Ponta (PSD).

Textul legislativ prevede că, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidaţilor care aparţin unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral şi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat.

Potrivit proiectului, atribuirea mandatelor de deputat şi senator se face într-o singură etapă, la nivelul colegiilor uninominale.

Iniţiatorii mai propun ca, în caz de balotaj, să se organizeze un nou tur de scrutin, la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa numai candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. În al doilea tur de scrutin urmează să fie declarat ales candidatul care a obţinut numărul cel mai mare de voturi valabil exprimate.

Iniţiativa legislativă a fost votată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată şi va fi transmisă Camerei Deputaţilor, forul decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici