Ludovic Orban la RFI: Nu sunt şanse foarte mari să aderăm la Schengen

„Preşedintele Klaus Iohannis, care astăzi zice una, mâine zice alta, trebuia să ştie foarte clar care e poziţia fiecărui stat din UE cu privire la aderarea României la Schengen şi să realizeze toate demersurile diplomatice, pentru a îndepărta opoziţia lor”, declară fostul premier Ludovic Orban.

532 afișări
Imaginea articolului Ludovic Orban la RFI: Nu sunt şanse foarte mari să aderăm la Schengen

Ludovic Orban la RFI: Nu sunt şanse foarte mari să aderăm la Schengen

Orban vorbeşte la RFI despre ”o lipsă de efort diplomatic care să fi fost efectuat în mod constant”.

Ludovic Orban spune ce trebuie să facă România, pentru a convinge statele reticente să o accepte în Spaţiul Schengen: ”Să poarte negocieri bilaterale, să identifice care sunt cauzele reale ale opoziţiei guvernelor din ţările respective, să încerce să acţioneze asupra cauzelor. Este obligaţia preşedintelui de a conduce toate aceste eforturi. La noi, preşedintele este cel care reprezintă România în Consiliul European. De asemenea, conform Constituţiei, el conduce, practic, toată politica externă a României şi evident, aici, toate demersurile trebuie făcute la cel mai înalt nivel, aşa cum din păcate nu au fost făcute până acum. În mod normal, preşedintele care astăzi zice una, mâine zice alta trebuia să ştie foarte clar care e poziţia fiecărui stat din UE cu privire la aderarea României la Schengen şi pe baza evaluărilor făcute, să realizeze toate demersurile diplomatice, în special în relaţiile bilaterale, dar şi în cadrul instituţiilor europene, pentru a putea îndepărta această opoziţie”.

Fostul premier subliniază că ”România are dreptul de a deveni membru Schengen, este un drept al cetăţenilor români, integrarea României în Schengen nu este un cadou politic acordat unei guvernări sau unei coaliţii aflate la guvernare, ci este consfinţirea unui drept pe care-l are fiecare cetăţean român, ca urmare a apartenenţei României la UE”.

Ludovic Orban crede că nu sunt şanse foarte mari ca România să adere la Spaţiul Schengen, după Consiliului JAI de pe 8 decembrie: ”Sincer, nu cred că sunt foarte mari şansele. Îmi doresc ca decizia să fie favorabilă, dar vedeţi că ce a apărut în ultimul timp reflectă o lipsă de efort diplomatic care să fi fost efectuat în mod constant. Poziţia Austriei trebuia cunoscută (...). E foarte importantă poziţia Germaniei şi a Franţei”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici