Mesajul lui Crin Antonescu pentru Regele Mihai de ziua Majestăţii

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, i-a adresat Regelui Mihai un mesaj din partea instituţiei, vineri, cu ocazia împlinirii a 92 de ani, arătând că valorile pe care acesta le întruchipează reprezintă reperele morale de care societatea noastră are nevoie.

1329 afișări
Imaginea articolului Mesajul lui Crin Antonescu pentru Regele Mihai de ziua Majestăţii

Crin Antonescu (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

"Majestatea Voastră, Cu prilejul aniversării zilei de naştere, Senatul României, şi eu personal, vă transmitem respectul nostru şi vă adresăm urarea ca anii ce vor veni să vă aducă sănătate şi bucuria de a primi întreaga consideraţie a poporului român. Începutul modernizării ţării noastre, construcţia şi împlinirea destinului nostru european se leagă indisolubil de acţiunile Majestăţii Voastre ca Rege şi promotor al intereselor României. La momentul aniversării celor 92 de ani, avem onoarea de a vă transmite recunoştinţa noastră pentru tot ceea ce aţi făcut pentru poporul român de-a lungul istoriei acestei ţări", se arată în mesajul lui Antonescu.

Liderul liberal afirmă că valorile pe care le întruchipează Regele Mihai "reprezintă repere morale de care societatea noastră are nevoie mai mult decât oricând".

"Sunteţi şi veţi rămâne un model de demnitate, onoare şi spirit de sacrificiu pentru statul român şi pentru cetăţenii săi. Fie că v-aţi aflat în ţară sau constrângerile politice v-au determinat să luaţi calea exilului, ştim că aţi fost întotdeauna alături de noi, de români. Astăzi, la venerabila vârstă de 92 de ani vă găsim tot în slujba ţării şi nu există alt mod mai potrivit de a ne exprima recunoştinţa decât respectul nostru etern, ca naţiune. Acum, românii au un nou prilej să vă fie aproape, de aceea salut cu bucurie iniţiativa anunţată de Casa Regală de a vă sărbători public ziua de naştere şi cea onomastică. Pentru tot ceea ce reprezentaţi, pentru istoria României, dar şi pentru viitorul acestei ţări, folosesc acest prilej pentru a vă asigura de întreaga noastră preţuire şi de respectul nostru", mai afirmă Crin Antonescu.

Porţile Palatului Elisabeta din Bucureşti vor fi deschise pe 8 noiembrie, de la ora 10.00, tuturor celor care vor să îi ureze Regelui Mihai I "La mulţi ani", cu ocazia zilei de naştere şi a onomasticii, informează biroul de presă al acestuia.

Regele Mihai I împlineşte 92 de ani pe 25 octombrie, iar în ziua Sfinţilor Mihail şi Gavriil îşi sărbătoreşte public ziua de naştere, împreună cu cea onomastică.

Regele Mihai I al României s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind fiul Regelui Carol al II-lea şi al Reginei Elena. Prima domnie a Regelui Mihai I a început în 1927, la vârsta de 6 ani, după moartea bunicului său, regele Ferdinand I, regele-copil fiind tutelat de o regenţă condusă de unchiul său, principele Nicolae al României. După urcarea pe tron a regelui Carol al II-lea, în iunie 1930, şi după plecarea reginei-mamă în exil, regele Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. În urma abdicării tatălui său, pe 6 septembrie 1940, a redevenit regele Mihai I.

Din 1944, Regele Mihai s-a opus instaurării autorităţilor comuniste şi, în cele din urmă, a fost obligat să abdice, pe 30 decembrie 1947.

Exilul Regelui Mihai şi al reginei Ana, soţia acestuia, a început odată cu revenirea de la nunta lor organizată la Atena. Au locuit, până la sfârşitul anului 1948, la Vila Sparta, locuinţa reginei-mamă Elena. Din 1949, regele Mihai şi regina Ana s-au mutat la Lausanne şi apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956, după care au revenit în Elveţia. Regele Mihai şi regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, în Elveţia, însă petrec principalele sărbători ale anului în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici