Membrii PDL arestaţi preventiv sau trimişi în judecată ar putea fi suspendaţi până la 3 ani din partid

Arestarea preventivă, trimiterea în judecată sau condamnarea pentru fapte penale poate duce la suspendarea din PDL pe o perioadă de până la 3 ani sau chiar la excluderea din partid, prevăd propunerile de modificare a Statutului formaţiunii formulate de Macovei, Preda şi Voinescu.

56 afișări
Imaginea articolului Membrii PDL arestaţi preventiv sau trimişi în judecată ar putea fi suspendaţi până la 3 ani din partid

Membrii PDL arestaţi preventiv sau trimişi în judecată ar putea fi suspendaţi până la 3 ani din partid (Imagine: Mediafax Foto)

Conform propunerilor formulate la Statutul PDL de Monica Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu şi publicate pe blogul Monicăi Macovei, poate deveni membru al partidului orice persoană care: are vârsta de cel puţin 18 ani; recunoaşte şi respectă Statutul, Programul şi toate celelalte documente sau regulamente ale partidului; este apreciată şi cunoscută ca un cetăţean onest şi competent, cu o bună reputaţie, înregistrarea sa ca membru nefiind de natură să dăuneze activităţii sau imaginii partidului; nu este trimisă în judecată sau nu a fost condamnată în România sau în orice altă ţara democratică pentru fapte săvârşite cu intenţie; nu a fost angajat al Securităţii sau colaborator al acesteia; nu promovează şi nu a promovat idei sau acţiuni de rasism, xenofobie, antisemitism şi intoleranţă; nu îi este interzisă, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti.

Documentul face şi o clasificare a faptelor pentru care un membru PDL poate fi sancţionat.

Astfel, sunt considerată fapte foarte grave: falsul în CV-ul şi declaraţia pe propria răspundere privind îndeplinirea condiţiilor de înscriere în partid; incompatibilităţile constatate definitiv de instanţele judecătoreşti pe baza sesizărilor Agenţiei Naţionale de Integritate; constatarea calităţii de lucrător sau colaborator al Securităţii de către Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii; arestarea preventivă, trimiterea în judecată sau condamnarea pentru fapte de natură penală comise în România sau în orice altă ţara democratică; tentativa de a cumpăra voturi sau de a influenţa intenţia de vot, în cadrul şi în afara partidului, prin promisiunea de bunuri sau câştiguri de orice altă natură; încălcarea prevederilor Legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale în finanţarea partidului şi a campaniilor electorale; acţiunile împotriva intereselor financiare ale partidului prin folosirea banilor sau resurselor partidului în alte scopuri decât cele prevăzute; promovarea de idei sau acţiuni de rasism, xenofobie, antisemitism şi intoleranţă.

Fapte grave
sunt: încălcarea gravă şi repetată a prevederilor Statutului, aducând atingere valorilor şi principiilor stabilite prin Programul politic al partidului; abandonarea nemotivată a responsabilităţilor delegate de partid; arogarea mincinoasă de funcţii, drepturi sau responsabilităţi în cadrul partidului; abuzul în funcţia publică sau încălcarea gravă a normelor de morală publice de către membri de partid aflaţi în exercitarea unor funcţii în instituţiile publice.

Fapte mai puţin grave sunt considerate: acţiunea neglijentă în exercitarea responsabilităţilor atribuite de partid; refuzul fără motiv de a coopera în munca de partid; exprimarea ofensatoare la adresa altor membri; refuzul nemotivat de a plăti cotizaţia de partid după notificarea în scris privind întârzierea plăţii.

Faptele foarte grave se sancţionează cu: limitarea a dreptului de a fi ales sau numit în funcţii în cadrul partidului sau în instituţiile publice cu sprijinul partidului pentru o perioadă de 1 - 3 ani; suspendarea din partid şi din funcţiile deţinute în partid pentru o perioadă de 1-3 ani; demiterea din funcţii ocupate în structura partidului; retragerea sprijinului politic pentru funcţii dobândite prin susţinerea partidului; excluderea din partid.

Faptele grave se sancţionează cu: suspendarea unor drepturi sau prerogative în interiorul partidului pentru o perioadă de 6 luni - 2 ani; limitarea dreptului de a fi ales sau numit în funcţii în cadrul partidului sau în instituţiile publice cu sprijinul partidului pentru o perioadă de 6 luni - 2 ani; suspendarea din partid şi din funcţiile deţinute în partid pentru o perioadă de 6 luni - 2 ani; demiterea din funcţii ocupate în structura partidului; retragerea sprijinului politic pentru funcţii dobândite prin susţinerea partidului.

Faptele mai puţin grave se sancţionează cu: avertisment; suspendarea unor drepturi sau prerogative în interiorul partidului pentru o perioadă de 1-12 luni; limitarea dreptului de a fi ales sau numit în funcţii în cadrul partidului şi/sau în instituţiile publice cu sprijinul partidului pentru o perioadă de 1- 6 luni.

Documentul propune şi o procedură specială de sancţionare, pentru faptele foarte grave şi grave. Astfel, Comisia de etică a partidului poate declanşa verificări, din proprie inţativă sau pe baza unei sesizări, şi poate sancţiona ca primă instanţă, indiferent de funcţia deţinută în partid de persoana în cauză. În opinia semnatarilor, aceasta va permite o reacţie rapidă şi neechivocă care este fundamentală pentru imaginea partidului şi respectarea principiilor politice şi etice ale acestuia.

Conform propunerilor formulate de cei trei democrat-liberali, actuala Comisie Naţională pentru Statut, Etică şi Litigii devine Comisia Naţională pentru Integritate, Carieră şi Statut, ai cărei membri urmează să fie aleşi exlusiv de Convenţia Naţională, nu pot face parte din nicio structură de conducere a paretidului în afara CNC şi sunt sancţionaţi dacă absentează de la lucrările comisiei.

Această comisie urmează să elaboreze o declaraţie de interese, obligatorie în cazul candidaturii la orice funcţie în partid şi în instituţii publice, precum şi un regulament de criterii privind cariera policită. De asemenea, comisia analizează activitatea şi profilul public al candidatului şi emite avize obligatorii în privinţa candidaturii sau numirii într-o funcţie, inclusiv cu privire la începlinirea cerinţelor de integritate.

Europarlamentarul Cristian Preda a anunţat, pe blogul său, că propunerile formulate de el împreună cu Monica Macovei, în urmă cu un an, de introducere a unor criterii de integritate în Statutul PDL au fost aprobate, duminică seară, în şedinţa de la partid, care a durat aproape patru ore. Conform lui Preda, aceste propuneri au fost retransmise colegilor din PDL în urmă cu două săptămâni, acestea fiind acum asumate şi de Sever Voinescu.

Cristian Preda şi Sever Voinescu au participat la şedinţa de luni a BPN.

De altfel, săptămâna trecută, conducerea PDL a discutat despre posibilitatea ca Sever Voinescu să preia funcţia de purtător de cuvânt al partidului. El a precizat că va prezenta, în cursul acestei săptămâni, conducerii partidului o strategie de comunicare a PDL şi ar putea deveni purtător de cuvânt numai în condiţiile în care această strategie va fi acceptată.

În 7 februarie 2010, Cristian Preda anunţa, tot pe blog, că va prezenta Comisiei de Statut a PDL un document realizat împreună cu Monica Macovei, care cuprindea zece principii pentru modernizarea partidului. Preda menţiona că acest material va fi făcut cunoscut presei doar după ce va fi prezentat în această instanţă.

A doua zi, Preda anunţa că, întrucât ceilalţi colegi din partid care s-au exprimat în privinţa Statutului nu au dat publicităţii documentele alcătuite şi nu au făcut declaraţii publice, a convenit cu Monica Macovei să nu facă nici ei public textul propus.

În 21 martie 2010, eurodeputatul declara că noul Statut care fusese validat de Colegiul Director este "o Dacie din '93, cârpită în mai multe locuri", nefiind nici măcar un Logan, şi critica faptul că nu i-au fost acceptate amendamentele legate de integritate şi moralitate.

"Împreună cu Macovei am enunţat o serie de principii, repere, care fixează cadrul optim de definire a partidului. De ce? Pentru că Statutul era un soi de Dacie făcută prin '92- '93. Noi am pornit de la proiectul unui Ford, Toyota, Citroen, designul unei maşini de mare capacitate, din zilele noastre. N-a ieşit nici Logan. (...) Am făcut zeci de amendamente, au fost luate câteva dintre ele. Ansamblul nu cred că e altceva, decât tot o Dacie din '92, '93, cârpită în multe locuri. Maşina asta funcţionează. Este un tip de sensibilitate în societatea noastră, există oamenii ăştia care cârpesc", declara Preda.

El mai susţinea că s-a bătut pentru câteva principii, dar menţiona că acceptă votul democrat-liberalilor în şedinţa Colegiului Director, anunţând că, alături de Macovei, se va bate în continuare pentru aceste câteva chestiuni, care ţin de felul în care PDL se adresează societăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici