Marko: "Adversarul nostru cel mai puternic nu este comunitatea românilor, ci ignoranţa"/ Sogor Csaba: "Suntem dispuşi, dacă este nevoie, să-i facem pe români să simtă cum este să trăieşti în minoritate"

Preşedintele de onoare al UDMR, senatorul Marko Bela, spune că adversarul cel mai puternic al maghiarilor nu este comunitatea românilor, ci "ignoranţa, lipsa de credinţă, lipsa de interes" a celor care spun reprezentanţilor etniei că nu au şanse.

9195 afișări
Imaginea articolului Marko: "Adversarul nostru cel mai puternic nu este comunitatea românilor, ci ignoranţa"/ Sogor Csaba: "Suntem dispuşi, dacă este nevoie, să-i facem pe români să simtă cum este să trăieşti în minoritate"

MarkoBela (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

"Unii ar putea spune că românii sunt adversarii noştri. Poate că sunt adevărate aceste spuse, pentru că în ultimii ani am fost puşi de multe ori în postura de a ne confrunta cu reprezentanţii românilor pentru apărarea drepturilor noastre şi am avut meciuri cu ei. Dar ţin să spun că nu acesta este adversarul nostru cel mai puternic. Cel mai periculos adversar este ignoranţa celor care ne spun că nu are sens să mergem la Bucureşti sau la Bruxelles să facem politică. Ce rost are să mergem acolo, ce pot face câţiva oameni? Acesta este adevăratul adversar - lipsa de credinţă, ignoranţa şi lipsa de interes a celor care ne spun că nu avem şanse”, a afirmat, sâmbătă, preşedintele de onoare al UDMR, senatorul Marko Bela, cu ocazia lansării candidaţilor UDMR în campania electorală pentru alegerile europarlamentare.

Marko a afirmat în faţa celor circa 1.700 de participanţi la lansare că "poate" alta ar fi fost istoria comunităţii maghiare din România dacă aceasta ar fi fost reprezentată în Europa la momentul semnării Tratatului de la Trianon.

Totodată, în opinia lui Marko, fără UDMR nu ar fi fost posibilă aderarea la NATO şi intrarea României în Uniunea Europeană.

"De la Trianon încoace am tot pierdut, dar în 1989 ni s-a dat o nouă şansă la victorie. Fără UDMR la Bucureşti nu ar fi fost posibilă aderarea României la NATO în urmă cu 10 ani, şi nici intrarea în Uniunea Europeană în urmă cu şapte ani. Este nevoie de acel procent de 5-6 la sută pentru ca România să meargă în direcţia corectă. Când nu am fost reprezentaţi în Europa iată ce s-a întâmplat la Trianon. Putea să se întâmple altfel, poate istoria putea să fie alta. De asta este important să fie la Bruxelles 1,2,3 oameni, dacă vom fi prezenţi nu se vor putea lua decizii împotriva noastră pentru că vom avea un cuvânt de spus”, a declarat Marko Bela.

Preşedintele de onoare al UDMR şi-a încheiat discursul îndemnându-i pe maghiarii cu drept de vot să se prezinte la urne în data de 25 mai.

"UDMR a demonstrat că poate să mobilize oamenii şi să îi aducă la vot. Toată lumea trebuie să se implice şi atunci vom câştiga”, a conchis Marko Bela.

La rândul său, europarlamentarul Sogor Csaba a spus, în cadrul discursului ţinut la lansare, că maghiarii nu se simt minoritari în Europa.

"În secuime noi nu suntem minoritari, în Europa noi nu ne simţim minoritari. (...) Noi, maghiarii din Ardeal, avem dreptul să trăim în Europa, ştim de unde venim, ştim ce vrem, ştim cum va arăta lumea pe care o dorim. Suntem dispuşi, dacă este nevoie, să-i facem pe români să simtă cum este să trăieşti în minoritate şi pentru asta vă cer ajutorul", a spus europarlamentarul Sogor Csaba.

Lansarea oficială a campaniei electorale a UDMR pentru alegerile europarlamentare a avut loc sâmbătă, la Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc.

Sloganurile de campanie din acest an ale UDMR sunt "Ardealul în Europa" şi "Interesele maghiarilor la Bruxelles".

Primele două locuri pe lista de candidaţi UDMR pentru Parlamentul European, considerate eligibile, sunt ocupate, în ordine, de actualii deputaţi europeni Iuliu Winkler şi Sogor Csaba.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici