Meleşcanu: Încadrarea la "vulnerabilităţi" a campaniilor de presă la comandă, un precedent periculos

Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri că, în opinia sa, încadrarea campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţiile statului în categoria "vulnerabilităţi", din Strategia de Apărare, reprezintă un precedent periculos.

46 afişări
Imaginea articolului Meleşcanu: Încadrarea la "vulnerabilităţi" a campaniilor de presă la comandă, un precedent periculos

Meleşcanu: Încadrarea la "vulnerabilităţi" a campaniilor de presă la comandă, un precedent periculos (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Din punctul meu de vedere, este un precedent periculos aceastăîncadrare la vulnerabilităţi, pentru că aduce atingere principiuluilibertăţii presei", a spus Meleşcanu, răspunzând uneiîntrebări.

El a arătat că este "o eroare profundă" să se facă oastfel de referire, pentru că are o incidenţă directă asupraprincipiului libertăţii presei într-o ţarădemocratică.

"Ceea ce ar trebui să facă obiectul - dacă se doreşte de cătrepreşedinte - unei preocupări în materie de impact asupra strategieinaţionale şi securităţii sunt manipulările din presă, informaţiilemincinoase, bazate pe interceptări telefonice, pe alte lucruri. Ocampanie de presă este un lucru natural, pe care orice organ depresă îl face. Nu văd de ce o campanie este rea în sine dacă ebazată pe documente reale, pe informaţii reale şi reflectă opreocupare a societăţii. Dacă e vorba de dezinformare, demanipulare, putem discuta", a spus Meleşcanu.

Întrebat despre consecinţele pe care le-ar putea avea aceastăîncadrare, Meleşcanu a făcut referire la cele pe care le oferăinvocarea articolelor din Constituţie referitoare la securitateanaţională, nu numai la scăderea pensiilor şi salariilor, ci şi înmaterie de presă.

"Este o temă pe care preşedintele a mai lansat-o înnumeroase rânduri. Nu ştiu dacă atunci când a făcut-o s-a bazat peanumite informaţii sau este o reacţie personală", a spusMeleşcanu.

El a precizat, referindu-se la Strategia de Apărare în ansamblu,că reprezintă o altă viziune, mai largă.

"E un pas înainte în direcţia bună. Conceptele desecuritate sunt bazate pe o abordare mai largă a pericolelor şiameninţărilor la adresa unui stat", a spus Meleşcanu.

El a mai arătat că Strategia de Apărare va fi dezbătutăşi adoptată de Parlament, decizia Birourilor Permanente reunitefiind de a nu expedia documentul în 2-3 zile, până săptămânaviitoare, când urmează să se încheie lucrărileParlamentului.

"Raportul va fi făcut de Comisia de Apărare probabil, dar vor ficonsultate multe alte comisii. E un document interesant, cu oviziune modernă asupra apărării şi securităţii, cu lipsuri inerenteoricărui document care este făcut la prima mână, chiar dacă a maifost după aceea reluat şi care este susceptibil de îmbunătăţiri şide fond, şi de formă", a adăugat Meleşcanu.

El a mai spus că, personal, consideră că Strategia de Apărareeste un document care porneşte de la o concepţie modernă, în caresecuritatea şi apărarea nu se referă numai la apărarea statului, cişi la apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi laproblemele securităţii societale.

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţiiale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de cătreunele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presăasupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia deApărare discutată marţi în CSAT.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici