Video Marius Tucă Show. Interviul integral. Dan Barna: Susţinem fie un guvern fără PSD, fie un guvern interimar

Liderul USR, Dan Barna, a vorbit luni, la emisiunea Maius Tucă Show, despre candidatul Alianţei 2020 la prezidenţiale, despre şansele moţiunii de cenzură, dar şi despre viaţa sa personală, mai puţin cunoscută.

392 afișări

O să ajungem la guvernare prin votul cetăţenilor cel mai târziu prin 2020

Dan Barna: Şi foarte mulţi dintre colegii mei sunt şi vor fi în stare şi în urma acestui antrenament intern de viaţă reală să guverneze bine România.

Marius Tucă: Păi cum o să ajungeţi la guvernare?

Dan Barna: O să ajungem la guvernare prin votul cetăţenilor cel mai târziu prin 2020, dacă ies anticipatele mai repede, dacă nu alegerea la termen.

Marius Tucă: Ştiţi că va fi foarte greu să guvernaţi dacă nu sunteţi în alianţă cu cineva.

Dan Barna: Păi suntem cu PLUS.

Marius Tucă: Dumneavoastră şi PLUS cât o să luaţi la sută la alegerile anticipate parlamentare, eu îmi notez şi o să vedem atunci.

Dan Barna: Am pariat pentru rezultate la europarlamentare, ştiţi cât am pariat 22,78 şi am luat 22,40, deci cu 0,3. La Sibiu când am candidat prima dată în 2016 am zis că vom avea pe judeţ 14% şi am avut 14%.

Marius Tucă: Hai punem două scenarii parlamentare – anticipate, cât veţi lua USR-PLUS, va exista în continuare alianţa, îmi răspundeţi după aceea.

Dan Barna: Categoric da.

Marius Tucă: Sau vor fuziona cele două?

Dan Barna: Chiar astăzi am avut o întâlnire şi cu Dacian Cioloş şi cu colegii noştri din PLUS, o întâlnire de trei ore lucrând exact la cum va arăta mai departe Alianţa USR-PLUS.

Marius Tucă: Cum va arăta?

Dan Barna: Păi va continua, va fi foarte probabil scenariul unei alianţe politice care va merge mai departe.

Marius Tucă: Cum vor fuziona cele două?

Dan Barna: Acela este un obiectiv pe termen lung.

Marius Tucă: Fuziunea pe termen lung.

Dan Barna: Vom vedea dacă îl vom atinge sau nu, dar în intervalul următor, în lunile următoare probabil vom continua în perspectiva unei alianţe.

Marius Tucă: Nu veţi fuziona până la alegerile anticipate, e vorba de alegeri anticipate parlamentare dacă vor fi.

Dan Barna: Foarte puţin probabil.

Marius Tucă: Dacă vor fi alegeri la termen, adică în noiembrie 2020, alegeri parlamentare?

Dan Barna: Deocamdată suntem în logica aceasta a unei alianţe, mergem mai departe, mai închegate.

Marius Tucă: Dar e posibil să fuzionaţi înainte de alegerile parlamentare la termen din 2020?

Dan Barna: Nu se ştie niciodată, dar nu este un obiectiv la momentul ăsta.

Marius Tucă: Dar după?

Dan Barna: După, pe termen lung, este un obiectiv.

Marius Tucă: Pentru că Alianţa se cheamă 2020, de asta vă întreb 2020.

Dan Barna: Din 2021 încolo se poate întâmpla.

Marius Tucă: Alegeri parlamentare anticipate, se spune că vor fi odată cu alegerile locale, cât va lua USR-PLUS?

Dan Barna: 30%.

Marius Tucă: 30%, rămâne aici şi e filmat şi la termen dacă ar fi ar lua mai mult sau mai puţin?

Dan Barna: Este adevărat că mai este o variabilă legată de prezidenţiale, dar probabil 32-34%.

Marius Tucă: Va creşte cu câteva procente în cazul în care va fi la termen.

Dan Barna: Sunt convins.

Marius Tucă: 32-34%, USR-PLUS atâta, da?

Dan Barna: Da.

Marius Tucă: Hai, spuneţi-mi cine va fi candidatul la preşedinţie, de fapt spuneţi-mi dacă în momentul ăsta există două candidaturi până să fie una, adică a dumneavoastră, Dan Barna şi a domnului Cioloş, Dan Cioloş.

Dan Barna: Dan Cioloş e foarte interesant, el e Dacian.

Marius Tucă: Dacian Cioloş, am zis Dan, îmi cer scuze, am văzut că pe dumneavoastră vă cheamă şi Ilie, mi-a plăcut e un nume adevărat românesc.

Dan Barna: E numele tatălui meu, aşa este. În momentul de faţă discutăm în cadrul Alianţei exact care e cea mai bună variantă pentru candidatura la prezidenţiale pentru că într-adevăr obiectivul acel 2020 din numele Alianţei nu e un design, nu e un brand simpatic, este pur şi simplu obiectivul pe care îl vizăm, respectiv câştigarea alegerilor şi guvernarea, poziţia de a putea să facem guvern în 2020, până atunci trebuie să urcăm nişte trepte. Prima treaptă au fost europarlamentarele, am construit-o, am pus cărămidă, temelie, am tencuit-o, am dat cu var, arată frumos, a ieşit ce trebuia să iasă.

Marius Tucă: Străluceşte deja.

Dan Barna: Următoarea treaptă sunt prezidenţialele şi în momentul de faţă discutăm care va fi cea mai bună variantă de candidat la prezidenţiale tocmai pentru a netezi drumul.

Marius Tucă: Sunt cele două comisii din cele două partide.

Dan Barna: Nu, asta am văzut văzut articolul ăla din Antena 3, e o minciună, e o invenţie totală, asta că fac colegii noştri dosare, am râs chiar vorbeam şi cu Dacian astăzi ”ia uite frate, ia uite Daciane fac colegii dosare şi nu ştiam nimic”, e un articol inventat de la un capăt la altul, e o invenţie.

Luăm în calcul un tandem o structură de echipă în partid care să dea candidatul la prezidenţiale, celălalt candidatul pentru premier

Marius Tucă: Deci nu există aşa ceva.

Dan Barna: Nu, e o glumă.

Marius Tucă: Şi cum se va face?

Dan Barna: Discutăm, avem cele două comisii de negociere, şi discutăm foarte pragmatic, foarte matur, foarte responsabil, luăm în calcul un tandem o structură de echipă în partid care să dea candidatul la prezidenţiale, celălalt candidatul pentru premier, vorbim de partea de guvernare, deci un lucru firesc, normal nu sunt multe alternative.

Marius Tucă: Şi dialogul nostru este foarte firesc şi normal.

Dan Barna: Nu sunt multe forme ca să încălzeşti apa ca să faci apă caldă, e foarte simplu.

Marius Tucă: Acum aţi încălzit puţin apa, ştiţi cum era se anunţa a venit apa caldă, a venit dar este rece. Noi avem un dialog acum foarte firesc şi foarte normal şi nu ne putem ascunde unul în celălalt pentru că suntem faţă în faţă, foarte aproape, aproape că ne simţim respiraţiile, dumneavoastră vă întâlniţi în fiecare zi cu fratele Cioloş, căci aşa i-aţi zis ”ia uite frate ce fac ăştia, ce-au scris ăştia”, nu trebuie să hotărâţi împreună care va fi candidatul?

Dan Barna: Ba da, asta am şi spus.

Marius Tucă: De la bărbat la bărbat, Dan Barna cu Dacian Cioloş.

Asumarea unei candidaturi la prezidenţiale este o decizie profund individuală, umană

Dan Barna: Foarte probabil acolo vom ajunge.

Marius Tucă: Deci veţi hotărî împreună dumneavoastră şi Dacian Cioloş.

Dan Barna: Sunt două echipe care stau de vorbă, astea două echipe sunt conduse de mine şi de Dacian, păi e o realitate.

Marius Tucă: Şi până la urmă decizia e a echipelor sau a dumneavoastră?

Dan Barna: Asumarea unei candidaturi la prezidenţiale este o decizie profund individuală, umană, dar asta o vom lua consultându-ne, bătându-ne capul, punând, că asta am făcut astăzi punând plusuri şi minusuri pentru un scenariu sau altul.

Marius Tucă: Dar împreună aţi stat de vorbă dumneavoastră?

Dan Barna: Da, de mai multe ori.

Marius Tucă: Şi ce a zis?

Dan Barna: Ce a zis, vizavi de ce?

Marius Tucă: Ce a zis Dacian Cioloş şi ce aţi zis dumneavoastră în legătură cu cine să fie candidatul, dumneavoastră sau Cioloş?

Dan Barna: Niciunul nu a cerut candidatură în mod expres.

Marius Tucă: Nu de a cere, dar la un dialog absolut firesc, normal, personal.

Dan Barna: Pur şi simplu analizăm plusurile şi minusurile fiecăruia.

Marius Tucă: Vreţi să fiţi candidatul, hai că vă iau altfel că toate întrebările sunt la mine, uneori şi răspunsurile.

Dan Barna: Am un calm perfect.

Marius Tucă: Nu e vorba de a fi calm ci de a răspunde, că puteţi fi într-o stare de calm perfect şi să nu răspundeţi, vreţi să candidaţi la preşedinţia României?

Dan Barna: Dacă vom decide ca partide...

Marius Tucă: Atunci tai.

Dan Barna: Puteţi să tăiaţi.

Marius Tucă: Vă ascult.

Dan Barna: Vom decide care e cea mai bună variantă şi în funcţie de această variantă va fi unul sau altul dintre noi sau un terţ, ar putea să fie candidatul Alianţei.

Marius Tucă: Un terţ, păi de unde să fie un terţ?

Dan Barna: Întotdeauna când alegi (...) am spus că vom avea un candidat propriu, da, şi vom avea un candidat propriu, e clar, e cert, asta pot să vă confirm fără niciun fel de dubiu. Dincolo de asta opţiuni nu sunt foarte mult, poate fi de la USR sau de la PLUS, cel mai probabil dacă va fi altul, ar putea să fie preşedintele unui partid.

Marius Tucă: Hai să fim serioşi, doi candidaţi de care se teme astăzi preşedintele Iohannis sunt Dan Barna şi Dacian Cioloş.

Dan Barna: Nu ştiu dacă se teme cineva de noi.

Marius Tucă: Păi ne uităm la procente, PNL a luat 26%, aţi luat 22 aproape 23% şi preşedintele Iohannis îşi face calculul eu de la 26% cum ajung până la 50% când pe aceeaşi parte e un candidat cum sunt Cioloş sau Barna, dar ştiţi foarte bine asta. Păreţi mirat când ştiţi foarte bine.

Dan Barna: Nu sunt mirat, dar asta e întrebarea la care echipa fiecărui candidat se chinuie să răspundă prin campanii, prin prezenţa în stradă, prin vorbit cu oamenii în toate oraşele şi comunele ţării.

Marius Tucă: Vă mai întreb o dată,  pentru că aşa mi se pare firesc şi v-am văzut în câteva dezbateri, interviuri, răspunsurile au fost de fiecare dată tranşante şi răspuns franc în faţă, dumneavoastră personal Dan Ilie Barna vreţi să candidaţi la Preşedinţia României?

Dan Barna: Este o decizie pe care o să o iau împreună cu colegii mei.

Marius Tucă: Până  luaţi decizia cu colegii, dumneavoastră personal, omul Dan Barna îşi doreşte să fie preşedintele României, mie mi se pare răspunsul absolut da, în tot ce aţi făcut în politică, determinarea cu care aţi intrat în politică şi determinarea cu care aţi făcut tot ce aţi făcut pentru USR şi prin USR până acum, a dat răspunsul clar ”da”.

Proiectul personal este ca USR să se stabilizeze în poziţia de partid consistent care va trăi pe termen lung în România

Dan Barna: Mai este o nuanţă importantă pentru mine...

Marius Tucă: Uimiţi-mă.

Dan Barna: Nu vă voi uimi, spun foarte simplu pentru mine proiectul personal este ca USR să se stabilizeze în poziţia de partid consistent care va trăi pe termen lung în România, pentru că da, am avut un rezultat spectaculos la aceste europarlamentare, dar au mai fost partide şi alianţe care au avut rezultate spectaculoase şi au trăit două luni, şase luni sau un an sau doi.

Marius Tucă: Perfect adevărat, ce legătură are cu faptul că vă doriţi sau nu vă doriţi, nu că vă depuneţi candidatura, dacă vă doriţi personal.

Dan Barna: Are legătură, miza pentru mine este ca această structură în care eu mi-am investit nişte timp din viaţa personală şi nişte timp al familiei mele să merite, ca să merite trebuie ca partidul să rămână în picioare, să rămână consolidat.

Marius Tucă: Sunteţi un pic egoist.

Dan Barna: Posibil, şi din perspectiva asta opţiunea la care vom ajunge ca fiind corectă mi-o voi asuma, asta pot să vă dau ca răspuns la întrebarea formulată în diverse forme, indiferent care va fi ea, dacă decidem împreună că Dacian Cioloş e cea mai bună opţiune îl voi susţine şi ne vom asuma această decizie. Dacă vom decide împreună cu colegii mei din USR şi din PLUS că, respectiv, candidatura mea e mai bună pentru întreaga construcţie pentru alianţă îmi voi asuma şi acest lucru, deci lucrurile sunt foarte simple din punctul meu de vedere.

Marius Tucă: Revin la finalul emisiunii cu o întrebare, cine ştie poate până atunci ne dă domnul Cioloş vreun mesaj şi ne spune ce avem de făcut în viaţă, vorbim despre mine nu despre dumneavoastră. Aveţi un public foarte activ, foarte dinamic, foarte tânăr, cu studii, adică publicul pe care şi-l doreşte orice firmă care vrea să facă publicitate.

Dan Barna: Am văzut mesajul de adineauri nu numai cu studii, avem un public numai din România reală.

Marius Tucă: Ştiţi bine că s-au făcut cercetări şi aveţi procentele cele mai mari cu studii şi aşa mai departe, sunt la dumneavoastră în USR.

Dan Barna: Foarte exigent, un public foarte exigent.

Marius Tucă: Foarte exigent şi asta vreau să vă întreb plecând de la exigenţa publicului pe care îl aveţi şi cumva volatil, adică  nu are răbdare, bate din picior, a venit şi a votat lucruri pe care le-aţi promis, nu vă e teamă prin faptul că nu intraţi la guvernare, de exemplu, că Guvernul Dăncilă va fi până în 2020 că o să vă taxeze într-un fel sau altul?

Dan Barna: Eu am foarte mare încredere în oamenii care ne-au votat (...) şi în bunul simţ de care am dat dovadă în decizii. Deci dacă iei deciziile cu o consecvenţă şi cu un bun simţ principial, nu vorbesc de politeţea limbajului, vorbesc strict de termenul cum e corect să faci, ”greşeşti puţin”, ăsta e motto-ul după care mă ghidez. E foarte clar că dacă noi am intra acum într-o guvernare împreună şi cu Tăriceanu şi cu Ponta şi cu UDMR şi cu colegii de la PNL şi cu toată lumea, ar fi un guvern care nu ar putea să facă nimic cu această majoritate, nu cred că e cineva care nu înţelege lucrul ăsta. Ideea e că oamenii nu au înţeles că pe 26 mai au votat doar europarlamentare şi vor să preluăm noi guvernarea, să alungăm PSD deşi nu a avut loc un vot, este o naivitateOamenii ştiu foarte clar ce putem să facem şi ştiu foarte clar că a rămas acelaşi Parlament, tocmai din logica că avem un public exigent care înţelege totuşi politica.

Marius Tucă: Eu cred că după ce au votat în 26 mai, la sfârşitul lunii mai ei cred că Guvernul Dăncilă trebuie să plece.

Dan Barna: Sunt total de acord cu asta, de aceea mâine sau poimâine vom depune moţiunea de cenzură, asta e foarte clar.

Marius Tucă: Şi dacă nu pleacă, dacă nu cade guvernul?

Dan Barna: Vom continua lupta pe care o purtăm deja de trei ani şi în care am crescut ca basmele lui Ispirescu cu Chipăruş (...)

Marius Tucă: Într-o zi, cât alţii într-un an.

Dan Barna: Exact. Deci apropo ca o chestie simpatică, eu mă gândisem în momentul în care am acceptat să candidez ca deputat de Sibiu şi să intru în Parlament, gândul meu egoist cum spuneţi era ”o să stau patru ani” nu aveam nicio legătură cu politicul v-am  zis, ”o să stau patru ani deputat de Sibiu discret, liniştit văd dacă îmi place sau nu politica, dacă mă pricep, dacă sunt în stare, văd eu dacă e bine sau nu, dacă mă pricep bine, dacă nu mă întorc la ce mă pricep eu să fac proiecte europene şi-mi văd de treabă.” ăsta era gândul cu care am plecat de acasă, ce s-a întâmplat că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg era din alt film, după trei săptămâni sau patru devenisem purtător de cuvânt şi mi-am zis ”aşa se duce liniştea mea pe suflet” după care s-a întâmplat cu subiectul cu familia tradiţională când preşedintele fondator a plecat, am ajuns şi preşedinte şi toată speranţa mea de deputat discret şi liniştit care nu se bagă în seamă...

Marius Tucă: Aici am o întrebare grea legată de LGBT, ştiţi?

Dan Barna: Adresaţi-o, nu e nicio problemă.

Căsătoriile între persoane de acelaşi sexÎn momentul în care vom ajunge şi o astfel de iniţiativă va ajunge în dezbaterea publică şi va rezulta lucrul acesta ca fiind o prioritate nu aş vedea nicio problemă.

Marius Tucă: Sunteţi de acord cu căsătoriile între persoane de acelaşi sex?

Dan Barna: În Europa există state care au acest lucru reglementat, nu văd o problemă din acest punct de vedere, am spus şi la dezbaterea din  Parlament legată de modificarea Constituţiei pe această temă, mi se pare că societatea românească nu este la momentul acesta acolo.

Marius Tucă: Nu e pregătită pentru asta.

Dan Barna: Nu e pregătită ca societate, dar vom ajunge cu siguranţă, nu ştiu dacă în 5, în 10, în 2 sau în 20 de ani.

Marius Tucă: Şi deci aţi vota o lege în Parlamentul României?

Dan Barna: În momentul în care vom ajunge şi o astfel de iniţiativă va ajunge în dezbaterea publică şi va rezulta lucrul acesta ca fiind o prioritate nu aş vedea nicio problemă.

Marius Tucă: Asta a fost de încălzire, şi sunteţi de acord ca familiile formate din persoane de acelaşi sex să înfieze copii?

Dan Barna: La momentul ăsta din nou societatea nu e acolo, societatea din România.

Marius Tucă: Lăsaţi societatea, dar întrebarea vă este adresată dumneavoastră nu societăţii.

Dan Barna: Nu, eu cred foarte mult că politicienii şi parlamentarii în particular, vorbind de politicieni în general, sunt reprezentativ ai unor curente şi ai unor poziţii din societate. Din această perspectivă, asta înseamnă de fapt politică responsabilă, să reprezinţi comunitatea la propriu, nu să speculezi o oportunitate de moment şi să forţezi o decizie sau alta.

Marius Tucă: Da, ciudat pentru că un domn din USR a spus că nu-l interesează ce vor alegătorii.

Dan Barna: Da, dar a corectat-o, a fost un moment de reformulare.

Marius Tucă: Sunteţi de acord cu înfierea de copii?

Dan Barna: Drepturile omului sunt aceleaşi oriunde în lume şi trebuie respectate şi de statul român.

Marius Tucă: Domnule Barna, de ce vreţi să deveniţi un politician, că nu aţi fost nicio secundă până acum? La întrebarea absolut personală  dacă vreţi, intimă, dacă dumneavoastră personal vreţi să candidaţi mi-aţi zis că o să staţi de vorbă cu colegii, cu partidul, cu Dacian Cioloş, mă rog, deci da sau nu?

Dan Barna: Da sau nu, ce?

Marius Tucă: Nimic.

Dan Barna: Eu sunt aici reprezentantul unui partid, nu sunt Dan Barna pe persoană fizică.

Marius Tucă: Dar eu cred că dumneavoastră ca partid, până să fiţi reprezentantul cuiva, aţi avut câteva iniţiative care au fost nu neapărat venind de la cetăţeni, ci pur şi simplu că aţi crezut în ele şi le-aţi dus chiar până în pânzele albe.

Dan Barna: Cum ar fi?

Fără penali în funcţii publice: Faptul că un milion de oameni au semnat înseamnă că era o temă pentru societate.

 

Marius Tucă: Fără penali în funcţii publice.

Dan Barna: Dar este o aşteptare, faptul că un milion de oameni au semnat înseamnă că era o temă pentru societate.

Marius Tucă: Faptul că era o aşteptare e una, faptul că uneori în politică îţi asumi lucruri cu care vii tu fără să le fi auzit, fără să le preiei şi asta înseamnă să faci politică europeană până la urmă şi aţi avut curajul şi aţi făcut asta, când aţi început să strângeţi semnăturile nu vă  dădea nimeni nicio şansă, nu numai că le-aţi strâns până la urmă, referendumul preşedintelui Iohannis are legătură totală cu asta.

Dan Barna: Categoric.

Marius Tucă: Bine, deci nu mai întreb.

Dan Barna: Puteţi să mă întrebaţi, vă răspund cu tot dragul.

Marius Tucă: Nu  îmi permit, vă daţi seama.

Dan Barna: Eu cred că vă permiteţi.

Marius Tucă: V-aţi vedea prim-ministru?

Dan Barna: Orice se poate întâmpla în viaţa unui om.

Marius Tucă: Se vorbeşte şi despre varianta asta ca dumneavoastră să fiţi prim-ministru, nu v-am întrebat întâmplător.

Dan Barna: Sunt convins, în momentul de faţă Alianţa USR-PLUS a obţinut un sfert din voturile românilor, oamenii se raportează la liderii proximi pe care îi au, alianţa are doi lideri, Dacian Cioloş şi Dan Barna, evident şi discuţiile pe care le avem cu comisia discutăm de varianta unui tandem, unul dintre partide dă candidatul la preşedinţie, celălalt candidatul pentru premier. Deci jocul acesta e în dezbatere şi nu pot să  mă ascund de această întrebare cu un răspuns evident.

Marius Tucă: Dar apropo de asta îmi vin întrebări inclusiv din afară, uitaţi întreabă cineva ”Bună seara, vă urmăresc din UK, întrebaţi-l vă rog pe domnul Barna să vă expună câteva idei pentru a readuce românii în ţară, pentru că sunt foarte curios cum ar reuşi ţinând cont de discrepanţa dintre Vest şi România?”. Aproape că s-au bătut oamenii să voteze, să vă voteze, dacă mai dura dou-trei ore votul, eraţi cu siguranţă pe locul întâi, nu pe doi cu procentele care ar fi venit de acolo, şi tot sociologic am stat şi eu de vorbă cu mulţi, cam asta spuneau că s-ar putea ca până la închiderea urnelor dacă ar vota să fiţi pe locul întâi şi să câştigaţi alegerile. E o întrebare interesantă şi mulţumim celor care ne urmăresc nu numai de aici şi de peste tot din lume.

Dan Barna: Asta e o întrebare pe care am primit-o în campanie şi în diaspora, adică am fost şi la Londra, apropo, şi la Paris şi la Barcelona şi în Roma şi în oraşe din Germania, foarte mulţi dintre românii de acolo nu plecaseră din ţară din cauza salariului minim, foarte mulţi plecaseră pentru faptul că nu mai aveau încredere că pot să facă ceva aici şi un demo de ce ar trebui făcut sau cum ar trebui făcut s-a întâmplat chiar în guvernarea tehnocrată, în guvernarea lui Dacian Cioloş. Acel IT-hub de la guvern, acei români care se întorseseră şi începuseră să-şi facă firme, s-au întors pentru că părea că România devine o ţară respirabilă, părea că poţi să ai încredere că merge pe direcţia bună ce s-a întâmplat după aia a fost varianta demo cu raiul şi iadul, în care la demo raiul e frumos şi după ce intri înăuntru curg cazanele. Despre asta e vorba, pe de o parte nişte măsuri legislative prin care să încurajezi, să stimulezi românii din diaspora să-şi deschidă afaceri în România pe de o parte, pe de altă parte să deschizi concursuri cinstite pentru joburi în mediul public la care oamenii şi aici vorbesc de clinici pentru mulţimea de medici extraordinari care au plecat tocmai pentru că nu au loc de clanurile familiale ale unor somităţi care au de la copil, cumnată, neam sunt lucruri foarte cunoscute, vorbesc doar pe partea medicală. Pe partea de administrare, economie, pe partea de business sunt o grămadă de poziţii publice şi ştiu asta şi din proiectele europene la care am lucrat, în care aveai pe fişa de proiect plătite 12 persoane şi nu veneau mai mult de trei în ministere prezente la lucru, restul veneau la sfârşit de lună şi semnau ca să ia banii. Există o competenţă reală a diasporei româneşti care ar fi dispuşi să vină pe salariile care există acum în România în multe locuri dacă ar şti că respectiv  competenţa şi nivelul lor contează şi pot să facă o diferenţă, asta e o altă direcţie.

Marius Tucă: Şi cum veţi face asta?

Dan Barna: Cum spuneam, concursuri reale, examene pentru poziţiile din sectorul public, înseamnă poziţiile de top, cele care dau direcţia, pentru că am fost întrebaţi pe bună dreptate, ok, sunteţi o mână de băieţi şi fete simpatice, 20-50 cât sunteţi, cum o să guvernaţi...

 

 

Am lăsat ca politica să fie făcută de nemernici şi am ajuns chiar să fie făcută de nemernici

Marius Tucă: Domnul (...)  a zis că sunteţi mai frumos ca ceilalţi, ştiaţi?

Dan Barna: Nu, nu ştiam.

Marius Tucă: A zis că cei (...) ca şi bărbat sunt mai frumos decât ceilalţi.

Dan Barna: Drăguţ, o vorbă frumoasă e bine venită întotdeauna ca să spun aşa şi poţi să faci asta chemând oamenii să se implice, de fapt mesajul cel mai important pe care l-am dat şi în campanie şi continui să-l dau este că implicându-ne chiar putem să contăm în destinul ţării noastre. A fost tâmpenia asta care s-a vehiculat 30 de ani, domnule politica e o porcărie, e murdară, e coruptă, nu, aia o fac nemernicii, tu omul serios trebuie să te ocupi de firma ta, de casa ta, unde faci vacanţa, ai o maşină mai bună, copiii să meargă la şcoală ca lumea, să le găseşti o bonă.

Marius Tucă: Pe undeva a fost bine că oamenii şi-au văzut de viaţa lor.

Dan Barna: Şi-au văzut de viaţa lor, dar am lăsat ca politica să fie făcută de nemernici şi am ajuns chiar să fie făcută de nemernici, ei, dacă nu înţelegem că gropile din asfalt sunt politică sau infecţiile din spitale, toate astea sunt politică, manualele proaste sunt politică, nu-i vorba de un funcţionar într-un birou care a încurcat el trei litere.

Marius Tucă: Efectul.

Dan Barna: Şi dacă înţelegem asta şi înţelegem că trebuie să ne implicăm politic, acum trei ani eu nu aş fi avut discursul ăsta.

Marius Tucă: Şi v-aţi implicat.

Moţiunea de cenzurăMai trebuie undeva la  20 de voturi cel puţin

Dan Barna: Păi asta spun, acum trei ani nu m-aş fi văzut stând de vorbă cu tine sau discutând pe stradă cu oamenii în piaţă, explicându-le că dacă nu ne implicăm politic chiar nu avem de ce să avem aşteptări să se îmbunătăţească lucrurile, această implicare e soluţia directă şi cei care vor să pună osul sunt bine veniţi în USR şi în PLUS în orice moment.

Marius Tucă: Spuneţi-mi de moţiunea de cenzură ce şanse îi daţi şi ce se va întâmpla dacă o să cadă guvernul Dăncilă?

Dan Barna: O să fiu foarte pragmatic, există în continuare discuţii, încercăm să strângem numărul de semnături care nu e uşor, majoritatea cumva după plecarea lui Liviu Dragnea au mai prins nişte sânge în obraji cumva, există susţinere şi de la UDMR, există susţinere am văzut că şi Victor Ponta a declarat că va susţine moţiunea, mai căutăm, mai trebuie undeva la  20 de voturi cel puţin, semnăturile le avem evident, dacă vom reuşi să trimitem acest guvern acasă pentru că despre asta e vorba, sunt două variante foarte clare, fie un guvern fără PSD, pe care am declarat că îl vom susţine în orice variantă dacă acest guvern îşi va asuma 4 din (...) noastre.

Susţinem parlamentar varianta unui guvern interimar care să organizeze alegeri anticipate

Marius Tucă: Dar care nu veţi intra în el...

Dan Barna: Susţinem parlamentar asta am spus, fie varianta a doua, varianta unui guvern interimar care să organizeze alegeri anticipate, care să pregătească aceste alegeri, guvern care să continue să administreze ţara fără să poată să dea OUG, exact caracteristicile guvernului interimar, prin care am putea să mergem în cel mai rău caz la anticipate sau mă rog în cel mai rău caz la alegeri.

Marius Tucă: Şi din cine să fie format guvernul ăsta interimar?

Dan Barna: Păi nu, guvernul interimar rămâne actuala guvernare, dar pleacă premierul.

Marius Tucă: A, la modul ăsta, înseamnă un guvern PSD dar fără premierul.

Dan Barna: Da, pleacă premierul şi este numit altcineva prim ministru interimar, asta e o variantă.

Marius Tucă: Tot de la PSD?

Dan Barna: Dacă preşedintele numeşte un nou premier care să facă cabinetul, atunci avem un alt guvern, cel de care zisese, varianta A, care trebuie adunat o majoritate din principiul toţi ceilalţi fără PSD.

Marius Tucă: Guvern în care dumneavoastră nu veţi intra, asta e foarte clar.

Dan Barna: Da, pe care îl vom susţine parlamentar.

Marius Tucă: Bun şi în cazul în care rămâne tot PSD să fie un premier tot de la PSD?

Dan Barna: Păi din actuala structură, adică acelaşi guvern rămâne asta e o variantă tehnică...

Marius Tucă: Şi credeţi că o să facă asta preşedintele Iohannis?

Dan Barna: Nu ştiu, este o decizie care îi aparţine preşedintelui şi vom vedea cum va decide.

Marius Tucă: Dar asta e clar pentru că aţi spus-o de la bun început „nu intrăm la guvernare, nu...”.

Dan Barna: Spunem asta de un an de zile, deci de 6 luni...

Marius Tucă: Spuneţi-mi, vă rog, dacă aţi purtat negocieri cu Pro România, UDMR, minorităţi, ştiţi că s-a speculat foarte tare fotografia aceea a dumneavoastră cu Victor Ponta la Bruxelles parcă?

Dan Barna: Da, eram la cafeneaua din mijlocul holului al Parlamentului European, adică era un spaţiu mai public de atât nu cred că există.

Marius Tucă: Colegii, prietenii v-au întrebat ce e cu fotografia aia? V-au zis?

Dan Barna: Nu, e o fotografie foarte firească, chiar discutam cu Victor Ponta despre moţiunea de cenzură, despre susţinerea lui Peter Istvan Kovacs ca Avocat al Poporului, pentru că este un candidat pe care USR şi l-a asumat, are sprijinul societăţii civile, am văzut că şi PNL şi UDMR îl susţin, adică s-ar putea genera o majoritate credibilă prin care să avem un Avocat al Poporului care să şi reprezinte interesele cetăţenilor.

Marius Tucă: Care să fie Avocatul Poporului că asta ar fi ideea pentru Avocatul Poporului.

Dan Barna: La înălţimea denumirii poziţiei ca să spun aşa.

Marius Tucă: Deci a fost o întâlnire absolut...

Dan Barna: Am stat un sfert de oră, ne-am exprimat argumentele unul şi celălalt...

Marius Tucă: Ştiţi de ce vă întreb, pentru că acum câţiva ani nici nu se putea discuta cumva de o astfel de întâlnire între dumneavoastră şi Victor Ponta.

Dan Barna: Eu sunt un om care are în spate alţi mulţi oameni care au decis să mă trimită pe mine să stau de vorbă cu oameni din politica romanescă.

Ludovic Orban a declarat că îşi doreşte să fie premier al unui astfel de guvern, am confirmat că l-am susţine fără nici un fel de problemă

Marius Tucă: Dacă guvernul ar fi făcut de PNL şi altă oaste de strânsură, PMP şi aşa mai departe, pe cine aţi susţine dumneavoastră premier? Pentru că aţi spus că aţi susţine un astfel de lucru.

Dan Barna: Am vorbit cu Ludovic Orban, el a declarat că îşi doreşte să fie premier al unui astfel de guvern, am confirmat că l-am susţine fără nici un fel de problemă, nu este un subiect de neconcordanţă pe treaba asta, cu cealaltă parte din opoziţie.

Marius Tucă: Am înţeles. Dacă ar fi să se revizuiască Constituţia, ce modificări i-aţi aduce dumneavoastră, în afară de chestiunea cu penalii?

Dan Barna: Fără penali categoric, apoi modalitatea de funcţionare a ceea ce înseamnă CCR, pentru că din păcate de multe ori în ultima perioadă s-a transformat dintr-un prezumtiv arbitru într-un jucător activ care a devenit izvor de lege în locul poziţiei pentru care este aceea de interpretare a legilor, este una dintre direcţii, apoi clarificarea atributelor sau clarificare tipului de stat care este România pentru... s-a creat Constituţia aceasta pe mecanismul să fie de util şi de îndemână domnului Iliescu şi efectele sunt cele pe care le ai întotdeauna pe care le ai când creezi o instituţie după un om şi nu după nevoia societăţii şi ar trebui să clarificăm...

Marius Tucă: Şi pe principiu până la urmă.

Dan Barn: Şi pe principiu, exact. Şi trebuie clarificată această republică semi- prezidenţială cu executiv dual cum avem noi acum, în care cine ţipă mai tare şi are instrumente colaterale mai bună, gen Curtea Constituţională, ia mai multă putere o tură sau alta, Băsescu a luat mai multă putere tura lui, acuma Liviu Dragnea  a încercat să facă asta.

Marius Tucă: Dar ce aţi zice dacă s-ar limita mandatele? Mai ales pentru cei numiţi, nu aleşi? Eu sincer să fiu mă gândesc şi la ideea ca preşedintele să aibă un singur mandat, ştiţi de ce? Pentru că practic primul mandat cumva este sacrificat ca să îl obţină pe al doilea şi uitaţi-vă ce s-a întâmplat cu ultimii 2 preşedinţi ai României, adică toate măsurile, toate argumentele, toate luările de poziţie sunt cumva cu gândul că există şi un al doilea, că poate exista şi un al doilea mandat.

Dan Barna: Eu aici am o părere diferită, fără să luăm eşecul drept bună practică. Eu cred că succesul sau eşecul ţine de calitatea umană şi nu de structura instituţională, adică aşa cum a existat doi regi care au ridicat România din noroi şi au adus- o la cărămidă, ca să folosesc metafora pe care o aveau şi aneticii...

Marius Tucă: Care sunt cei doi?

Dan Barna: Carol I şi Ferdinand, tot aşa...

Marius Tucă: În ceea ce priveşte pe regele Mihai nu aveţi...

Dan Barna: Regele Mihai a fost puţin timp în realitate, adică în mod strict istoric este remarcabil la gestul de la 23 august şi actul de atunci, dar după aceea venind regimul comunist şi tot ceea ce a urmat după aceea nu a avut şansa să ne dovedească că a fost un personaj remarcabil al istoriei, pentru că într-adevăr şi regele Mihai a fost, vorbesc de regi care au putut să guverneze şi Carol I şi Ferdinand au făcut o diferenţă din păcate, Carol al – II-lea a risipit-o din multe motive, deci până la coadă lideri şi guvernarea bună sau rea ţine de calitatea umană.

Marius Tucă: Am înţeles, deci nu e vorba neapărat de  a legifera în sensul ăsta. Şi alte modificări la Constituţie asta de exemplu mi se pare o modificare, ar fi trebuit făcută acum 30 de ani, mă rog, în ceea ce priveşte alegerile anticipate, e o chestiune atât de greoaie, aproape imposibilă când în mod normal dacă ar fi căzut guvernul să se poată în mod automat organiza alegeri anticipate, trebuie să treacă de 3 ori, trebuie să cadă de tot şi aşa mai departe.

Dan Barna: E şi echivalenţa aceasta a formelor, Parlamentul încearcă să îl demită pe  preşedinte, să îl suspende, se face referendum, dacă pierzi referendum ar trebui ca Parlamentul acela să plece, în momentul de faţă Parlamentul poate să îl sperie pe preşedinte o dată la două săptămâni...

Marius Tucă: Aţi văzut e s-a întâmplat, pe Băsescu l-au speriat de tot şi tot  a rămas, sigur că a rămas speriat, se vede pe faţa lui că e speriat.

Dan Barna: Dacă ai echivalenţa instituţiilor şi echivalenţa forţelor atunci într-adevăr fiecare are responsabilitatea şi a puterii, dar şi a conştientizării în caz de abuz.

Marius Tucă: Şi cred că ar mai trebui modificată Constituţia în sensul de care vorbeam, cei numiţi să nu stea 5 mandate, sunt oameni care lucrează în instituţii ale statului de 5-10-15-20 de ani, nu e posibil.

Dan Barna: Poate să fie o soluţie, dacă vă referiţi la parlamentari ar putea să fie.

Marius Tucă: Nu e vorba de parlamentari, vorbeam de cei numiţi, nu de cei aleşi.

Dan Barna: Am înţeles ce vreţi să spuneţi prin cei numiţi.

Marius Tucă: Păi directori de tot felul, de instituţii ale statului.

Dan Barna: Ok şi sancţionezi eşecul şi performanţa cum o premiezi?

Marius Tucă: Păi în mod automat în momentul în care România după  30 de ani arată cum arată înseamnă că a fost ceva în neregulă cu faptul că oamenii de prost augur.

Dan Barna: Numărul de bucăţi eşec a fost mai mare nu?

Marius Tucă: Vă dau un exemplu şi în teatre la fel, există oameni care conduc, nu poţi să stai 20 de ani la conducerea unui teatru, e vorba de suflu, e vorba de altceva şi vorba de schimbare până la urmă şi mai ales când este vorba de persoane care sunt numite, asta încercam să subliniez.

Dan Barna: Nu, aici răspunsul sunt concursurile, eventual periodice sau un mandat pe tip concurs pentru că dacă un om mai are energie creativitate, zvâc, câştigă un concurs, dacă îl faci pe bune, element cheie, atunci poate să continue.

Marius Tucă: Aici e problema că toate concursurile ar trebui să fie pe bune. Spuneţi-mi ce paşi mai are de urmat iniţiativa „fără penali în funcţii publice” după ce au avut avizul CCR?

Dan Barna: În momentul de faţă trebuie să intre în dezbaterea Parlamentului pentru vot şi apoi referendum, care referendum ar şi aşeza articolul constituţional, nu ar trebui alte iniţiative cum există în cazul referendumului consultativ organizat de preşedinte, situaţie similară şi cu cei 300 de parlamentari cu referendumul anterior al domnului Băsescu.

Marius Tucă: E adevărat, spuneţi-mi că era aici o întrebare, apropo de cei care au fost deja condamnaţi dar Constituţia le dă dreptul să candideze, ce se întâmplă cu asta?

Dan Barna: Articolul astfel cum vrem noi să îl introducem în Constituţie spune în felul următor, că nu pot să candideze la a fi consilieri, primari, deputaţi, senatori sau preşedinte dar acestea sunt 5, europarlamentari am uitat să îi trecem de exemplu, sunt 5 poziţii: consilieri, primari, senatori, deputaţi sau preşedinte.

Marius Tucă: Şi de ce să nu treceţi acum în Parlament, puteţi să faceţi modificarea.

Dan Barna: Nu poţi să mai modifici, oamenii au semnat pentru aia, teoretic, juridic...

Marius Tucă: Până la urmă e o lege.

Dan Barna: Da, nu, nu, un milion de oameni au semnat pentru o formă şi o virgulă dacă o schimb o să se spună „oamenii nu au semnat pentru aşa ceva”.

Marius Tucă: Păi nu cred că o să spună ceva dacă e prevăzut asta şi la europarlamentare.

Dan Barna: Formularea  cu mine ai zis nu cred că... ar deveni contestabilă.

Marius Tucă: Deci este  valabilă la preşedinţie...

Dan Barna: La preşedinţie, la Parlament, la senatori şi deputaţi, consilieri şi primari, adică poziţiile alese în mod direct, mai puţin cea de europarlamentare că într-adevăr acolo a fost o scăpare. Dar persoanele acestea nu pot să candideze dacă, foarte important, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru fapte săvârşite cu intenţie, deci nu că ai împins un ghiveci cu umărul şi ţi-ai lovit un vecin la genunchi, sau alte...

Marius Tucă: Dar de obicei ...

Dan Barna: Săvârşite cu intenţie până la venirea unei cauze care înlătură efectele condamnării, deci după reabilitare, când ţi se şterge cazierul poţi din nou să fi preşedintele României.

Marius Tucă: Şi cum poţi să ştergi cazierul?

Dan Barna: Cazierul, după condamnare, există un termen de încercare, deci eşti condamnat să spunem la doi ani, mai încă 3-5 ani sau depinde de cum decide instanţa perioadă în care eşti în continuare cu cazier...

Marius Tucă: E foarte grea reabilitarea, uitaţi-vă la cazurile ...

Dan Barna: Reabilitarea apare de drept, după un anumit timp...

Marius Tucă: Dar de fapt gândiţi-vă la oameni importanţi în politică au fost condamnaţi şi nu au mai revenit niciodată, adică votul ăsta este un vot de blam... am înţeles dreptul...

Dan Barna: Eu consider, adică punctul meu de vedere este următorul, dacă eşti om politic şi ai o condamnare definitivă pentru fapte de corupţie sau pentru alte infracţiuni, eu chiar cred că e o problemă de moralitate revenirea, dreptul îl ai după ce îţi expiră termenele dreptul îl ai.

Marius Tucă: Am înţeles.

Dan Barna: Aceasta în egală măsură blochează şi persoane care având probleme penale şi condamnări după care şi-au găsit adăpostul mergând în Parlament, că au fost multe situaţii de genul acesta, adică nu vorbim de doi, trei lideri de la vârf, cinci câţi or fi fost, vorbim şi de parlamentari perfect anonimi care încercând să dribleze problemele de evaziuni fiscale, corupţie şi alte lucruri sunt parlamentari ai României, sau având condamnări şi genul ăsta de situaţii va face nişte loc în politică pentru, din punctul meu de vedere şi din punctul nostru de vedere, oameni noi pentru că „fără penali” de fapt o să facă nişte loc în funcţiile alese şi atunci putem avea o speranţă realistă că lucrurile pot să meargă mai bine.

Marius Tucă: Uite am vorbit despre monarhie, aţi vorbit despre monarhi şi cineva din Danemarca întreabă cum vede domnul Dan Barna revenirea la monarhie şi de fapt întrebarea ar fi ce părere aveţi despre monarhie, credeţi că e de şuetă credeţi că mai poate să revină la monarhie constituţională? Mai poate să aibă un monarh, mai poate să aibă rege România?

Dan Barna: Orice se poate, doar că în momentul de faţă al evoluţiei societăţii şi al lumii digitale spre care ne îndreptăm accelerat indiferent sau nu, instituţia monarhiei în condiţiile în care nu ai o tradiţie continuată, gen Marea Britanie, să spunem aşa, e destul de puţin probabil să mai poată să renască în România.

Marius Tucă: Nu aţi fost monarhist?

Dan Barna: Am avut o simpatie întotdeauna, deci când a fost concursul acela foarte popular cu mari români sau cei mai mari români, ştiţi că s-a votat nişte luni de zile cine sunt cei mai grozavi, eu îl votasem la Carol I, apropo, adică oameni care prin prestanţa lor au făcut o schimbare semnificativă, deci am o simpatie pentru ce a însemnat monarhia pentru România, pentru că a fost un element de stabilitate şi de credibilitate, într-adevăr Carol I ne-a luat de pe nicăieri şi ne-a dus bine de tot undeva.

Marius Tucă: Ştiţi că intrarea României atunci în război împotriva Germaniei l-a determinat să descrie abdicarea casei din care provenea, nu numai abdicarea sa, e un document scris care există în arhive care...

Dan Barna: Vorbim de primul război mondial ca să nu...

Marius Tucă: Da, dar care nu a mai apucat să fie pus în practică pentru că s-a dus regele Carol I, dar a fost o încercare grea pentru România şi pentru el personal ca monarh.

Dan Barna: Nobleţea unei persoane şi unui caracter se dovedeşte exact în situaţii de genul acela când practic a avut puterea să contribuie la o decizie împotriva neamului său pentru neamul pe care îl adoptase, nu e puţin lucru.

Marius Tucă: E adevărat, sunt foarte multe mesaje din străinătate, uite de exemplu întreabă cineva dacă există vreo presiune din partea OMV Petrom şi Exxon în politica românească?

Îţi spun privindu-te în ochi asumat mai clar ca niciodată, nu am absolut nici o legătură cu nici un serviciu secret

Dan Barna: Eu nu am simţit-o, nu...

Marius Tucă: Nu există, ştiţi foarte bine atunci să revenim la un subiect delicat, s-a vorbit tot timpul în ceea ce priveşte USR s-a vorbit despre asta, că aţi avea legături cu Serviciile secrete. Spuneţi aici clar şi răspicat că nu aţi avut, că nu aveţi nici o legătură şi că USR este format exact din oamenii de care spuneaţi mai devreme.

Dan Barna: Absolut nici una, îţi spun privindu-te în ochi asumat mai clar ca niciodată, nu am absolut nici o legătură cu nici un serviciu secret, este în continuare, aud deseori întrebarea asta pe la spate sau colateral „păi ăsta de al cui e, cine îl susţine”,  e pur şi simplu cum v-am spus, e o întâmplare care...

Marius Tucă: Dar de ce chestia asta? Care a fost... e... se voia...

Dan Barna: Pentru că oamenii nu mai au încredere că cineva poate să vină pe bune să se apuce să încerce lucruri...

Marius Tucă: Şi să ia 23% şi deja 30% în 2020, la anticipate sau 32-34 la termen.

Dan Barna: De exemplu.

Marius Tucă: Da, e important.

Dan Barna: Practic USR, că asta e cel mai important, USR şi Alianţa USR PLUS a arătat că se poate, că societatea românească după 30 de ani a avut nişte resurse de oameni şi sunt 99% din colegii mei sunt exact ca şi mine, a avut resurse să genereze nişte oameni, eu o numesc componenta activă a societăţii, care au înţeles că dacă nu ne implicăm politic nu avem de ce să cerem, să fie ceva mai bine, sau să se schimbe ceva. Eu am gândirea antreprenorială pe care o am mult şi cred că şi  tu ai fost mult timp în rolul ăsta, dacă nu te apuci să faci ceva cu mâna ta nu te poţi aştepta ca ceilalţi să facă mai bine sau nu eşti îndreptăţit să le ceri celorlalţi să le facă mai bine. Această gândire antreprenorială este cea care poate să ne ducă mai departe, sincer spun asta.

Marius Tucă: Care ar fi portretul ideal din punct de vedere al lui Dan Barna pentru noul premier al României, premierul din 2020 să spunem? Premierul adus de noua majoritate şi de noile alegeri, cum ar trebui să fie premierul României?

Dan Barna:  Onest şi competent, doar două caracteristici care sunt suficiente, dacă eşti competent şi eşti onest...

Marius Tucă: Aţi venit pe un val de simpatie, oameni tineri, oameni dinamici, oameni cu educaţie, aproape că v-au adus la putere, mai e un pic până să ajungeţi acolo, să daţi preşedintele pentru că aici aveţi şanse, în semn că nu v-aţi întâlnit voi doi, domnia voastră şi cu Dacian Cioloş să vă hotărâţi care dintre voi o să candideze, dar îmi spui la următoarea emisiune că acum te-am lăsat, ai scăpat uşor. Spune-mi câteva chestiuni legate de programul ăsta al guvernului USR PLUS care vor fi făcute pentru România, oamenii aşteaptă şi idei concrete?

 

Taguri:
barna,
interviu,

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici