Lider PSD, ATAC direct la adresa Corinei Creţu: Trebuie să decidă dacă este comisarul UE sau al PNL/ Reacţie rapidă a unui lider al opoziţiei

Corina Creţu trebuie să se decidă dacă este comisarul UE sau al PNL, a susţinut deputatul Ioan Dîrzu, lider al PSD Alba, într-o declaraţie politică, solicitându-i acesteia să spună dacă politica de absorbţie a fondurilor se face cu Guvernul sau ”doar cu unii primari PDL, la cafea şi recepţii scumpe”.

3301 afișări
Imaginea articolului Lider PSD, ATAC direct la adresa Corinei Creţu: Trebuie să decidă dacă este comisarul UE sau al PNL/ Reacţie rapidă a unui lider al opoziţiei

Lider PSD, ATAC direct la adresa Corinei Creţu: Trebuie să decidă dacă este comisarul UE sau al PNL

Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu, a susţinut marţi, într-un comunicat de presă, că îl îngrijorează că timpul petrecut de Corina Creţu alături de primarii ”PDL-işti îi întunecă judecata”.

”Doamna Corina Creţu trebuie să decidă dacă este comisarul UE sau al PNL (...) Mă îngrijorează faptul că, timpul petrecut de doamna Creţu alături de primarii PDL-işti îi întunecă judecata. O vedem tot mai des pe doamna Creţu cu oameni care au girat fraudarea fondurilor europene în perioada Băsescu-Boc, oameni care au ţinut România la cele mai mici cote de absorbţie de fonduri europene. Doamna Creţu, dacă doreşte, poate să fie foarte bine comisar PPE. Nu ne deranjează, doar să ne-o spună şi nouă, celor din ţară, pentru cine lucrează. De asemenea, doamna Creţu să ne spună, când vine în România, dacă politica de absorbţie a fondurilor se face cu Guvernul sau doar cu unii primari PDL, la cafea şi recepţii scumpe”, scrie Dîrzu.

Dîrzu consideră de neînţeles cum „adevărul” e considerat de comisarul european o „agresiune” la adresa sa.

”Dimpotrivă, Corina Creţu ar trebui să explice de ce preţurile propuse de BEI sunt atât de umflate şi de ce dânsa le susţine. Guvernarea actuală este pro-europeană, are tot interesul, doreşte şi face toate demersurile necesare pentru absorbţia fondurilor europene, dar acest lucru nu se poate face în orice condiţii şi în niciun caz într-o formulă care înseamnă costuri uriaşe. Dincolo de orice declaraţie şi atitudine politică stau cifrele şi documentele pe care, nu ştim din ce motive, doamna Creţu le ignoră. În chestiunea spitalelor judeţene realitatea este că proiectele concepute de BEI pentru cele trei spitale regionale – Cluj, Iaşi şi Craiova – costă 1.347.599.086 euro – peste 1,3 miliarde de euro”, mai arată sursa citată.

În comunicat se mai arată că finanţarea europeană pentru toate cele trei spitale este 150 de milioane de euro, adică 11%.

”Din aceşti 150 de milioane de euro, 120 de milioane reprezintă paper-work-ul – hârtiile - proiectul făcut de BEI (respectiv studiu de fezabilitate, desing, proiect, etc). Practic din banii de UE, pentru cele 3 spitale, mai rămân 30 de milioane de euro pentru construcţie. Statul român ar urma să pună diferenţa, respectiv 1.197.599.086 de euro – aproape 1,2 miliarde de euro. În cea mai mare parte aceşti bani ar fi plătiţi tot unor firme europene pentru construcţii, dotare, utilare, dat fiind că proiectantul este BEI şi el dă soluţiile. În mod real însă, costul construcţiei, dotărilor şi echipamentelor necesare pentru un astfel de spital este 140 milioane euro. Deci dacă statul român şi-ar propune să facă cele 3 spitale fără niciun ban de la Uniunea Europeană şi fără BEI, atunci efortul statului Român ar fi de 420 milioane euro, deci la o treime din costul în varianta Corina Creţu”, se mai arată în comunicat.

Astfel, liderul PSD Alba îi cere Corinei Creţu să explice de ce insistă ca statul român să plătească din taxele plătite de români ”un preţ de 3 ori mai mare decât cel real”.

”Mai mult, dacă cele trei spitale ar fi realizate în parteneriat public privat, iar statul român ar participa cu maxim 25% din investiţia iniţială, atunci efortul statului ar fi şi mai mic, respectiv de doar 105 milioane lei, deci de 12 ori mai mic decât cel din varianta promovată de Corina Creţu. Până acum Corina Creţu nu a explicat de ce sunt atât de mari costurile în varianta în care s-ar folosi fonduri europene, comparativ cu cele oferite de dezvoltatori cu experienţă în astfel de proiecte”, a mai transmis Ioan Dîrzu.

Tomac, reacţie rapidă: Dragnea, prin hienele lui, a pornit o campanie murdară împotriva Corinei Creţu

Continuarea în pagina 2

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici