Lider al UDMR Suceava, despre numărul mare de voturi primit de partid în ţară: ”Recensământul e una, situaţia la vot e alta”

Datele de la ultimul recensământ, când s-au declarat maghiari în Suceava 183 de persoane „din cauza atmosferei otrăvite care îi împiedică pe unii să îşi recunoască etnia” este una, iar situaţia când oamenii ajung la vot este alta, spune liderul UDMR Suceava despre numărul mare de voturi ale Uniunii.

121 afișări
Imaginea articolului Lider al UDMR Suceava, despre numărul mare de voturi primit de partid în ţară: ”Recensământul e una, situaţia la vot e alta”

Lider al UDMR Suceava, despre numărul mare de voturi primit de partid în ţară: ”Recensământul e una, situaţia la vot e alta”

Liderul UDMR Suceava, Adriana Hapenciuc, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că a descoperit că în judeţul Suceava sunt foarte mulţi maghiari veniţi din motive economice şi care trăiesc aici.

„Am obţinut la alegerile europarlamentare 1.485 de voturi pentru lista de candidaţi a UDMR. Datele de la recensământul din 2011, când s-au declarat maghiari în judeţ 183 de persoane din cauza atmosferei otrăvite care îi împiedică pe unii să îşi recunoască etnia este una, iar situaţia când oamenii ajung la vot este alta. Eu am descoperit că în judeţul Suceava sunt foarte mulţi maghiari veniţi din motive economice şi trăiesc aici. Aici au fost cinci sate secuieşti, iar în 1941 o parte din locuitori au plecat, dar altă mare a rămas şi au avut şi urmaşi care îşi aduc aminte de etnia lor. De asemenea, au fost şi voturi pe care UDMR le-a primit şi din partea minorităţilor ucrainiene şi armene. Apoi, singura formaţiune care îi poate reprezenta pe ceilalţi minoritari în Parlament este UDMR. Deci rezultatul obţinut la europarlamentare de UDMR este absolut normal”, a spus Hapenciuc.

Potrivit acesteia, rezultatele înregistrate de UDMR în alte judeţe din Moldova şi Muntenia, care nu fac parte din bazinul electoral tradiţional al Uniunii, au explicaţii simple.

„În judeţul Gorj au fost mulţi mineri secui care au rămas acolo, în Iaşi este o comunitate maghiară creată de studenţii care au venit din Harghita şi Covasna să înveţe aici, iar în judeţul Constanţa avem un deputat ales, cunoscut de lumea din zonă. De ce nu ar fi putut fi votat de oameni din simpatie pentru el?”, a explicat liderul UDMR Suceava.

Un alt judeţ din Moldova unde UDMR a înregistrat multe voturi – 1304, este Vaslui, la un număr de 52 de maghiari înregistraţi la recensământul din 2011.

Adriana Hapenciuc s-a născut în Braşov şi a absolvit Facultatea de Medicină Generală la a UMF ”Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca în anul 1984, desfăşurându-şi în prezent activitatea ca medic de familie. Este membru fondator al UDMR Suceava, membru fondator şi cenzor la Asociaţia Etnoculturală ”Hadik Andras” din Bucovina, dar şi membru al Consiliului Consultativ al UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici