Liderul PRM a contestat la CC decretul privind referendumul

Liderul PRM CV Tudor a contestat, joi, la Curtea Constituţională, decretul prin care preşedintele Traian Băsescu a convocat referendumul pe uninominal, pe motiv că obiectul consultării este altul decât cel pentru care a fost cerut avizul Parlamentului şi pentru că nu precizează data votului.

3 afișări
Imaginea articolului Liderul PRM a contestat la CC decretul privind referendumul

Liderul PRM a contestat la CC decretul privind referendumul

"Decretul preşedintelui încalcă prevederile art. 90 din Constituţie, care obligă la consultarea Parlamentului cu privire la referendumul ce urmează a fi iniţiat, Parlamentul fiind consultat cu privire la un obiect al referendumului care în Decret a fost modificat. În acelaşi timp, au fost încălcate prevederile din Legea 3/2000 privind organizarea referendumului, întrucît, în dorinţa de a-l organiza concomitent cu alegerile europarlamentare, nu s-a stabilit o dată, cum prevede legea, ci un termen, situaţie în care toate procedurile scrutinului pot să fie desincronizate", se arată într-un comunicat PRM remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

În comunicat se arată că "prin această nelegalitate s-a dat curs dorinţei preşedintelui Traian Băsescu de a suprapune campania electorală pentru referendum cu cea pentru alegerile europarlamentare, pentru a putea sprijini direct Partidul Democrat".

În contestaţia semnată de Corneliu Vadim Tudor şi de Lucian Bolcaş, PRM se aminteşte că în scrisoarea şefului statului prin care acesta solicită consultarea Parlamentului cu privire la organizarea şi desfăşurarea referendumului se specifică în mod expres că preşedintele doreşte să solicite poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului, începând cu următoarele alegeri.

Semnatarii adaugă că Parlamentul a avizat favorabil iniţierea de către şeful statului a unui referendum naţional consultativ cu privire la introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului, începând cu următoarele alegeri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici