Legile justiţiei | Comisia condusă de Florin Iordache a adoptat RAPORTUL privind organizarea judiciară, prin care se înfiinţează o secţie pentru infracţiuni în justiţie/ UPDATE: Controverse privind Inspecţia judiciară

Comisia pentru legile justiţiei a reluat luni dezbaterile privind propunerile de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, intenţia fiind ca acestea să fie finalizate în cursul zilei, pentru a se trece la dezbaterea Legii 317/2004 privind CSM. UPDATE 11.15: Comisia pentru legile justiţiei a adoptat cu 14 voturi „pentru” şi 5 voturi „împotrivă”, Raportul la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, care conţine propunerile de modificare a legii în vigoare.

2178 afișări
Imaginea articolului Legile justiţiei | Comisia condusă de Florin Iordache a adoptat RAPORTUL privind organizarea judiciară, prin care se înfiinţează o secţie pentru infracţiuni în justiţie/ UPDATE: Controverse privind Inspecţia judiciară

Legile justiţiei | Comisia condusă de Florin Iordache îşi reia lucrările. Ce proiect intră luni în dezbatere

Parlamentarii PSD-ALDE şi UDMR au votat favorabil, în timp ce reprezentanţii PNL şi USR au votat împotriva Raportului.

Dezbaterile privind propunerile de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară au durat patru zile, iar cea mai importantă modificare constă în înfiinţarea „Secţiei de investigare a unor infracţiuni din Justiţie”.

"În cadrul PÎCCJ se înfiinţează şi funcţionează Secţia de investigare a unor infracţiuni din justiţie care are competenţa exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de Legea 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum şi a intracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum şi de procurori şi judecători militari”, se menţionează în amendamentul adoptat de majoritatea PSD-ALDE, criticat vehement de PNL şi USR.

De asemenea, luni s-a votat un amendament prin care Secţia de investigare pentru magistraţi începe să funcţioneze după 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, cauzele de competenţa Secţiei înregistrate la parchetele competente, inclusiv cele specializate anterior soluţionându-se de către aceste parchete.

La momentul transmiterii acestei ştiri, Comisia a început dezbaterile generale asupra Legii 317/2004 privind CSM.

PNL şi USR critică, în Comisia specială, intenţia PSD-ALDE de a modifica Legea 317/2004 privind CSM

Reprezentanţii PNL şi USR au criticat, luni, în Comisia specială privind legile justiţiei, intenţia PSD-ALDE de a modifica Legea 317/2004 privind CSM, arătând că încă nu e clar ce variantă referitoare la Inspecţia judiciară s-a propus, modificările fiind cunoscute pe ultima sută de metri.

Astfel, deputatul PNL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, a precizat, la dezbaterile generale, că nu există niciun fel de justificare ca PSD-ALDE să intre cu „bocancii” peste legile justiţiei.

„Patru mii de judecători v-au cerut să nu modificaţi această lege. Comisia Europeană v-a cerut să discutaţi cu Comisia de la Veneţia. CSM, aici de faţă, într-un mod destul de diplomatic, vă spune că proiectul este imperfect aşa cum este făcut. Când spun de patru mii de judecători, nu mă refer şi la cele două doamne de la UNJR, ca să fie clar. Astăzi auzim a treia variantă legată de această Inspecţie Judiciară”, a spus Predoiu.

„A fost una în spusele domnului ministru Toader, alta desenată în cartotecile domnului Toader în 23 august, a treia o vedem astăzi în faţa dumneavoastră aici. Nu ştiu ce vom vota până la urmă şi ce variante veţi mai aduce. Este insuficient discutat acest proiect, este insuficient gândit din perspectiva efectelor. Nu există niciun fel de coerenţă cu privire la acest proiect, nu există nevoia de a interveni acum, în zilele acestea până la Crăciun, aşa cum v-aţi propus la ordinul ştim noi cui, nu există niciun fel de justificare ca să intraţi cu bocancii peste aceste legi ale Justiţiei”, a adăugat Predoiu.

Deputatul USR Stelian Ion a criticat, la rândul său, faptul că a primit ultima variantă a modificărilor ce se doresc a fi aduse legii abia vineri.

„Ultima variantă ne-aţi trimis-o vineri. Sunt chestiuni de detaliu foarte importante şi lucrurile acestea nu se fac în weekend, nu se fac aşa la o cafea, trebuie discutate foarte bine cu magistraţii, cu organizaţiile profesionale, cu CSM. Repet, propunerea ultimă pe care aţi inserat-o este trimisă abia vineri. Când se puteau consulta reprezentanţii CSM cu magistraţii? Sau când se puteau consulta reprezentanţii asociaţiilor profesionale cu membrii acestora?”, a spus Stelian Ion.

„Cred că e inadmisibil să se modifice lucruri atât de importante şi la capitole importante cum este Inspecţia Judiciară de pe o zi pe alta, într-un weekend în care probbail că s-a discutat într-un cerc foarte restrâns această variantă. Evident că o asemenea dezbatere nu există şi Curtea Constituţională va fi cea care va tranşa în final încălcarea acestor reguli de transparenţă şi procedurale”, a adăugat Stelian Ion.

Iordache: Asta era marea spaimă, că vom subordona Justiţia prin Inspecţia judiciară. Total fals

Preşedintele Comisiei speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a admis, luni, că „marea spaimă” privind modificarea de către PSD-ALDE a legilor justiţiei constă în subordonarea Justiţiei prin Inspecţia judiciară, el precizând că această abordare este „total falsă”.

„(...) Asta era marea spaimă, că vom subordona Justiţia prin Inspecţia judiciară care va fi în subordinea ministrului Justiţiei. Total fals”, a spus Iordache.

„Inspecţia judiciară vrem să devină instituţie autonomă, dar modul în care sunt selectaţi judecătorii şi procurorii, cât şi numirea, revocarea procurorului şef, inspectorului şef şi inspectorului şef adjunct, să se facă de CSM prin INM. Mai transparent decât atât, a elimina politicul în tot ce înseamnă procedura de selecţie, în procedura de numire, de revocare, nu există”, a spus Iordache.

El a arătat că nu înţelege de ce deranjează atât de mult faptul că a fost introdusă răspunderea magistraţilor.

„Am introdus şi răspunderea magistraţilor. Deranjează că principiul potrivit căruia cine greşeşte plăteşte să se aplice şi magistraţilor? Noi am spus de la început - dacă un magistrat, fie că discutăm de un judecător, fie că discutăm de un procuror, atunci când statul plăteşte, statul să aibă posibilitatea să se întoarcă în regres împotriva judecătorului şi procurorului”, a mai spus Iordache.

Comisia pentru Legile justiţiei introduce criterii privind alegerea membrilor CSM

Comisia specială pentru legile justiţiei a adoptat, luni, un amendament la Legea 317/2004 care prevede că membrii CSM trebuie să aibă o vechime de cel puţin 7 ani în funcţia de judecător sau procuror şi să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani.

„Membrii Consiliului Superior al Magistraturii se aleg din rândul judecătorilor şi procurorilor numiţi de Preşedintele României, cu o vechime în funcţia de judecător sau procuror de cel puţin 7 ani şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani”, se prevede în amendamentul adoptat luni de Comisie, la propunerea Guvernului.

Textul actual al legii în vigoare prevede că „membrii Consiliului Superior al Magistraturii se aleg din rândul judecătorilor şi procurorilor numiţi de Preşedintele României”.

-------------------------------------------

Astfel, pe ordinea de zi de luni a Comisiei speciale pentru legile justiţiei figurează „finalizarea dezbaterilor privind propunerile de modificare formulate de participanţii la lucrările Comisiei privind iniţiativa legislativă de modificare şi completare a Legii 304/2004 şi dezbateri generale asupra propunerilor de modificare a Legii 317/2004”.

Pe ordinea de zi a fost introduse şi dezbaterile privind propunerile de modificare şi completare a dispoziţiilor Codului de procedură Penală şi Codului Penal prin raportare la transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

Pe de altă parte, majoritatea PSD-ALDE din Comisie a decis, săptămâna trecută, să lucreze în regim intens, fiind acceptată doar propunerea de a nu lucra doar în zilele de 14, 15 şi 16 decembrie, decretate de Guvern ca zile de doliu naţional, după decesul Regelui Mihai.

Legea 303/2004, privind Statutul magistraţilor, finalizată de Comisie şi votată doar pe articole săptămâna trecută, în aproximativ 11 ore de dezbateri în plen, va intra marţi la votul final în Camera Deputaţilor. Ulterior, această lege va fi trimisă la Senat, iar senatorii vor depune amendamente care vor fi discutate tot în Comisia specială.

O altă lege care a va intra marţi la votul final în Camera Deputaţilor va fi cea care modifică Legea ANI şi care prevede că interdicţiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI şi la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013 încetează de drept.

Proiectul de lege de modificare a Statutului magistraţilor şi cel de modificare a Legii ANI au apărut pe site-ul Senatului, săptămâna trecută, ca fiind înregistrate pentru dezbatere la Biroul Permanent, deşi aceste proiecte se aflau efectiv în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. Ulterior, cele două proiecte de lege au fost retrase de pe site-ul Senatului, după acuzaţii vehemente venite din partea Opoziţiei.

Opoziţia a acuzat, la acel moment, majoritatea PSD-ALDE din Parlament de faptul că ar fi acţionat cu premeditare înregistrând la Senat propunerile de lege, deşi aceastea se aflau încă în dezbatere la Cameră, scopul fiind de a trece "pe repede înainte" aceste modificări la legile justiţiei, fără dezbatere efectivă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici