Marko Bela: Eu aş face imediat alegeri anticipate

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că el ar face "imediat" alegeri anticipate, precizând însă că acestea ar trebui să aibă loc ulterior scrutinului pentru Parlamentul European.

2 afișări
Imaginea articolului Marko Bela: Eu aş face imediat alegeri anticipate

Marko Bela: Eu aş face imediat alegeri anticipate

El a răspuns astfel unei întrebări ce i-a fost adresată, în conferinţa de presă săptămânală, referitoare la punctul său de vedere privind organizarea de alegeri anticipate şi organizarea simultană a alegerilor generale şi locale.

"Eu am impresia că, încet-încet, intrăm într-o criză a clasei noastre politice", a spus liderul Uniunii, amintind "lupta dosarelor, neclarificarea doctrinelor în cazul tuturor partidelor", de "litigiile permanente".

"Eu sunt din ce în ce mai convins că trebuie să facem alegerile parlamentare cât se poate de repede", a menţionat el, adăugând că nu este de acord cu organizarea, concomitent, a alegerilor locale şi generale, deoarece astfel s-ar amesteca două deziderate diferite. În opinia sa, electoratul ar putea să aibă alte opţiuni pentru alegerile locale decât cele pentru alegerile generale.

Preşedintele UDMR a spus că "ar fi mult mai firesc" să se organizeze în primul rând alegerile parlamentare, care să fie devansate "undeva la sfârşitul iernii, pentru primăvară" şi, după câteva luni, să aibă loc alegerile locale. "Astfel am evita acea migraţie absolut dezamăgitoare, care are loc de fiecare dată după alegerile parlamentare, când aleşii locali migrează dintr-un partid în alt partid în urma rezultatelor alegerilor parlamentare", a spus senatorul UDMR.

El a fost de părere că este "o problemă de moralitate" care nu va putea fi rezolvată "făcând lecţii morale politicienilor", ci "schimbând anumite lucruri din sistem, respectiv ordinea din alegeri".

"Să se facă alegeri parlamentare, să se clarifice cine este pe partea guvernamentală, cine este în opoziţie şi după aceea să organizăm alegeri locale", a susţinut Marko.

Întrebat cum consideră UDMR că ar trebui declanşate alegerile anticipate, preşedintele Uniunii a răspuns că acest lucru se poate face prin consensul sau cvasi-consensul partidelor parlamentare. "Dacă partidele se înţeleg între ele, se pot declanşa orice procedură constituţională", a opinat el, care a menţionat că demisia actualului guvern nu este, în opinia sa, o soluţie pentru provocarea alegerilor anticipate. "Nu aş fi de acord cu aşa ceva", a arătat el, adaugând că numirea unui alt guvern din actualul Parlament nu ar ajuta cu nimic, mai ales că actualul Executiv lucrează şi "face faţă provocărilor".

Premierul Tăriceanu a declarat, la începutul săptămânii, că există posibilitatea organizării simultane a alegerilor parlamentare cu cele locale din iunie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici