Marian Enache, preşedintele CCR: „În afară de magistraţi, pentru restul pensiilor speciale, o decizie a CCR trebuie să fie şi adecvată realităţilor socio – economice”

  • „Pentru militari, Legiuitorul trebuie să se gândească foarte bine dacă nu este justificat să aibă pensii, indemnizaţii”
  • „În ceea ce priveşte neimplicarea serviciilor în actul de Justiţie, conservăm jurisprudenţa CCR în domeniu pentru că este argumentată şi fundamentată, dar pot apărea nuanţe pe care noi să le motivăm în considerentele deciziilor CCR”
  • „Eu nu sunt un iubitor al unanimităţilor. Trebuie garantată independenţa judecătorului”
  • „Condamnările României la CEDO sunt un semnal îngrijorător”
  • „Îmi propun să măsurăm constituţionalitatea sistemului de drept ca urmare a impactului deciziilor CCR”
20874 afișări
Imaginea articolului Marian Enache, preşedintele CCR: „În afară de magistraţi, pentru restul pensiilor speciale, o decizie a CCR trebuie să fie şi adecvată realităţilor socio – economice”

ccr.ro

„Pentru restul pensiilor speciale, o decizie a CCR trebuie să fie şi adecvată. Voi urmări ca deciziile CCR să fie adecvate şi realităţilor socio – economice, fără a încălca prevederile constituţionale şi legile. În general, trebuie să avem decizii echilibrate şi cu măsură. La militari, lucrurile trebuie chibzuite. Şi la adoptarea legilor şi la pronunţarea deciziilor. Pentru militari, Legiuitorul trebuie să se gândească foarte bine dacă nu este justificat să aibă pensii, indemnizaţii”, a declarat preşedintele CCR, Marian Enache, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

În ceea ce priveşte jurisprudenţa dezvoltată din 2016 de către CCR, în sensul neimplicării serviciilor secrete în actul de Justiţie, noul preşedinte al CCR, Marian Enache, a arătat că este un susţinător al jurisprudenţei dezvoltate de CCR dar pot apărea şi „nunanţe” – în perspectiva în care CCR ar putea lua în discuţie noile Legi ale Securităţii Naţionale.

„Primul imperativ al judecătorilor CCR este să protejeze drepturile şi libertăţile cetăţenilor. CCR trebuie să protejeze drepturile şi libertăţile oamenilor. Conservăm jurisprudenţa CCR în domeniu pentru că este argumentată şi fundamentată. Înainte de a fi un reviriment, pot apărea nuanţe pe care noi să le motivăm în considerentele deciziilor CCR. Considerentele CCR trebuie mai bine corelate cu dispozitivul deciziilor CCR. Şi considerentele CCR sunt obligatorii, alături de dispozitivul deciziilor.  La orice lege, pot apărea nuanţe în raport cu vechea formă.  Revirimentul ar însemna o negare sau o altă viziune asupra rezolvării unei problematici. Eu trebuie să respect obligaţia de rezervă în acest caz. Eu am votat în acest sens: de consolidare a protecţiei drepturilor şi libertăţilor. Decizia Curţii Constituţionale este cea votată de majoritatea judecătorilor. Opiniile separate sunt punctele de vedere individuale ale judecătorilor. Eu nu sunt un iubitor al unanimităţilor. Uneori s-a întâmplat ca opiniile separate să devină jurisprudenţă a CCR. Nu vrem să avem decizii monolitice. Trebuie garantată independenţa judecătorului”, a spus preşedintele CCR.

Preşedintele CCR, Marian Enache, s-a arătat îngrijorat în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, şi de condamnările României la CEDO, din perspectiva încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale:

„Este dificil să fac eu această apreciere. Ar trebui să existe autoevaluări, condamnările la CEDO sunt un semnal îngrijorător. Statul de drept limitează puterea autorităţilor statului în raport cu drepturile şi libertăţile oamenilor. Îmi propun să măsurăm constituţionalitatea sistemului de drept ca urmare a impactului deciziilor CCR. Pe toată lumea trebuie să preocupe condamnările la CEDO. Noii judecători s-au integrat în CCR, vom omogeniza echipa CCR ca să avem un plen eficient. Profesia mea de bază este avocatura. Eu cred că deschiderea unui dialog cu mass – media este benefic”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici