Ministrul Justiţiei: Au fost cazuri în care instanţa a apreciat că o lucrare nu era ştiinţifică

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, marţi, că există decizii din anii trecuţi ale instanţelor din România care au refuzat să reducă pedepse cu închisoarea pentru publicarea de lucrări ştiinţifice, motivând că respectivele lucrări nu erau ştiinţifice.

682 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei: Au fost cazuri în care instanţa a apreciat că o lucrare nu era ştiinţifică

Ministrul Justiţiei: Au fost cazuri în care instanţa a apreciat că o lucrare nu era ştiinţifică (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Ministrul Raluca Prună a susţinut marţi o conferinţă de presă pe tema cărţilor publicate de deţinuţi, aducându-le acestora reducerea pedepsei cu câte o lună pentru fiecare lucrare ştiinţifică pe care o semnează.

Întrebată cine trebuie să stabilească dacă o lucrare este ştiinţifică sau nu, Prună a răspuns: "În primul rând bunul simţ stabileşte că este o lucrare ştiinţifică, dacă am o lucrare, nu ştiu, despre faptul că astăzi plouă, cred că suntem cu toţii de acord că nu este o lucrare ştiinţifică, dar în afară de o primă cenzură a bunului simţ, repet, aceste lucrări erau în cele din urmă cenzurate de o instanţă care sigur nici instanţa, nici judecătorul nu este ţinut să se pronunţe cu privire la absolut orice fel de domeniu ştiinţific, dar există expertize judiciare ce pot fi cerute".

Prună a precizat că există decizii din anii trecuţi ale instanţelor din România care au refuzat reducerea pedepsei motivând că lucrarea prezentată nu este o lucrare ştiinţifică, de exemplu pentru că are prea multe poze.

"Încă nu am finalizat ancheta pentru a vedea câte astfel de cereri s-au făcut, dar eu sunt convinsă că au fost mult mai multe cereri decât numărul de lucrări ce au fost reţinute în cele din urmă ca fiind lucrări ştiinţifice", a mai spus ministrul.

Întrebată care este soarta celor care scriu lucrări cu un real caracter ştiinţific, Prună a spus că, potrivit Codului penal, ceea ce se analizează când se cere eliberarea condiţionată este inclusiv conduita condamnatului, buna sa purtare şi mai ales dovada de îndreptare.

"Aşa încât eu cred că pe viitor, dacă această dispoziţie (reducerea pedepsei pentru publicarea de lucrări ştiinţifice, n.r.) va fi abrogată, nu se aduce atingere dreptului unei persoane care doreşte să scrie pentru că are ceva de comunicat, pentru avansarea ştiinţei în lume. Sunt convinsă că în clipa în care persoana respectivă va ajunge în faţa comisiei ce e chemată să se pronunţe cu privire la oportunitatea eliberării condiţionate şi apoi a instanţei ce trebuie să acorde efectiv acest drept, sunt convinsă că o astfel de lucrare ştiinţifică autentică va putea fi reţinută ca fiind o dovadă a îndreptării unei persoane condamnate", a mai declarat Prună.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat, marţi, că va propune Guvernului, în prima şedinţă din februarie, emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte.

DNA a anunţat tot marţi că a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

Ministerul Justiţiei a făcut publice, la începutul anului, titlurile lucrărilor ştiinţifice elaborate şi publicate de deţinuţi în perioada 2013 - 2015, furnizate de ANP.

Potrivit datelor transmise de ANP, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi în ultimii doi ani.

Ministrul Raluca Prună a arătat că, din 2007 până în 2010, la nivelul sistemului penitenciar din România, a fost o lucrare scrisă pe an, în 2011 au fost trei lucrări, în 2012 - şase, 2013 - 11, 2014 - 90, iar în 2015 numărul lucrărilor ştiinţifice scrise de deţinuţi ajunge la 340.

Ea a mai declarat că va dispune măsuri deloc blânde dacă va constata, în urma unei analize asupra lucrărilor publicate de deţinuţi, că legea a fost încălcată sau aplicată defectuos în această privinţă.

Ministerul Justiţiei a făcut publică lista profesorilor universitari care, după cum prevede procedura, le-au dat deţinuţilor recomandare scrisă pentru a elabora o lucrare ştiinţifică pe o anumită temă. De asemenea, sunt enumerate şi editurile care au publicat sutele de lucrări scrise în penitenciare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici