Klaus Iohannis, declaraţii în urma VIOLENŢELOR de la mitingul de vineri: Au trecut deja trei zile şi nu e niciun responsabil. În orice ţară responsabilă am fi avut o demisie | VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că au trecut deja trei zile şi nu există niciun responsabil pentru violenţele din Piaţa Victoriei, precizând că în orice ţară până la această oră ar fi fost cel puţin o demisie.

11210 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis, declaraţii în urma VIOLENŢELOR de la mitingul de vineri: Au trecut deja trei zile şi nu e niciun responsabil. În orice ţară responsabilă am fi avut o demisie | VIDEO

Foto: Mediafax Foto/ Alexandru Dobre

„Au trecut deja trei zile şi nu există niciun responsabil pentru ce s-a întâmplat vineri în Piaţa Victoriei. În orice ţară responsabilă, oamenii aflaţi la conducere, până la această oră am fi avut cel puţin o demisie. Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea politică pentru ce s-a întâmplat. De ce am ajuns aici? Pentru că un protest legitim a degenerat în violenţe de stradă, cu manifestări agresive. Nu cumva cei care vor să îngenuncheze justiţia şi lupta anticorupţie şi-au dorit crearea unei tensiuni în societate? Ce se va întâmpla dacă vor recurge la înăbuşirea prin violenţă a vocilor României. În ciuda scorului la alegerile din 2016, PSD a tulburat societatea prin măsuri controversate, o guvernare haotică, atacturi repetate la adresa magistraţilor. Avem acum şi o componentă represivă care ridică serioase semne de întrebare cu privire la ce intenţii are acest PSD cu românii”, a declarat Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă susţinută marţi la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a mai precizat că România este o ţară normală, echilibrată, respectată, însă cei din Guvern „fac tot ce pot pentru a distruge această imagine”, menţionând că sondajele arată că peste 80% dintre români cred că statul se îndreaptă într-o direcţie greşită.

Şeful statului a adăugat că cei vinovaţi de ceea ce s-a întâmplat la protestul din 10 august trebuie pedepsiţi, indiferent cine sunt ei.

„România traversează o stare gravă de tulburare, din cauza violenţelor de vineri seară. Atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaze lacrimonege, tunuri de apă şi lovituri aplicate cu exces de zel. Este impresionantă mobilizarea românilor din ţară şi de pretitindeni. Mulţi oameni veniţi din diaspora au participat la manifestări. Nu au fost aduşi cu autocarele, au venit din proprie iniţiativă, revoltaţi de modul cum PSD guvernează şi legiferează, de atacturile la statul de drept din ultimul an şi jumătate. Protestele de sâmbătă şi duminică au arătat tuturor adevărata faţă a celor care ies în stradă de mult timp. Românii ştiu să fie civilizaţi, civici, activi şi corecţi, nu îşi merită etichetele primite din partea unor voci irespondabilie în politică. Violenţa şi reprimarea brutală a cetăţenilor nu sunt acceptabile sunt nicio formă. Atacarea femeilor, a copiilor sunt de neconceput pentru un stat european, iar cei vinovaţi trebuie identificaţi şi pedepsiţi, indiferent cine sunt. Soluţia de a dispersa cetăţenii este condamnabilă şi nejustificată. Intervenţia Jandarmeriei a fost disproporţionată. Condamn la fel de ferm acţiunile instigatorilor la jandarmi, în încercarea de a deturna un protest paşnic”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a făcut un apel la membrii PSD de a se delimita de „gruparea care a confiscat partidul” şi să înţeleagă că trebuie să guverneze pentru români şi nu împotriva acestora.

„Actuala conducere abuzează de putere pentru a ataca populaţia, justiţia, pentru a scoate România de pe drumul pro-european şi pro-atlantic. Riscă membrii PSD doar pentru această grupare care a confiscat partidul? Sau îşi asumă responsabilitatea? Nu avem nevoie în continuare de o criză prelungită. Fac un apel la membrii PSD să ia foarte în serios protestele din aceste zile şi să înţeleagă că trebuie să guverneze pentru oameni, nu împotriva lor”, a mai spus preşedintele României.

Klaus Iohannis a făcut apel şi la societate civilă de a se implica activ în societate. Nu în ultimul rând, preşedintele a îndemnat şi Opoziţia să vină cu soluţii, cu alternative şi să câştige încrederea cetăţenilor.

„În acelaşi timp fac apel la societatea civilă. Este foarte important ca societatea civilă să fie vie şi vigilentă, să se implice în activitatea civică. Acest apel nu este un apel la revoltă, ci la responsabilitate şi la implicare. Doar împreună putem să schimbăm această stare de lucru. Un ultim apel vreau să îl adresez Opoziţiei. Alternativa nu vine de la sine, doar lucrând cu determinare şi înţelepciune se poate ajunge la obţinerea încrederii cetăţenilor. Oameni politici responsabili ştiu să lase deoparte orgoliile. În final, vreau să să vă asigur că oricât de mare ar fi presiunea PSD şi a propagandei lor, voi continua să susţin fără rezerve interesele fundamentale ale românilor, precum şi nevoia de a face din România o ţară puternică şi prosperă. Ca preşedinte voi continua pentru menţinerea în România a unui stat de drept, pentru protejarea cetăţenilor şi a drepturilor cetăţenilor”, a conchis Iohannis.

Jandarmii au intervenit în forţă, vineri seara, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, în Piaţa Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflaţi în faţa sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piaţa Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat, sâmbătă, procurorului general, Augustin Lazăr, demararea de urgenţă a cercetărilor în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi elucidării modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei, pentru restabilirea ordinii publice, la protestul de vineri. De asemenea, şeful statului a solicitat procurorului general stabilirea legalităţii intervenţiei şi identificarea persoanelor şi a gradului de implicare sau vinovăţie a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute în Capitală.

Mai multe persoane care au participat la mitingul din 10 august s-au prezentat, luni, la Parchetul Militar, pentru a depune plângeri împotriva jandarmilor. Protestatarii acuză forţele de ordine că vineri seară s-au comportat abuziv şi au lovit manifestanţii fără motiv.

Procurorii militari au anunţat că procuror în jur de 30 de protestatari au depus plângeri împotriva jandarmilor, care vor fi reunite într-un singur dosar penal pentru purtare abuzivă şi abuz în serviciu. Procurorii au cerut imagini inclusiv de la victime şi vor începe audierile.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici