Meleşcanu: Identificarea şi atragerea de fonduri financiare pentru România, prioritate pentru SIE

Candidatul pentru şefia SIE, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, după audierea sa de către comisiile parlamentare de specialitate, că una dintre priorităţile serviciului sub mandatul său va fi identificarea şi atragerea de fonduri financiare pentru România.

170 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu: Identificarea şi atragerea de fonduri financiare pentru România, prioritate pentru SIE

Meleşcanu: Identificarea şi atragerea de fonduri financiare pentru România, prioritate pentru SIE (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Meleşcanu a vorbit despre implicarea SIE, în formele ce vor putea fi convenite, în atragerea de fonduri financiare pentru România, având în vedere perioada grea traversată.

"Printre vulnerabilităţile pe care România le are - şi sigur că SIE trebuie într-adevăr să identifice aceste vulnerabilităţi, să ofere alternative - sunt şi problemele legate de criza economică. Eu cred că verificarea bonităţii, atragerea, identificarea unor surse posibile ar trebui să fie o prioritate pentru serviciu, fără a prelua atribuţiile organelor statului de specialitate în materie", a spus Meleşcanu.

El a precizat că îşi propune să joace rolul de interfaţă între SIE, care are rigorile lui de serviciu secret, pe de o parte, şi Parlament şi chiar societatea românească în general, pe de altă parte.

Meleşcanu a spus că prima sa prioritate este legată de îmbunăţirea dialogului cu Parlamentul şi de creşterea controlului politic asupra serviciului, o altă prioritate constând în dezvoltarea colaborării cu serviciile similare din ţările membre NATO şi UE.

"Pentru mine e foarte importantă continuarea procesului de modernizare a serviciului, începută de domnul Ungureanu, care e singurul nostru atu. Nu cred că vom putea rivaliza cu alte ţări din punct de vedere al mijloacelor tehnice pe care le avem, dar cred că din punct de vedere al calităţii oamenilor din serviciu nu numai că putem rivaliza, dar le putem chiar depăşi", a spus Meleşcanu.

Membrii comisiilor parlamentare de apărare şi pentru controlul activităţii SIE prezenţi la audierea candidatului la şefia SIE au recomandat plenului, cu vot unanim, numirea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe.

"A fost o recomandare, am avut majoritate, am avut cvorum, dar, potrivit Regulamentului, trebuie ca fiecare comisie să aibă cvorum, ori de la Comisia pentru controlul activităţii SIE nu a fost cvorumul necesar", a spus Teodor Meleşcanu, la finalul audierilor.

El a precizat că a fost făcută o recomandare către plen, după tipicul celor de la numirea membrilor Guvernului.

Teodor Meleşcanu, propus pentru funcţia de director SIE, a fost audiat de Comisiile de apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, împreună cu Comisia parlamentară specială de supraveghere a activităţii SIE, în absenţa reprezentanţilor opoziţiei.

La ora 13.00 urmează să aibă loc şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru numirea directorului SIE.

Preşedintele Traian Băsescu l-a propus pe senatorul Teodor Meleşcanu pentru funcţia de director al SIE.

"În temeiul art. 65, lit. h) din Constituţia României, preşedintele Traian Băsescu a propus Parlamentului numirea în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a domnului Teodor Viorel Meleşcanu", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Senatorul Teodor Meleşcanu a anunţat luni că a acceptat propunerea preşedintelui Traian Băsescu de numire la şefia SIE şi a precizat că s-a autosuspendat din calitatea de membru PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici