Ludovic Orban: Mulţi români nu cred că actualul Parlament are credibilitate pentru a revizui Constituţia

Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat, joi, despre procesul de revizuire al Constituţiei, că ”dacă am întreba cetăţenii români dacă actualul Parlament are credibilitatea şi legitimitatea necesare pentru a genera o revizuire a Constituţiei, este convins că o majoritate importantă ar spune că nu”.

88 afișări
Imaginea articolului Ludovic Orban: Mulţi români nu cred că actualul Parlament are credibilitate pentru a revizui Constituţia

Ludovic Orban: Mulţi români nu cred că actualul Parlament are credibilitate pentru a revizui Constituţia (Mediafax Foto / Octav Ganea)

Ludovic Orban a declarat în cadrul dezbaterii cu tema “Protecţia constituţională a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor” că modificarea Constituţiei nu trebuie să fie problema partidelor politice, a Parlamentului ci o problemă a întregii societăţi, pentru că, de fapt, Constituţia este legea de bază în funcţie de care se aşează toate celelalte instituţii, şi mai ales în funcţie de care sunt garantate drepturile şi libertăţile fundametale şi prin intermediul căreiase creează cadrul prin care să se exercite aceste drepturi ale cetăţenilor”.

Orban a vorbit despre propunerile liberalilor privind revizuirea legii fundamentale.

”Ce ne interesează pe noi în procesul de revizuire a Constituţiei este modificarea sa astfel încât să garanteze exercitarea efectivă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, inclusiv prin eliminarea unor articole care sunt prevăzute astăzi, cum este articolul 53, care prevede restrângerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, pe perioadă nelimitată, într-un cadrul extrem de larg”, a afirmat deputatul PNL.

Potrivit lui Orban, PNL doreşte în cadrul procesului de revizuire interzicerea emiterii de ordonanţe de urgenţă de către Guvern, întărirea instituţiei Avocatului Poporului, dar numai în sensul capacităţii acestuia de a împiedica abuzurile autorităţilor publice şi împiedicarea exercitării efecvtive a drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

Despre momentul în care se va realiza această revizuire, Ludovic Orban a precizat că s-a schimbat total conjunctura politică, au avut loc nişte alegeri prezidenţiale, iar PNL, astăzi, este rezultatul unei fuziuni între două partide politice.

”Noi nu vrem să modificăm Constituţia numai în interesul partidelor politice şi numai prin contribuţia parlamentară. Noi dorim să modificăm Constituţia după o consultare serioasă a societăţii, după o analiză profundă a disfuncţionalităţilor care au existat în societatea românească, în funcţionarea instituţiilor statului şi abia apoi să găsim cauzele şi să venim cu modificările, pentru eliminarea acestor disfuncţionalităţi”, a ţinut să menţioneze deputatul liberal.

El a adăugat: ”Nu ne grăbim. Dacă am întreba cetăţenii români dacă actualul Parlament are credibilitatea şi legitimitatea necesare pentru a genera o revizuire a Constituţiei, sunt convins că o majoritate importantă ar spune că nu”.

”Asta nu înseamnă că noi nu continuăm acest proces larg de consultare, această analiză asupra disfuncţionalităţilor şi a acelor texte constituţionale care au permis abuzuri din partea instituţiilor statului, asupra cetăţenilor”, a menţionat Orban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici