Marko vrea garanţii că maghiarii nu vor pierde în urma reducerii numărului parlamentarilor

Liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, vineri, că Uniunea vrea garanţii că maghiarii nu vor pierde în urma reducerii numărului parlamentarilor, prin introducerea unui sistem electoral care să le aducă un număr de aleşi mai mic decât cel aferent numărului de voturi primite.

25 afișări
Imaginea articolului Marko vrea garanţii că maghiarii nu vor pierde în urma reducerii numărului parlamentarilor

Marko vrea garanţii că maghiarii nu vor pierde în urma reducerii numărului parlamentarilor (Imagine: Szavuj Attila/Mediafax Foto)

Marko Bela a declarat, într-o conferinţă de presă, că, dacă se va reduce numărul parlamentarilor, acest lucru ar însemna că se va reduce şi numărul parlamentarilor maghiari, iar problema care îl preocupă este cea a reprezentării acestora proporţional cu numărul de voturi primite.

"Nu prea ne bucurăm noi că există această idee, de reducere. Dar totuşi, putem accepta să se reducă din numărul parlamentarilor, ceea ce este important este să păstrăm ponderea noastră, deci proporţionalitatea prezenţei noastre, indiferent de numărul parlamentarilor, să avem procentajul nostru, dacă reuşim să obţinem voturile comunităţii maghiare din România. Deci aici e nevoie de garanţii, nu în ceea ce priveşte păstrarea numărului, că vei avea nu ştiu câţi deputaţi sau senatori, ci de proporţionalitate", a spus Marko Bela.

Acesta a adăugat că există sisteme prin care reprezentanţii maghiarimii nu ar reuşi să fie prezenţi în Parlament proporţional cu numărul de voturi primite, cum ar fi, de exemplu, un sistem uninominal cu două tururi de scrutin.

"Un sistem uninominal cu două tururi de scrutin probabil că ne-ar priva de o reprezentare în toate zonele din Transilvania, cu excepţia acestei zone - deci o parte din Mureş, Covasna, Harghita- unde şi cu două tururi de scrutin candidaţii maghiari probabil că ar câştiga. În alte zone, unde suntem dispersaţi, nu. Deci sunt sisteme prin care într-adevăr maghiarii pot fi privaţi de o reprezentare proporţională, ceea ce nu ar fi bine nici pentru noi, dar, după părerea mea, nici pentru România. De aceea într-adevăr ne gândim şi noi să căutăm o modalitate de a garanta proporţionalitatea, nu altceva, proporţionalitatea conform voturilor primite, nu conform recensământului", a afirmat Marko.

Marko Bela a precizat că a avut discuţii "în principiu" cu colegii de coaliţie, din PDL, în legătură cu Legea electorală şi că au căzut de acord că şi aceasta trebuie modificată, iar UDMR cere garanţii şi în legătură cu aceasta.

"Actualul sistem nu e bun, deci după părerea mea, e mult mai rău decât cel pe care l-am avut înainte, cel cu liste judeţene. Este nevoie de o modificare şi probabil că în acea lege şi eventual şi în Constituţie ar trebui să avem garanţii privind reprezentarea minorităţilor şi reprezentarea maghiarilor", a spus Marko.

El a afirmat că se poate găsi o dispoziţie prin care să se rezolve această problemă, a repezentării maghiarilor în Parlament în corelaţie cu numărul de voturi primite.

"Nu e vorba de facilităţi, fiindcă în cazul celorlalte minorităţi, care sunt mici şi nu au forţa să acumuleze atâtea voturi ca să obţină un mandat, printr-o facilitate primesc un mandat de deputat, ceea ce e foarte bine. În cazul maghiarilor este vorba de altceva - să se garanteze să fie prezenţi în Parlament conform ponderii lor", a conchis Marko.

Preşedintele Traian Băsescu a primit, miercuri, de la Guvern, propunerea de iniţiere a revizuirii Constituţiei, pe care a trimis-o, "în calitate de iniţiator al revizuirii" Legii fundamentale, spre avizare Consiliului Legislativ, urmând să o înainteze Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici