Mănescu: Scrisoarea lui Barroso e interpretată partizan în România. Vom iniţia o dezbatere în PE

Europarlamentarul PNL Ramona Mănescu a declarat, sâmbătă, că scrisoarea preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, este interpretată partizan de către apropiaţii lui Traian Băsescu, precizând că europarlamentarii USL vor iniţia o dezbatere în PE cu privire la situaţia politică din România.

484 afișări
Imaginea articolului Mănescu: Scrisoarea lui Barroso e interpretată partizan în România. Vom iniţia o dezbatere în PE

Mănescu: Scrisoarea lui Barroso e interpretată partizan în România. Vom iniţia o dezbatere în PE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ramona Mănescu a susţinut că scrisoarea preşedintelui Comisiei Europene adresată Guvernului de la Bucureşti este interpretată partizan de către susţinătorii lui Traian Băsescu, Jose Manuel Barroso având o poziţie generală echilibrată.

"Este interpretată ca o formă de validare a domnului Traian Băsescu, ceea ce nu este cazul. (...) Preşedintele Comisiei Europene are un mesaj echilibrat adresat tuturor actorilor politici, şi domnului Traian Băsescu, preşedinte suspendat, şi PDL, şi reprezentanţilor USL", a spus Mănescu.

Ea a susţinut că Barroso nu îi solicită de fapt lui Victor Ponta "absolut în nicio clipă să transmită listele electorale în forma dorită de domnul Traian Băsescu şi PDL, ci listele relevante".

"«Toate celelalte părţi trebuie să se abţină de la orice fel de interpretare proprie», dar probabil că acest aspect nu l-a citit domnul Băsescu", a susţinut Mănescu, citând din scrisoarea preşedintelui CE.

"Există un termen fixat de Curtea Constituţională, aşa cum ştim acesta este 31 august, pentru a primi listele şi nu există până în acest moment niciun indiciu care să ne infirme dorinţa de încadrare în acest termen. Este foarte posibil ca domnul Barroso să nu fi fost informat de existenţa acestui termen şi, ca atare, răspunsul domniei sale să nu fi fost cu adevărat la subiect şi foarte precis", a mai explicat Mănescu.

Europarlamentarul a precizat că oficialii europeni trebuie să ţină cont de faptul că românii sunt parteneri egali în UE, şi din această postură eurodeputaţii USL şi oficialii români vor discuta atât în cadrul UE cât şi în NATO despre "imixtiuni nepermise în procesele democratice din România".

De asemenea, Ramona Mănescu a anunţat că europarlamentarii PNL şi PSD vor iniţia o dezbatere în plenul Parlamentului European cu privire la situaţia din România şi presiunile interne realizate în această perioadă în chestiunea invalidării referendumului din 29 iulie.

"Această dezbatere va avea loc imediat când va începe sesiunea parlamentară, sigur că trebuie să cerem secretariatului general al Parlamentului o dată când putem pune acest subiect pe ordinea de zi, cu siguranţă se va întâmpla în septembrie, imediat cum vor începe lucrările PE. Ne dorim să se întâmple acest lucru în prima sesiune de la Strasbourg", a mai precizat europarlamentarul PNL.

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta, în care exprimă "preocuparea" în legătură cu recentele evoluţii politice din România, cerând Guvernului să trimită rapid CC listele electorale pentru a se putea lua o decizie privind referendumul, şi se declară îngrijorat de presupusele "presiuni" asupra Curţii.

Guvernul i-a răspuns preşedintelui Comisiei Europene (CE) şi şi-a reafirmat angajamentul de a da curs întocmai şi la timp tuturor cererilor Curţii Constituţionale şi partenerilor europeni, dar a remarcat faptul că CE nu are informaţii complete privind transmiterea listelor electorale, aflate la BEC.

Executivul apreciază totodată că este foarte posibil ca preşedintele CE, Jose Barroso, să nu fi fost informat de existenţa unui termen de răspuns fixat chiar de Curtea Constiţutională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici