Ludovic Orban critică dur Ordonanţa de urgenţă privind măsurile fiscale: Guvernul vrea să mai stoarcă nişte bani pentru acoperirea găurilor la buget

Preşedintele PNL Ludovic Orban a afirmat, sâmbătă pe Facebook, că prin ordonanţa de urgenţă privind măsurile fiscale, Guvernul urmăreşte să facă rost de bani pentru a acoperi găurile bugetare cauzate de cheltuielile nesăbuite.

178 afișări
Imaginea articolului  Ludovic Orban critică dur Ordonanţa de urgenţă privind măsurile fiscale: Guvernul vrea să mai stoarcă nişte bani pentru acoperirea găurilor la buget

Ludovic Orban critică dur Ordonanţa de urgenţă privind măsurile fiscale: Guvernul vrea să mai stoarcă nişte bani pentru acoperirea găurilor la buget

„Perfidia şi cinismul guvernului PSD-ALDE sunt ilustrate fidel de OUG 114, adoptată fără dezbatere publică, fără studii de impact, fără consultarea actorilor economici şi sociali afectaţi, CU ÎNCĂLCAREA FLAGRANTĂ A CONSTITUŢIEI ŞI A LEGILOR. Ce urmăreşte de fapt guvernul? Un singur lucru: să mai stoarcă nişte bani pentru acoperirea găurilor bugetare provocate de cheltuielile nesăbuite. Cum vând ordonanţa către public? Minţind că vor să reducă factura la gaz şi energie electrică prin plafonarea preţurilor la producători. În realitate, efectul ordonanţei va fi contrar declaraţiilor publice. Preţurile la gaz şi energie electrică vor CREŞTE, pentru că ordonanţa instituie o taxă de 2% oe cifră de afaceri pentru producători, transportatori, distribuitori, traderi, furnizori. Cum să scadă preţul dacă tu, guvern, obligi toate companiile să plătească această taxă?”, a scris Ludovic Orban, sâmbătă pe Facebook.

Liderul liberal a adăugat că PSD minte când spune că prin „taxa pe lăcomie” încearcă să lupte cu băncile care ar face „bani pe spinarea poporului” şi că de fapt această măsură prevăzută în ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern va împiedica băncile să facă profit.

„O altă mare minciună publică este taxa pe activele băncilor. Pentru public, guvernul vinde imaginea că se "luptă cu băncile lacome, care fac bani pe spinarea poporului". Ce se va întâmplă în realitate? Nicio bancă nu va mai putea face profit că urmare a introducerii taxei şi, fie îşi vor face bagajele, fie vor mări dobânzile şi comisioanele pentru a rămâne profitabile. Cine va pierde? Tot cetăţeanul român şi firmele româneşti, care vor plăti dobânzi mai mari sau o să aibă un acces mult mai dificil la credite. Şi, nu în ultimul rând, guvernul care se împrumută masiv de la bănci. Adică tot cetăţeanul, pentru că creditele luate de guvern le plătim tot noi, prin intermediul taxelor şi impozitelor”, a explicat Orban.

Acesta vorbeşte şi despre măsurile luate de Executiv, prin acest act normativ, cu privire la Pilonul II de pensii, precizând că PSD-ALDE vrea „să pună mâna pe cele peste 11 miliarde de euro” depuse de români în conturile private.

„Propaganda mincinoasă a PSD-ALDE mai atacă populist şi pe administratorii fondurilor de pensii private din pilonul 2. Sub aparenţa luptei cu aceştia, ei urmăresc un singur scop: să pună mâna pe cele peste 11 miliarde de EURO aflaţi în conturile private ale deponenţilor, pentru a putea folosi banii acestora în iluzoriile parteneriate public-privat iniţiate de guvernanţi şi pentru a readuce cât mai mulţi contribuabili la pilonul 1 de pensii, ca să facă rost de bani pentru pensiile aflate în plată. Cine va pierde până la urmă? Fiecare dintre cei peste 5 milioane de contribuabili la pilonul 2, care riscă să rămână fără pensie suplimentară în momentul în care vor ajunge la pensie”, a conchis preşedintele PNL.

Liberalii au solicitat, vineri, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională a României (CCR) referitor la ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern care prevede introducerea unor măsuri fiscale, printre care şi „taxa pe lăcomie” pentru bănci.

Guvernul a adoptat, pe 21 decembrie, ordonanţa de urgenţă privind măsurile fiscale. În prima zi din 2019 au intrat în vigoare noile măsuri fiscale din ordonanţa de urgenţă a Executivului.

Printre cele mai importante prevederi:

- taxa pe activele financiare ale băncilor, care este de 0,1% pentru un ROBOR între 2% şi 2,5%, de 0,2% pentru 2,51%-3%, de 0,3% pentru 3,01%-3,5%, de 0,4% pentru 3,51%-4%.

- plafonarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici la 68 de lei, preţul de cost şi preţul de înmagazinare, pentru o perioadă de trei ani.

- în domeniul comunicaţii, actul normativ introduce un nivel minim privind vânzarea licenţelor 3G, 4G şi 5G şi o taxă de 3% din cifra de afaceri a operatorilor telecom, care va fi plătită de ANCOM.

- taxa pe viciu în domeniul jocurilor de noroc a fost stabilită la 2% pe cifra de afaceri.

- în cazul Pilonului II de pensii, comisionul de administrare a fost scăzut de la 2,5% la 1%, din care fondul de administrare primeşte 0,5% şi Casa Naţională de Sănătate 0,5%.

- cei care contribuie la Pilonul II de pensii se vor putea retrage, dacă au contribuit cel puţin cinci ani la acesta şi vor putea rămâne doar la Pilonul I. Valoarea contribuţiilor nu va fi transferată.

- este prevăzut un program privind construcţia a 1.000 de grădiniţe cu program sportiv, prin parteneriat public-privat, pentru care se vor putea accesa ajutoare de stat de până la 500.000 de euro pentru fiecare unitate.

- înfiinţarea unui fond privind dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare, care are un buget de 310 milioane de lei pentru anul viitor.

- înfiinţarea fondului de dezvoltare şi investiţii cu un buget de 10 miliarde de euro, prin care se vor putea finanţa proiecte în domenii precum sănătate educaţie, dezvoltare locală şi infrastructură.

- majorarea, de la 1 septembrie, a punctului de pensie şi a pensiei minime astfel: punctul de pensie va creşte de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, iar pensia minimă de la 640 de lei la 704 lei.

- devansarea aplicării creşterilor salariale pentru cadrele didactice din anul 2022, de la 1 septembrie 2020.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici