Moartea lui Kennedy: Casa Albă caută să spulbere teoriile conspiraţiei. Legătura lui Lee Harvey Oswald cu Rusia

Statele Unite au decis să declasifice mii de dosare privind asasinarea preşedintelui Kennedy, ucis pe 22 noiembrie 1963.

379 afișări
Imaginea articolului Moartea lui Kennedy: Casa Albă caută să spulbere teoriile conspiraţiei. Legătura lui Lee Harvey Oswald cu Rusia

Moartea lui Kennedy: Casa Albă declasifică peste 13.000 de pagini confidenţiale

Administraţia Biden a făcut publice peste 13.000 de documente „confidenţiale” legate de asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, ucis în urmă cu 59 de ani în Dallas, Texas. Cele 13.173 de dosare au fost postate pe site-ul Arhivelor Naţionale, la archives.gov.

Măsura fusese anticipată de un mesaj al preşedintelui Joe Biden. „Tragedia naţională profundă a asasinarii preşedintelui Kennedy continuă să rezoneze în istoria americană şi în memoria numeroşilor americani care au trăit acea zi groaznică. Publicarea tuturor informaţiilor este un pas-cheie pentru a asigura transparenţa maximă a guvernului SUA”.

În realitate, doar 70% din cele 70.000 de documente au fost desecretizate, păstrate confidenţiale pentru o lungă perioadă de timp sub presiunea serviciilor de informaţii, de la CIA până la FBI, preocupate de dezvăluirea identităţilor informatorilor care ar putea fi în pericol pentru viaţa lor, chiar şi la distanţă de mulţi ani.

Unii cred că fostul preşedinte trăieşte!

Sute de nume au fost şterse, mii de documente rămân secrete, dar ceea ce iese la iveală ar trebui să servească, în intenţiile administraţiei Biden, la dispersia teoriilor conspiraţiei, care sunt încă vii, inclusiv cea conform căreia atacul a fost tot o păcăleală, iar preşedintele Kennedy ar fi încă în viaţă!

Majoritatea dosarelor au aparţinut CIA. Mulţi s-au concentrat asupra mişcărilor lui Lee Harvey Oswald, omul indicat de Comisia Warren a Congresului drept cel care ar fi acţionat singur, pentru a-l ucide pe preşedintele american. Nu ar fi existat nicio conspiraţie creată de servicii şi de mafie.

Cu toate acestea, nu lipsesc referinţele despre presupusele contacte dintre unii protagonişti ai atacului şi serviciile secrete. Într-unul dintre fişierele publicate şi datate 22 iunie 1962, Oswald este menţionat ca şi contact CIA de peste un an, cu mult înainte de atac.

Oswald este descris ca fiind un „fost sergent de marină din Fort Worth, Texas, care părăsise Rusia împreună cu soţia sa rusoaică, pentru a se întoarce în Statele Unite”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici