Meleşcanu: Încadrarea la "vulnerabilităţi" a campaniilor de presă la comandă, un precedent periculos

Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri că, în opinia sa, încadrarea campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţiile statului în categoria "vulnerabilităţi", din Strategia de Apărare, reprezintă un precedent periculos.

77 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu: Încadrarea la "vulnerabilităţi" a campaniilor de presă la comandă, un precedent periculos

Meleşcanu: Încadrarea la "vulnerabilităţi" a campaniilor de presă la comandă, un precedent periculos (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Din punctul meu de vedere, este un precedent periculos această încadrare la vulnerabilităţi, pentru că aduce atingere principiului libertăţii presei", a spus Meleşcanu, răspunzând unei întrebări.

El a arătat că este "o eroare profundă" să se facă o astfel de referire, pentru că are o incidenţă directă asupra principiului libertăţii presei într-o ţară democratică.

"Ceea ce ar trebui să facă obiectul - dacă se doreşte de către preşedinte - unei preocupări în materie de impact asupra strategiei naţionale şi securităţii sunt manipulările din presă, informaţiile mincinoase, bazate pe interceptări telefonice, pe alte lucruri. O campanie de presă este un lucru natural, pe care orice organ de presă îl face. Nu văd de ce o campanie este rea în sine dacă e bazată pe documente reale, pe informaţii reale şi reflectă o preocupare a societăţii. Dacă e vorba de dezinformare, de manipulare, putem discuta", a spus Meleşcanu.

Întrebat despre consecinţele pe care le-ar putea avea această încadrare, Meleşcanu a făcut referire la cele pe care le oferă invocarea articolelor din Constituţie referitoare la securitatea naţională, nu numai la scăderea pensiilor şi salariilor, ci şi în materie de presă.

"Este o temă pe care preşedintele a mai lansat-o în numeroase rânduri. Nu ştiu dacă atunci când a făcut-o s-a bazat pe anumite informaţii sau este o reacţie personală", a spus Meleşcanu.

El a precizat, referindu-se la Strategia de Apărare în ansamblu, că reprezintă o altă viziune, mai largă.

"E un pas înainte în direcţia bună. Conceptele de securitate sunt bazate pe o abordare mai largă a pericolelor şi ameninţărilor la adresa unui stat", a spus Meleşcanu.

El a mai arătat că Strategia de Apărare va fi dezbătută şi adoptată de Parlament, decizia Birourilor Permanente reunite fiind de a nu expedia documentul în 2-3 zile, până săptămâna viitoare, când urmează să se încheie lucrările Parlamentului.

"Raportul va fi făcut de Comisia de Apărare probabil, dar vor fi consultate multe alte comisii. E un document interesant, cu o viziune modernă asupra apărării şi securităţii, cu lipsuri inerente oricărui document care este făcut la prima mână, chiar dacă a mai fost după aceea reluat şi care este susceptibil de îmbunătăţiri şi de fond, şi de formă", a adăugat Meleşcanu.

El a mai spus că, personal, consideră că Strategia de Apărare este un document care porneşte de la o concepţie modernă, în care securitatea şi apărarea nu se referă numai la apărarea statului, ci şi la apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi la problemele securităţii societale.

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată marţi în CSAT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici