Ministrul de Externe Lazăr Comănescu: "Amicii" de la ambasada rusă au înţeles. Comisia comună să se pronunţe asupra istoriei

Ministrul Lazăr Comănescu spune că gestul ambasadei Rusiei de a dona pentru "Cuminţenia Pământului" este "lăudabil", însă a adăugat că "amicii" au înţeles că în privinţa istoriei relaţiilor bilaterale trebuie să se pronunţe comisia comună pentru studierea istoriei, inclusiv a problemei Tezaurului.

2230 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Externe Lazăr Comănescu: "Amicii" de la ambasada rusă au înţeles. Comisia comună să se pronunţe asupra istoriei

Ministrul de Externe Lazăr Comănescu: "Amicii" de la ambasada rusă au înţeles. Comisia comună să se pronunţe asupra istoriei

"Cred că reacţia Ministerului de Externe vorbeşte de la sine în această privinţă şi eu cred că a fost şi înţeleasă destul de bine, dacă aţi observat reacţia la reacţie din partea amicilor noştri…de la ambasada rusă. Am spus-o şi o spun şi acum. Cred că este de apreciat gestul de a se alătura unor eforturi care înseamnă o apreciere faţă de valori culturale ale unei ţări şi de a sprijini promovarea acestora, deci este un gest lăudabil. Mai puţin poate fi înţeleasă asocierea acestui gest lăudabil cu momente din istoria relaţiilor bilaterale care sunt cel puţin susceptibile de discuţii în contradictoriu. Şi de aceea am spus-o şi -văd în reacţia ambasadei Rusiei că acest lucru s-a însuşit -că acolo unde sunt domenii care ţin de competenţa altor instanţe este bine să le lăsăm pe acelea să se pronunţe. Mă refer la comisia comună de studiere a istoriei", a declarat duminică ministrul de Externe Lazăr Comănescu, la Digi 24, întrebat cum comentează atitudinea Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.

În context, întrebat dacă se referă la recuperea tezaurului României depus la Moscova în Primul Război Mondial, ministrul a răspuns: "De aia există acea comisie despre care vorbeam, ea există (o primă reuniune a avut loc în martie, la Sinaia, după o pauză de 10 ani-n.r.) şi în cursul anului viitor aproape sigur se va reuni. Există disponibilitatea de a se găsi o interpretare comună a ceea ce s-a întâmplat, de acolo, sperăm noi, derivând şi acţiuni în consecinţă".

La insistenţele moderatorilor dacă, personal, crede că România va mai recupera tezaurul, şeful diplomaţiei a spus că trebuie să lăsăm comisia să ajungă la nişte concluzii şi în funcţie de acestea vom putea fi mai exacţi. "Nu aş vrea să intru în detalii, dar faptul în sine că s-a convenit constituirea unei comisii… faptul că îşi reia lucrările trebuie privit cu un oarecare optimism", a comentat Comănescu.

Ministrul a mai spus că nu este deloc "ironic" atunci când spune că gestul ambasadei de a dona pentru achiziţionarea de către statul român a operei lui Brâncuşi este "lăudabil" şi a precizat că este convins că Guvernul va găsi o soluţie, în cazul în care nu vor fi strânse cele şase milioane de euro din subscripţie publică.

Ambasada Rusiei la Bucureşti a anunţat săptămâna trecută că a făcut o „donaţie modestă”, în valoare de 100 de euro, pentru campania de achiziţie a sculpturii „Cuminţenia Pământului” a lui Brâncuşi. Totodată, anunţul a fost însoţit de o replică video la clipul lansat de o agenţie de publicitate în sprijinul acestei campanii, în care Ambasada Rusiei arată că România s-a reconstruit şi industrializat cu ajutorul Uniunii Sovietice. "Copiii trebuie să înveţe istoria adevărată", se spune în clipul respectiv, publicat de ambasada rusă la Bucureşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici