Ministrul Educaţiei: Declaraţia deputatului PNL Florin Roman, potrivit căreia se închid 1.000 de şcoli- o minciună

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, luni, la Târgu Jiu, că declaraţia deputatului PNL Florin Roman, care a spus că majoritatea PSD şi ALDE se pregăteşte să închidă în jur de 1.000 de şcoli, este o minciună. Pop crede că deputatul liberal ”vrea să iasă în evidenţă”.

450 afișări
Imaginea articolului Ministrul Educaţiei: Declaraţia deputatului PNL Florin Roman, potrivit căreia se închid 1.000 de şcoli- o minciună

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Târgu-Jiu, vorbit la Târgu-Jiu că declaraţia deputatului liberal Florin Roman despre închiderea şcolilor este ”o minciună”.

”Este o minciună. Nu se închid o mie de şcoli. Pentru cei care nu ştiu, închiderea sau deschiderea unor unităţi şcolare poate fi făcută numai de către administraţia locală, de către primării, de către consilii locale. A veni astăzi să spui că din cele 6.000 de şcoli închidem o mie înseamnă că în fiecare judeţ s-ar închide 25 de şcoli. Nu am informaţii că în judeţul dumneavoastră se închid 25 de şcoli, nu se închide niciuna. Este o campanie electorală făcută de un deputat, în momentul acesta în care se constituie noul Guvern, şi vrea să iasă în evidenţă”, a spus Pop.

Săptămâna trecută, deputatul PNL Florin Roman declara la Alba Iulia că majoritatea PSD şi ALDE se pregăteşte să închidă în jur de 1.000 de şcoli şi a cerut demisia lui Liviu Pop, pe care îl consideră ”cel mai nociv ministru din fostul guvern”.

Deputatul spunea că la sfârşitul anului trecut, Guvernul Tudose a emis o hotărâre prin care inspectoratele şcolare judeţene şi din municipiul Bucureşti, dar şi directorii şcolilor de învăţământ, în calitate de ordonatori de credite, răspund de încadrarea în bugetul aprobat în baza costurilor standard, per elev, iar în urma acestei hotărâri, la ISJ Alba a avut loc o discuţie cu toţi directorii, cărora li s-a comunicat să se încadreze în buget. ”Li s-a comunicat această hotărâre şi li s-a cerut să se încadreze în buget (...) Li s-a cerut ca până în 15, adică pe repede înainte, directorii de şcoli să comunice care sunt măsurile de reducere a cheltuielilor”, a spus Roman.

Potrivit acestuia, măsurile de reducere a cheltuielilor transmise către unităţile şcolare sunt de desfiinţare a unităţilor de învăţământ, de reducere a numărului posturilor de portari, fochişti, îngrijitori, să nu mai fie angajate costuri celor care suplinesc în perioada concediilor medicale şi asigurarea suplinirii prin rotaţie fără plată de colegi. Alte măsuri sunt restrângerea numărului de dosare pentru obţinerea gradaţiei de merit sau neînscrierea la grade didactice pentru a nu creşte salarizarea.

De asemenea, Roman adăuga că în decembrie când s-a votat această lege multă lume şi-a pus întrebarea de ce se trece plata profesorilor de la primării la inspectorate, iar concluzia a fost că se vrea un control politic total asupra profesorilor.

”Acum, cu aceste precizări, vedem şi finalitatea acestui demers. PSD-ALDE vrea să închidă circa 1.000 de şcoli în România (...) prin inspectorii generali şi prin consiliile de administraţie ale şcolilor. Primarii sunt scoşi din această ecuaţie şi primarul, la ora actuală, se mai ocupă de clădirea şcolii. În rest tot ceea se se întâmplă ca finanţare aparţine ca decizie consiliului de administraţie, de inspectoratul şcolar şi mai sus de către ministrul <Genunche> al învăţământului. Practic, prin această măsură se adânceşte subfinanţarea şi îl întreb pe domnul ministru cum poate explica public că a crescut finanţarea per elev, că ai creştere economică, dar operezi tăieri la costurile de personal”, mai spunea Roman, ironizându-l pe Liviu Pop pentru o gafă din 2017.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici