Marko: Vom propune în continuare eliminarea caracterului de "stat naţional" al României

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că Uniunea va propune în continuare eliminarea sintagmei referitoare la caracterul de "stat naţional" din Constituţia României, deşi nu crede că are şanse să obţină cele două treimi necesare în acest sens.

13 afișări
Imaginea articolului Marko: Vom propune în continuare eliminarea caracterului de "stat naţional" al României

Marko: Vom propune în continuare eliminarea caracterului de "stat naţional" al României (Imagine: Szavuj Attila/Mediafax Foto)

Marko Bela a spus că UDMR rămâne consecventă poziţiei exprimate în legătură cu subiectul eliminării sintagmei referitoare la caracterul de "stat naţional" al României, adăugând că "încet-încet" nici nu-şi mai are rostul această definiţie.

"În ceea ce priveşte statul naţional, cunoaşteţi poziţia noastră, această poziţie nu s-a schimbat, încet-încet nu-şi are rostul această definiţie. Deci, în timp ce deja recunoaştem, prin diferite dispoziţii, inclusiv prin dispoziţii incluse în Constituţie, că avem comunităţi naţionale, comunităţi minoritare cu o altă limbă, altă identitate naţională în România şi aceste comunităţi beneficiază de anumite drepturi, într-o astfel de situaţie, ideea că România ar fi statul unei singure naţiuni, al unei singure identităţi, nu-şi mai are rostul", a spus el.

Preşedintele UDMR a arătat că va susţine în continuare eliminarea caracterului de "stat naţional" al României, la discuţiile privind modificarea Constituţiei, dar a recunoscut că nu crede că există vreo şansă să se obţină cele două treimi din voturile parlamentarilor necesare în acest sens.

"Deci noi am propus şi vom propune în continuare eliminarea acestui caracter de stat naţional, nu cel unitar, nu celelalte dispoziţii, deci ne referim la noţiunea de stat naţional. Dar vă spun sincer că eu sunt extrem de sceptic şi nu văd că am putea întruni o majoritate de două treimi sau un consens în legătură cu această modificare. Deci nu văd că în acest moment am putea să avem câştig de cauză, foarte sincer", a spus acesta.

Preşedintele Traian Băsescu a primit, miercuri, de la Guvern, propunerea de iniţiere a revizuirii Constituţiei, pe care a trimis-o, "în calitate de iniţiator al revizuirii" Legii fundamentale, spre avizare Consiliului Legislativ, urmând să o înainteze Parlamentului.

Parlamentul a adoptat, marţi, cu 4 abţineri, proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Comisiei comune de revizuire a Constituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici