Viorica Dăncilă şi Corina Creţu, discuţie la Guvern pe teme sensibile, după criticile aduse de comisarul european

Premierul Viorica Dăncilă şi comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, au discutat, luni, la Palatul Victoria, despre modalităţile de finanţare a spitalelor regionale, absorbţia fondurilor UE în domeniul transporturilor, precum şi laserul de la Măgurele.

865 afișări
Imaginea articolului Viorica Dăncilă şi Corina Creţu, discuţie la Guvern pe teme sensibile, după criticile aduse de comisarul european

Viorica Dăncilă şi Corina Creţu au discutat, la Guvern, despre finanţarea spitalelor regionale

„Întrevederea a oferit ocazia realizării unei treceri în revistă a acţiunilor de pregătire a preluării şi exercitării Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene. Totodată, s-a realizat un schimb de opinii cu privire la discuţiile în curs la nivel UE privind viitorul politicii de coeziune post-2020 şi necesitatea menţinerii rolului prioritar al acesteia în stimularea investiţiilor şi creşterii economice, fiind evidenţiată, în context, importanţa reflectării corespunzătoare a acestei politici în arhitectura viitorului Cadru Financiar Multianual 2021-2027. Au fost abordate aspecte legate de definirea politicii de coeziune post-2020, premierul român subliniind că cetăţeanul şi coeziunea, ca valori comune, vor reprezenta repere care vor sta la baza demersurilor României în exercitarea mandatului la Preşedinţia Consiliului UE”, potrivit unui comunicat de presă al Executivului, remis luni MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, premierul şi comisarul european au discutat despre viitorul buget european şi finanţarea spitalelor regionale din Craiova, Iaşi şi Cluj.

„În ceea ce priveşte negocierile privind viitorul buget european, prim-ministrul Viorica Dăncilă a arătat că România îşi propune o abordare constructivă, care să conducă la atingerea unui compromis, şi care să reflecte atât nevoile de a face faţă noilor provocări, dar şi necesităţile legate de promovarea, în continuare, a unei convergenţe reale la nivelul Uniunii Europene, prin asigurarea unei finanţări adecvate pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună. În cadrul întrevederii a fost abordat, de asemenea, subiectul construirii a trei spitale regionale, proiect prioritar pentru Guvernul României. Cei doi oficiali au discutat despre posibilităţile de finanţare existente şi au identificat soluţii de realizare a acestor spitale”, a comunicat Guvernul.

De asemenea, pe agenda întâlnirii a figurat şi absorbţia fondurilor europene pentru transporturi.

„Un alt proiect important care a figurat pe agenda de discuţii a fost cel al Laserului de foarte mare intensitate de la Măgurele (ELI-NP). De asemenea, a fost discutat subiectul absorbţiei de fonduri europene în domeniul infrastructurii de transport”, se mai arată în comunicatul de presă.

La convorbiri au participat, de asemenea, viceprim-miniştrii Viorel Ştefan şi Paul Stănescu, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi ministrul sănătăţii, Sorina Pintea.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat luni, la Bucureşti, că îi va solicita premierului Viorica Dăncilă, în cursul acestei zile, să îi comunice dacă Guvernul mai vrea să contruiască spitale regionale cu bani europeni sau doreşte în parteneriat public-privat.

Aceasta a adăugat că se teme ca România să nu repete greşelile din trecut, atunci când au fost depuse proiecte europene pentru atragerea fondurilor fără să fie avute în vedere indicatori precum numărul de noi locuri de muncă.

Creţu a explicat că nu denigrează Guvernul atunci când spune că este responsabil 100% pentru problemele în atragerea fondurilor europene, ci este datoria sa să spună „lucrurilor pe nume”.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a scris, joia trecută, pe Facebook, că este „mâhnită” de faptul că discuţiile despre finanţarea din fonduri europene a spitalelor regionale din Craiova, Iaşi şi Cluj „se duc într-o zonă a speculaţiilor şi disputelor”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici